H Ελλάδα στις φλόγες: Τραγωδία χωρίς τέλος (vid)

Κατηγορία NEWS, Ελλάδα

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Δραματικές ώρες στη βόρεια Εύβοια. Την καίνε.για να χτίσουν ξενοδοχεία. Μαίνεται η φωτιά στην Γορτυνία (Αρκαδία). Νέο μέτωπο φωτιάς στο δήμο Αν. Μάνης.

Πολίτες επιχειρούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή Πευκί στην βόρεια Εύβοια. Ανύπαρκτα τα πυροσβεστικά μέσα. Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης

 ν

ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΩΡΕΣ έζησε το Πευκί της Εύβοιας. Μεγάλες ζημιές  σε Γούβες, Γερακίου, Γαλατσώνα. Πάνω από 2.600 διασώσεις εγκλωβισμένων από το Λιμενικό. Αρκαδία: Μαίνεται η φωτιά στη Γορτυνία. Απείλησε τους οικισμούς Λιβαδάκι και Τουμπίτσι. Στην ορεινή περιοχή της Δεσφίνας καίει μέτωπο της φωτιάς στο δήμο Αν. Μάνης.

Ανύπαρκτα τα πυροσβεστικά μέσα

Μια ακόμα εφιαλτική νύχτα ζουν οι κάτοικοι της βόρειας Εύβοιας. Η πυρκαγιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη για έκτο συνεχόμενο βράδυ απειλεί εκ νέου την Ιστιαία οι κάτοικοι της οποίας συνεχίζουν και σήμερα τις προσπάθειες να κατασκευάσουν αντιπυρικές ζώνες που θα ανακόψουν τα πύρινα μέτωπα.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής η ένταση των ανέμων έπεσε, ωστόσο ο αέρας έσπρωχνε τη φωτιά προς την Ιστιαία. 

Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι, οι λιγοστοί πυροσβέστες δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, γιατί είναι νέοι και ανεκπαίδευτοι και δεν γνωρίζουν ούτε πώς να κρατούν τη μάνικα.

Τα εναέρια μέσα ανεπαρκή έως ανύπαρκτα. Ένα από αυτά εμφανίστηκε κάποια στιγμή το πρωί, έκανε μια ρίψη νερού και μετά εξαφανίστηκε!

Ακόμη το περιμένουν.

Αργά το απόγευμα, το χωριό Πευκί εκκενώθηκε και οι τηλεοπτικές κάμερες κατέγραφαν τις ηρωικές προσπάθειες των κατοίκων να μεταφέρουν κρατώντας στα χέρια κατάκοιτους ηλικιωμένους. Αρκετοί κάτοικοι μεταφέρθηκαν ακτοπλοϊκά στην Αιδηψό και τη Φθιώτιδα, ενώ άλλοι επέλεξαν να παραμείνουν στο επιβατηγό πλοίο που είχε δέσει στην παραλία.

Το Πευκί σώθηκε από τις ηρωικές προσπάθειες των κατοίκων οι οποίοι με τα πενιχρά μέσα που διέθεταν, με κουβάδες και κλαδιά, κατάφεραν να σώσουν τους δύο οικισμούς. Παρόντες στη μάχη ήταν ο δήμαρχος Γιάννης Κοτζιάς και ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, οι οποίοι ζητούσαν νέες δυνάμεις για να υπερασπιστούν τον οικισμό.

Ακόμη και την ύστατη στιγμή δημιούργησαν αντιπυρικές ζώνες, ενώ ο περιφερειακός δρόμος του οικισμού λειτούργησε ως ζώνη πυροπροστασίας. Η φωτιά άφησε στο πέρασμά της καμένα τα τεράστια πεύκα. Τα σπίτια στον οικισμό όμως υπέστησαν ελάχιστες ζημιές.

Στις περιοχές της Εύβοιας που κάηκαν
θα χτιστούν πολυτελή ξενοδοχεία

Όσον αφορά τη βόρεια Εύβοια, το σχέδιο της κυβέρνησης είναι διπλό:

α) να αποψιλωθούν τα δάση και να μετατραπούν σε οικοδομήσιμες εκτάσεις, και

β) να εγκαταλείψουν οι κάτοικοι τα χωριά τους και να καταστραφούν, για να πωλήσουν μετά όσο-όσο τις εκτάσεις που έχουν για την ανέγερση πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων.

