Πύρινος εφιάλτης σε Αττική, Εύβοια και Ηλεία με έναν νεκρό στην Ιπποκράτειο Πολιτεία (vid)

Κατηγορία NEWS, Ελλάδα

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Νεκρός 38χρονος στην Ιπποκράτειο Πολιτεία – Εύβοια: Δοκιμάζονται σκληρά Ροβιές, Φαράκλα και Λίμνη – Ηλεία: Ένα από τα πύρινα μέτωπα πέρασε στην Αρκαδία.

Αττική: Οι φλόγες διέσχισαν την Εθνική Οδό στη Μαλακάσα.

Πυρκαγιά στην Βορειοανατολική Αττική. Στιγμιότυπο από τον Άγιο Στέφανο. Πηγή: YouTube

ν

ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟΠΝΙΚΤΙΚΗ ατμόσφαιρα, γεμάτη καπνούς και με τον αέρα να μυρίζει καμένο ξύλο και τοξικά απόβλητα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις, αλλά και οι πολίτες της βόρειας Αττικής θα έχουν μια ακόμη δύσκολη νύχτα, περικυκλωμένοι από τεράστια πύρινα μέτωπα που εξακολουθούν να είναι σε εξέλιξη και δεν φαίνεται να μπορούν να ελεγχθούν σύντομα.

Το βράδυ της Παρασκευής η πυρκαγιά πέρασε την Εθνική Οδό στο ύψος της Μαλακάσας και κινείται προς Ωρωπό. Ο δήμαρχος Ωρωπού, κ. Γιασημάκης, δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως η φωτιά καίει στην πλαγιά αλλά είναι σε μεγάλη απόσταση από τον Ωρωπό.

Όπως τονίστηκε, για προληπτικούς λόγους έχει παρθεί η απόφαση από την Περιφέρεια για να εκκενωθεί το Μαρκόπουλο Ωρωπού, το Μήλεσι, η Μαυροσουβάλα, το Λεβίδι και το Μπάφι.

Βίντεο αίσχους: ΜΑΤ εμποδίζουν
υδροφόρες να πάνε στη Βαρυμπόμπη

Το πόσο κακόψυχος και νοσηρός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται από το γεγονός ότι έστειλε τα ΜΑΤ να δείρουν τους πυρόπληκτους στη Βαρυμπόμπη επειδή τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν που έχασαν τα σπίτια τους από τις φωτιές!

Οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν γιατί επί τρεις ημέρες καίγεται ο τόπος τους και η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα ουσιαστικό για να το σταματήσει.

Στη συνέχεια τα ΜΑΤ απέκλεισαν την καιόμενη Βαρυμπόμπη, εμποδίζοντας υδροφόρες και εθελοντές πυροσβέστες να πλησιάσουν στον οικισμό!

Δείτε το βίντεο της ντροπής.
ν

ν

Νεκρός 38χρονος εθελοντής πυροσβέστης
στην Ιπποκράτειο Πολιτεία

Εθελοντής πυροσβέστης από την Ιπποκράτειο Πολιτεία έχασε τη ζωή του, ύστερα από δυστύχημα που είχε με μοτοποδήλατο, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο άνδρας ήταν συνεπιβάτης σε μοτοποδήλατο, το οποίο βρέθηκε μπροστά από ένα κρεμασμένο καλώδιο υψηλής τάσης. Ο οδηγός κατάφερε να σκύψει, ωστόσο ο άτυχος άνδρας δεν πρόλαβε να το αποφύγει και χτύπησε.

Ο εθελοντής πυροσβέστης μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ, όπου επί μια και πλέον ώρα τού έκαναν ΚΑΡΠΑ, ωστόσο, δυστυχώς, δεν μπόρεσαν να τον επαναφέρουν.

Αττική: Μάχες σε Θρακομακεδόνες & Βαρυμπόμπη

Συνεχίζει να μαίνεται η πύρινη λαίλαπα στην Αττική, με τα μεγάλα μέτωπα προς Μαλακάσα και Πάρνηθα να εξαπλώνονται αποτεφρώνοντας δάση και περιουσίες, τις οποίες εγκαταλείπουν έγκαιρα οι ιδιοκτήτες τους υπό την πίεση των Αρχών, προκειμένου να μην κινδυνεύσει η ζωή τους.

Το τεράστιο μέτωπο με κατεύθυνση τη Μαλακάσα πέρασε αργά τη νύχτα την εθνική, στον κόμβο Μαρκοπούλου, με πορεία προς τον Ωρωπό μέσα από την πυκνή πευκόφυτη έκταση της περιοχής.

Ειδικότερα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανακόψουν την πορεία της, χωρίς ιδιαίτερη ευκολία λόγω του δύσβατου της περιοχής. Η φωτιά καίει σε χαράδρα πλησίον της εθνικής με αργή πορεία λόγω της άπνοιας, με τον δήμαρχο Ωρωπού Γιώργο Γιασημάκη να ζητάει ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης για να ανακοπεί η πορεία της πριν ξεφύγει προς τον Ωρωπό.

Υπάρχει πυρκαγιά με κατεύθυνση προς τη λίμνη του Μαραθώνα, η οποία απλώνεται σε δύο μέτωπα: στο Πευκόφυτο και τις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ, δίπλα στις Αφίδνες.

Το μέτωπο φωτιάς στη Βαρυμπόμπη αναζωπυρώθηκε, και από νωρίς οι κάτοικοι της, όπως και των Θρακομακεδόνων, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν εκ νέου τις εστίες τους.

