Τα δέντρα κάηκαν, έρχονται πλημμύρες, σε λίγο δεν θα υπάρχουν σωσίβια (vid)

Κατηγορία NEWS, Περιβάλλον, Ελλάδα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ/ΕΛΛΑΔΑ  | Ενημ. 15/08/2021, 22:46

Posted by Youmagazine Staff

 

Μετά τις πυρκαγιές, έρχονται οι πλημμύρες. Στην Ελλάδα φτάσαμε να έχουμε 586 πύρινα μέτωπα τα οποία κατέφαγαν τα δάση μειώνοντας τους πολύτιμους αυτούς «πνεύμονες» ζωής.

Το άλλοτε καταπράσινο τοπίο στην Βορειοανατολική Αττική. Πηγή: YouTube

ν

ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΑΝ 586 ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ μέσα σε οκτώ ημέρες (έως τις 11 Αυγούστου), αποτεφρώνοντας πάνω από 1.000.000 στρέμματα δάσους, καλλιεργειών, ελαιώνων και πευκώνων.

Στις 12 Αυγούστου, σχεδόν 1.143.000 στρέμματα είχαν καεί από την αρχή του 2021, από τα οποία πάνω από το 90% αυτές τις δύο τελευταίες εβδομάδες, έναντι 96.000 στραμμάτων κατά μέσο όρο για την περίοδο από το 2008 έως το 2020, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του EFFIS.

Πλησιάζει φθινόπωρο και ακολουθεί χειμώνας. Πώς θα προστατευθούν οι καμένες περιοχές από τις βροχές και τις πλημμύρες;

Γιατί ανάμεσα στα δώρα που προσφέρουν τα δάση είναι ότι λειτουργούν σαν αναχώματα για τα όμβρια ύδατα, αποτρέποντας πλημμύρες και πνιγμούς.

Γιώργος Μεσσάρης: Δεν θα υπάρχουν σωσίβια

Όπως γράφει ο σκηνοθέτης Γιώργος Μεσσάρης στο «Νέο Κόσμο», στην Ελλάδα φτάσαμε να έχουμε εκατοντάδες πύρινα μέτωπα, τα οποία αφενός κατέφαγαν τα δάση, μειώνοντας τους πολύτιμους αυτούς «πνεύμονες» που μας τροφοδοτούν ακούραστα με οξυγόνο, το απαραίτητο αυτό στοιχείο της ζωής, και που μας προφυλάσσουν από τις πλημμύρες,

Δεν είναι, όμως, μόνο τα δάση που καίγονται. Έχουν καταστραφεί και εκατοντάδες σπίτια, ενώ απειλήθηκαν άμεσα αρχαιολογικοί χώροι!

Συνηθίζουμε ως πολίτες να κατηγορούμε την εκάστοτε πολιτική ηγεσία για τις φυσικές καταστροφές, για τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες, τις κατολισθήσεις, αφήνοντας εαυτούς εκτός ευθυνών, ενώ μέρος της ευθύνης το έχουμε εμείς. Όχι γιατί ψηφίσαμε τη συγκεκριμένη πολιτική ηγεσία, αλλά γιατί είμαστε εμείς αυτοί που προκαλούν, με την αδράνεια η οποία μας διακρίνει, τα δεινά που μας πλήττουν.
ν

Κρανίου τόπος στα μέρη όπου κάποτε υπήρχαν δάση στην Αττική. Πηγή: YouTube

ν

Ως πολίτες αρνούμαστε, οι περισσότεροι, να ανακυκλώσουμε μολύνοντας το περιβάλλον, ενώ την ίδια ώρα κόβουμε απερίσκεπτα δένδρα αντί να προστατεύουμε το δάσος. Να προσθέσουμε και τις εγκληματικές πράξεις, έστω των ολίγων, που για δικούς τους λόγους, αδιαφορώντας για τους συνανθρώπους τους, βάζουν φωτιές προκαλώντας τεράστιες καταστροφές.

Παράλληλα οι κατολισθήσεις είναι αποτέλεσμα της καταστροφής των δασών γεγονός που προκαλεί, μαζί με το παράνομο μπάζωμα των ρεμάτων, τις καταστροφικές πλημμύρες.

Τόσο η καταστροφή των δασών όσο και τα παράνομα μπαζώματα είναι έργο ασυνείδητων πολιτών που στοχεύουν σε κάποιο προσωπικό κέρδος γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια το γενικό καλό.

Και μετά είναι οι ίδιοι οι παραβάτες που θα φωνάξουν για την… ολιγωρία των αρχών.

Όσον αφορά τη μόλυνση της ατμόσφαιρας με επικίνδυνους ρίπους, όπως το διοξείδιο του άνθρακα, το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης φέρουν οι κυβερνήσεις των μεγάλων κυρίως χωρών που θέτουν πρώτα το οικονομικό κέρδος και τη δική τους πολιτική επιβίωση και μετά το μέλλον της ανθρωπότητας, βάζοντας το δεινοπαθούντα πλανήτη σε τροχιά καταστροφής. Αυτό και αν δεν είναι τρέλα!