Η κυβέρνηση εξυπηρετεί οργανωμένα επιχειρηματικά συμφέροντα Ελλήνων ολιγαρχών, εφοπλιστών, επιχειρηματιών της «πράσινης ενέργειας» και ιδιοκτητών ΜΜΕ και οι οποίοι θέλουν να χτίσουν ξενοδοχεία στις καμένες περιοχές για τους ξένους τουρίστες.

Στα σχέδια αυτά, όπως και στην λεγόμενη «πράσινη ενέργεια» με τα αιολικά πάρκα, είναι αναμεμειγμένη ολόκληρη η οικογένεια Μητσοτάκη.
ν

ν

Η κυβέρνηση των εγκληματιών
κοροϊδεύει και περιπαίζει

Ενώ ακούμε και διαβάζουμε για «μάχες που γίνονται» για να περιοριστεί μια φωτιά, τίποτε δεν συμβαίνει και όλα είναι ένα θέατρο. Ενώ υπάρχουν υποτίθεται εκατοντάδες εναέρια μέσα, αυτά επί έξι μέρες είναι άφαντα!

Η κοροϊδία και ο εμπαιγμός έφτασε στο απροχώρητο με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής Σ. Κολοκούρη να λέει στο βραδινό δελτίο του Mega (08/08/2021) ότι «οι πολίτες δεν μπορούν να δουν τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης είτε λόγω του καπνού είτε επειδή βρίσκονται σε άλλο μέρος»!
ν

ν

Αρκαδία: Μαίνεται η φωτιά στη Γορτυνία.
Απείλησε τους οικισμούς Λιβαδάκι και Τουμπίτσι

«Αρκετά δύσκολη παραμένει η κατάσταση με τη φωτιά στην περιοχή της Γορτυνίας, που πέρασε από την Ηλεία», ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος, προσθέτοντας ότι «το πύρινο μέτωπο είναι μεγάλο, αφού έχει επεκταθεί».

Όπως επισήμανε, «εκκενώθηκαν ακόμα δύο οικισμοί και η φωτιά απείλησε τον οικισμό Λιβαδάκι, αλλά η Πυροσβεστική κατάφερε να κρατήσει τις φλόγες μακριά από τα σπίτια, ενώ κινδύνευσε και ο οικισμός Τουμπίτσι».

Επίσης, ο Χρήστος Λαμπρόπουλος είπε ότι «τρεις κοινότητες έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, αλλά τα συνεργεία εργάζονται για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης».

Παράλληλα, ο αντιπεριφερειάρχης σημείωσε ότι «εκτός από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, στο σημείο επιχειρούν οκτώ μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως και του δήμου, ενώ ιδιώτες βοηθούν εθελοντικά με τα δικά τους μηχανήματα».

Όσον αφορά στο άλλο πύρινο μέτωπο, στην περιοχή του δήμου της Μεγαλόπολης, όπου η φωτιά πέρασε από τη Μεσσηνία, ο Χρήστος Λαμπρόπουλος είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «εκεί η κατάσταση μπορώ να πω ότι είναι σχετικά καλύτερη και παραμένει εκκενωμένος μόνο ο οικισμός Ίσαρης, όπου εκεί δημιουργήθηκε μία νέα αντιπυρική ζώνη».

Μάλιστα, όπως τόνισε, «το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν μηχανήματα της Περιφέρειας και του δήμου, ενώ σημαντική είναι και η βοήθεια από τη ΔΕΗ που διαθέτει εξοπλισμό».

Αναζωπυρώσεις στην Αττική

Ο εφιάλτης συνεχίζεται με αναζωπυρώσεις πάνω από τους Θρακομακεδόνες, στη θέση Φλαμπούρι της Πάρνηθας, στην πλαγιά κάτω από το καζίνο, όπου υπάρχουν λωρίδες με δάσος που δεν έχει καεί.

Στα υπόλοιπα μέτωπα, από το Κρυονέρι και τη Βαρυμπόμπη μέχρι τη Μαλακάσα, τον Άγιο Στέφανο, τις Αφίδνες και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, δεν υπάρχουν μόνιμες εστίες, αλλά γίνονται συνεχώς αναζωπυρώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής προς Δευτέρα.

Ανατολική Μάνη

Ολονύχτια μάχη έδωσαν και εξακολουθούν να δίνουν οι κάτοικοι στην Ανατολική Μάνη (στην ορεινή και δύσβατη περιοχή της Δεσφίνας) για να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από το Γύθειο και άλλες κατοικημένες περιοχές. Αυτό ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Θεόδωρος Βερούτης.

H Ελλάδα στις φλόγες. Ένας εφιάλτης χωρίς τέλος
ν

 


Translate this post