Σε πλήρη εξέλιξη κυρίως με ενεργές εστίες σε όλη την έκτασή του είναι το τρίτο μέτωπο στις Αφίδνες που φτάνει μέχρι την Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Το δεύτερο μέτωπο που έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις είναι αυτό που μαίνεται από τη νύχτα στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου. Οι φλόγες είναι μέσα στους οικισμούς Πευκόφυτο και Ποντίων, όπου έχουν κάψει σπίτια και φτάνουν στις παρυφές της Σταμάτας, ενώ από την άλλη πλευρά καίνε περιμετρικά τη λίμνη Μαραθώνα και κατευθύνονται προς Καλέτζι. Ταυτόχρονα υπάρχουν αρκετές ενεργές εστίες και αναζωπυρώσεις προς το Καπανδρίτι και το Πολυδένδρι.

Μεγάλη ανησυχία όμως, προκαλεί στην ηγεσία της Πυροσβεστικής και η τελευταία πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Παρασκευής πάνω από το νεκροταφείο των Άνω Λιοσίων. Η φωτιά που ξεκίνησε από χαμηλή βλάστηση καίει αυτή την ώρα δασική περιοχή στη βουνοκορφή του Ποικίλου όρους και απειλεί να κατέβει προς την Πετρούπολη.
ν

Πυροσβέστες επιχειρούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στις Αφίδνες. ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης
ν

Εύβοια: Οι φωτιές μαίνονται

Δύσκολη και πολύ μακρά είναι η νύχτα για όσους ζουν στη Φαράκλα της Β. Εύβοιας αλλά και στις Ροβιές. Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, λίγο μετά τα μεσάνυχτα οι φλόγες μπήκαν στο χωριό Φαράκλα, με τους πυροσβέστες να προσπαθούν να προλάβουν τις καταστροφές.

Στις Ροβιές το μέτωπο της φωτιάς που κατέβηκε από το Δρυμώνα ‒είχε φτάσει εκεί τις προηγούμενες μέρες– «πολιορκούσε» για ώρες την περιοχή δυτικά και πριν από λίγο πέρασε τον δρόμο που οδηγεί από τις Ροβιές στην Αιδηψό, ο οποίος ήταν «γραμμή άμυνας» για τους πυροσβέστες και πλέον όχι μόνο κατευθύνεται προς τη θάλασσα, αλλά πήρε και ανατολική πορεία και κατευθύνεται στον οικισμό.

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο στη Λίμνη της Εύβοιας, συνέχισε και σταμάτησε μόνο όταν έφτασε στη θάλασσα.

Συνολικά 1.130 άτομα απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από τη Λίμνη και την παραλία Κοχύλι. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, μετά τους 650, ακόμη 480 άτομα επιβιβάστηκαν από το λιμάνι της Λίμνης στο φέρι μποτ «ΠΑΡΑΛΟΣ» και μεταφέρθηκαν ασφαλείς στο λιμάνι της Αιδηψού.

Σημειώνεται ότι στο λιμάνι της Λίμνης Ευβοίας παραμένει το φέρι μποτ «ΚΑΠΕΤΑΝ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ» για να συνδράμει στην απομάκρυνση τυχόν άλλων πολιτών.

Ηλεία: Ένα από τα πύρινα μέτωπα πέρασε στην Αρκαδία

«Στην Αρκαδία πέρασε ένα από τα πύρινα μέτωπα που έκαιγε στην Ηλεία», ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.

Όπως εξήγησε, «πρόκειται για το πύρινο μέτωπο που έκαιγε πυκνό δάσος στην περιοχή Νεμούτα, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, το οποίο προχώρησε νότια και πέρασε στην περιοχή Λιβαδάκι, της γειτονικής Αρκαδίας».

«Ένα άλλο μέτωπο», συνέχισε ο αντιπεριφερειάρχης, «βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Ξηρόκαμπου, αφού πρώτα έγινε “διακλάδωση” της φωτιάς της Νεμούτας, με μία άλλη φωτιά, από την περιοχή της Μιράκας».

«Ως εκ τούτου», προσέθεσε, «οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν γύρω από τις περιοχές Ξηρόκαμπος, Βασιλάκι, Λούβρο και Άσπρα Σπίτια».

Επίσης, είπε ότι «σε εξέλιξη βρίσκεται μία ακόμη φωτιά στις περιοχές Χελιδόνι, Κρυονέρι και Λάσδικας, όπου και εκεί επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις».

Σχετικά με τη φωτιά στην περιοχή Βαρβάσαινα του δήμου Πύργου, ο Βασίλης Γιαννόπουλος είπε στο ΑΠΕ–ΜΠΕ ότι «οι επίγειες δυνάμεις κατάφεραν να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο, αλλά θα δώσουν μάχη με τις φλόγες καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας».

Ξένη βοήθεια εκ… των υστέρων

Αφού οι φωτιές κατέκαψαν εκατοντάδες χιλιάδες στρεμμάτων δάσους, η εν υπνώσει ευρισκόμενη κυβέρνηση ζήτησε βοήθεια από άλλες χώρες. Οι χώρες που φέρεται να ανταποκρίθηκαν είναι οι εξής:

Γαλλία: 82 πυροσβέστες 2 αεροσκάφη

Κύπρος: 40 πυροσβέστες 2 αεροσκάφη

Κροατία: 1 αεροσκάφος

Ουκρανία: 100 πυροσβέστες

Ισραήλ: 16 πυροσβέστες

Σουηδία: 2 αεροσκάφη

Ρουμανία 112 πυροσβέστες με 23 οχήματα

Ελβετία: 3 ελικόπτερα.
ν

 


Translate this post