Τι αξία θα έχει η όποια οικονομική ευμάρεια όταν δεν θα υπάρχει αύριο; Και ακόμα, τι νόημα θα έχει η πολιτική επιβίωση των ισχυρών σε ένα αύριο καθόλου ρόδινο;

Η γη ασθενεί βαριά και πρέπει να κινηθούμε ΤΩΡΑ. Αύριο, πολύ φοβάμαι, θα είναι πολύ αργά. Θα έχουν καεί και τα τελευταία σωσίβια!

«Τώρα έχουμε τις πυρκαγιές… Δυστυχώς θα έχουμε και συνέχεια των καταστροφών… Όταν αρχίσουν οι βροχές θα αντιμετωπίσουμε μεγάλες πλημμύρες λόγω της καταστροφής των δασών…», προειδοποίησε πανεπιστημιακός δάσκαλος ενώ ένας άλλος έδωσε μια νέα διάσταση των κινδύνων από τις πυρκαγιές. Τόνισε ότι «τα νανοσωματίδια που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα θα αυξήσουν τα περιστατικά καρκίνου των πνευμόνων»!
ν

Μετά τις φωτιές θα έχουμε συνέχεια των καταστροφών. Όταν αρχίσουν οι βροχές θα αντιμετωπίσουμε μεγάλες πλημμύρες λόγω της καταστροφής των δασών. Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σπύρος Κούρος

ν

Ευθύμιος Λέκκας: Έρχονται πλημμύρες

Την «επόμενη ημέρα» από τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τις τελευταίες ημέρες την Αττική, την Εύβοια και την Πελοπόννησο «σκιαγραφεί» ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας.

Στο άρθρο του με τίτλο «Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της καταστροφής, οδοιπορικό στις πυρόπληκτες περιοχές», ο καθηγητής εκτιμά πως στην Εύβοια περίπου 400.000 στρέμματα «δεν θα επανέλθουν στην προτέρα κατάσταση», σημειώνοντας ότι «η συγκεκριμένη περιοχή οδεύει ταχύτατα προς ερημοποίηση».

Όπως επισημαίνει, «παρά το γεγονός ότι οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις από τις πρόσφατες πυρκαγιές είναι τεράστιες και πολυεπίπεδες, οι περιβαλλοντικές είναι ίσως οι πιο σημαντικές, σχεδόν μη αναστρέψιμες και πολύ δύσκολα θα αντιμετωπισθούν».

Παράλληλα, εξηγεί ποιες από τις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπες με πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Οι κίνδυνοι που έρχονται…

Α) Το δυναμικό διάβρωσης στην Πελοπόννησο και στην Βόρεια Εύβοια, είναι τεράστιο και αναμένεται μετά την πυρκαγιά να τροφοδοτήσει με εκατομμύρια κυβικά μέτρα εδάφους το υδρογραφικό δίκτυο, δηλαδή τους ποταμούς, ενώ αντίθετα στην Αττική είναι περιορισμένο.

Β) Η ρύπανση του αέρα από την πυρκαγιά στην Αττική θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στον πληθυσμό, δεδομένου ότι η ευπάθεια είναι μεγάλη λόγω πυκνότητας του πληθυσμού και της ήδη επιβαρυμένης κατάστασης στην πρωτεύουσα.

Γ) Η τοξικότητα των υπολειμμάτων της καύσης είναι τεράστια στην Αττική, ενδιάμεση στην Εύβοια και μικρή στην Πελοπόννησο όπου υπάρχουν μικρότερης έκτασης καύσεις βιομηχανικών εγκαταστάσεων, αυτοκινήτων και κατοικιών.

Δ) Ο κίνδυνος κατολισθήσεων στη Βόρεια Εύβοια αυξάνεται δραματικά και αναμένονται τεράστιες επιπτώσεις. Το ίδιο συμβαίνει και στην Πελοπόννησο, σε μικρότερο αλλά υπολογίσιμο βαθμό, ενώ στην Αττική ο κίνδυνος κατολισθητικών φαινομένων μπορεί να χαρακτηρισθεί μικρός.

Ε) Ο πλημμυρικός κίνδυνος στην Πελοπόννησο είναι υπολογίσιμος, δεδομένου του σημαντικού υδρογραφικού δικτύου που αναπτύσσεται στις πυρόπληκτες περιοχές και απομειώνεται μερικώς σε φυσικά φράγματα που λειτουργούν κατά μήκος του, καθώς και της απομακρυσμένης από τις κοίτες χωροθέτησης των οικισμών της περιοχής.

Στην Αττική ο πλημμυρικός κίνδυνος είναι υψηλός δεδομένων των ανθρώπινων παρεμβάσεων στο υδρογραφικό δίκτυο.

Ο μέγιστος όμως πλημμυρικός κίνδυνος απαντάται στην Εύβοια, όπου αναπτύσσονται λεκάνες που εκφορτίζουν σε περιοχές αναπτυγμένων οικισμών κατά μήκος της παράκτιας ζώνης.

Ελπίζουμε μόνο να μην ζήσουμε κι εμείς τις εφιαλτικές σκηνές που ζουν οι Τούρκοι μετά τις πυρκαγιές που έπληξαν και εκείνους στην αρχή του καλοκαιριού.

Οι πλημμύρες, με 62 νεκρούς, έπληξαν την περιοχή της Κασταμονής στην ΒΔ Τουρκία στις 11 Αυγούστου 2021.
ν

Flash floods in Turkey sweep away cars, destroy houses | Global News
ν

;

ν

 


Translate this post