Νέα ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε ολόκληρη τη χώρα

Κατηγορία NEWS, Περιβάλλον, Ελλάδα

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Τα κύρια πύρινα μέτωπα εντοπίζονται σε Εύβοια και Αρχαία Ολυμπία. Στάχτη έγιναν τουλάχιστον 60.000 στρέμματα μέσα σε 4 ημέρες.

Σε πύρινο κλοιό η χώρα. Πηγή: YouTube

ν

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ η μάχη με τις φωτιές για τις πυροσβεστικές δυνάμεις στην Ελλάδα, με τα κύρια πύρινα μέτωπα να εντοπίζονται σε Εύβοια και Αρχαία Ολυμπία, ενώ δύσκολη αναμενόταν η νύχτα στη Μεσσηνία, επίσης.

Ο αρχικός απολογισμός των καμένων εκτάσεων για το διάστημα 1-4 Αυγούστου 2021 ξεπερνάει το 50% της έκτασης που συνήθως καίγεται σε μια ολόκληρη αντιπυρική περίοδο, σύμφωνα με το κέντρο BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Ο αρχικός υπολογισμός των καμένων εκτάσεων των πυρκαγιών στη Ρόδο (1/8/2021), στην Αττική (3/8/2021), στην Εύβοια (3/8/2021) και στην Ανατολική Μάνη (3/8/2021) ανέρχεται στα περίπου 6.000 εκτάρια (60.000 στρέμματα). Το 2020 η συνολική καμένη έκταση ήταν 10.376 εκτάρια, ενώ το 2019 9.405 εκτάρια (ένα εκτάριο ισούται με δέκα στρέμματα).

Λαμβάνοντας υπόψη και τις μεγάλες πυρκαγιές τον Μάιο – Ιούλιο 2021 (Αίγιο 252,22 εκτάρια, Σάμος 406 εκτάρια, Στύρα Ευβοίας 395 εκτάρια, Κεφαλονιά 604 εκτάρια και Σχίνος Κορινθίας 5.020 εκτάρια), η καμένη έκταση φέτος ανέρχεται περίπου στα 124.000 στρέμματα.
ν

Αρχαία Ολυμπία: Η πορεία της φωτιάς από drone. Image: Supplied

ν

ΤΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΜΕΤΩΠΑ

Το τελευταίο 24ωρο οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος επιχείρησαν σε 118 πυρκαγιές σε όλη την Επικράτεια.

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στην περιοχή της Βαρυμπόμπης παρέμεναν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις που αντιμετώπισαν αρκετές αναμενόμενες αναζωπυρώσεις, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Μια ακόμη μεγάλη δασική πυρκαγιά ήταν την περιοχή Μυρτιά στη βόρεια Εύβοια. Μέσω του 112 εστάλησαν συνολικά 5 sms, προκειμένου οι κάτοικοι των οικισμών που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή να εκκενώσουν προς ασφαλή κατεύθυνση.

Τα τελευταία μηνύματα που εστάλησαν ήταν προς τους κατοίκους των οικισμών Κούλουρος και Μαρούλι και για εκκένωση από τον παραλιακό οικισμό Ροβιές και Παλαιοχώρι προς ασφαλή κατεύθυνση. Μετά από απόφαση του συντονιστικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας, ζητήθηκε η προληπτική και οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων από τους μικρούς οικισμούς Καλαμούδι, Παλαιοχώρι και Δαμιά.
ν

ν

Η πυρκαγιά εξελισσόταν μεταξύ αυτών των οικισμών στον ορεινό όγκο, αλλά και παραλιακά στον οικισμό Ροβιές. Επιχειρούσαν 165 πυροσβέστες, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 58 οχήματα και από αέρος περιοδικά, 6 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα και 1 ακόμη ελικόπτερο για συντονισμό.

Ακόμη, ενεργοποιήθηκε το σχέδιο Δευκαλίων και ο Στρατός, παρείχε πεζοπόρα τμήματα, ενώ συνεπικουρούσαν εθελοντές και δυνάμεις της τοπικής αυτοδιοίκησης με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Περίπου στις 16:00 το μεσημέρι (Τετάρτη) το Λιμενικό Σώμα πραγματοποίησε επιχείρηση απεγκλωβισμού στην περιοχή Ροβιές, διαθέτοντας 5 πλωτά μέσα που μετέφεραν λουόμενους από την παραλία σε επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο και στη συνέχεια σε ασφαλές σημείο.

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, ο δήμαρχος Γιώργος Τσαπουρνιώτης και τα επιτελικά στελέχη της Πυροσβεστικής που συμμετείχαν στη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου, συμφώνησαν να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στο μέτωπο προς το Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ και τον Δρυμώνα, που έχει φτάσει στην κορυφογραμμή απειλώντας να κάψει πευκώδη έκταση.

Οι φλόγες ήταν τεράστιες, έφταναν ακόμη και τα 80 μέτρα, όπως εκτιμούν τα στελέχη της Πυροσβεστικής, ενώ το δύσβατο της περιοχής αποκλείει την προσέγγιση της φωτιάς από επίγειες δυνάμεις. Στο μεταξύ οι συνεχείς αναζωπυρώσεις κυκλώνουν τα χωριά Παλαιοχώρι και Καλαμούδι, αναγκάζοντας τις επίγειες δυνάμεις να δίνουν ξεχωριστές μάχες για να αποτρέψουν μεγαλύτερες καταστροφές από αυτές που έχουν καταγραφεί έως τώρα.
ν

ν

Στις Ροβιές, η κατάσταση, σύμφωνα με τους κατοίκους, ήταν δύσκολη, καθώς είχαν πάθει ζημιές περισσότερα από 100 κτίσματα, ενώ βόρεια του δρόμου που οδηγεί από τη Λίμνη προς την Αιδηψό υπάρχουν σπίτια και επαγγελματικές εγκαταστάσεις που κινδυνεύουν.

Έκδηλη υπήρξε η ανησυχία των μελών του συντονιστικού οργάνου για την κατάσταση που θα επικρατεί το πρωί, καθώς ενδεχόμενοι καπνοί πάνω από την καμένη περιοχή, θα δυσκολέψουν τις πτήσεις των εναέριων μέσων.
ν

ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ

Επιπλέον, εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα 7 πυρκαγιές στην Ηλεία, εκ των οποίων οι 4 στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας. Το μέτωπο της Ηράκλειας πήρε γρήγορα διαστάσεις και πλησίασε προς τον οικισμό, γι’ αυτό και ο επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων εισηγήθηκε την απομάκρυνση των κατοίκων του οικισμού.

Επιχειρούσαν 160 πυροσβέστες, με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 50 οχήματα, η ομάδα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Πυροσβεστικού Σώματος, 3 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη με το Beriev-200. Συνδρομή παρείχαν δυνάμεις της ΕΛΑΣ, αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Η πορεία της πυρκαγιάς υπέδειξε επιπρόσθετο κίνδυνο, και γι αυτό τον λόγο μέσω του 112 εστάλη sms για εκκένωση των οικισμών Πελόπιο, Πλάτανος, Κοσκινά, Μάγειρα, Κλαδέο, Καυκανιά και Χελιδόνι, ενώ με νέο sms ενημερώθηκαν οι κάτοικοι της Αρχαίας Ολυμπίας προκειμένου και αυτοί να εκκενώσουν προς ασφαλή κατεύθυνση, και ακολούθησε τρίτο sms προκειμένου να εκκενωθούν το Μοναστηράκι και οι Άγιοι Θεόδωροι.

Αργότερα το απόγευμα ο επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων εισηγήθηκε την απομάκρυνση των κατοίκων από τον οικισμό Λυγαριά και από τον οικισμό Λατζόι. Καταβάλλονταν μεγάλες προσπάθειες από όλες τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, και με τη συνδρομή χωματουργικών μηχανημάτων, προκειμένου το μέτωπο να περιοριστεί στο Πελόπιο.

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής έδιναν μάχη με τις φλόγες, προκειμένου να κρατήσουν το πύρινο μέτωπο μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο, το μουσείο και τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Νεκτάριος Φαρμάκης, περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, «δίνεται ολονύχτια μάχη στην Αρχαία Ολυμπία, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος μέχρι το πρωί, όταν θα ξεκινήσουν να επιχειρούν εναέρια πυροσβεστικά μέσα».

Όπως σημείωσε, «στην περιοχή υπάρχει άπνοια»,  προσθέτοντας ότι «έχουν φθάσει και επιχειρούν πυροσβέστες από άλλες περιοχές της χώρας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας έχουν επίσης φθάσει «κλιμάκια του στρατού από την Τρίπολη και από τον Πύργο». Ακόμη, ανέφερε ότι «μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται προς την περιοχή Λάλα, καίγοντας δασική έκταση, χωρίς όμως να απειλεί κατοικημένες περιοχές».
ν

Οι κάτοικοι έχοντας αφεθεί μόνοι, καθώς τα πυροσβεστικά μέσα δεν επαρκούν, αντιμετωπίζουν με… λάστιχα ποτίσματος το πύρινο μέτωπο. Image: Supplied
ν

Επίσης, δασική πυρκαγιά στην περιοχή Βλαχόπουλο στη Μεσσηνία αναπτύχθηκε σε 2 μέτωπα και επιχειρούσαν 34 πυροσβέστες, 14 οχήματα, 2 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη.

Ακόμη, εκδηλώθηκε νέα δασική πυρκαγιά και στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής στην περιοχή Τορώνη Σιθωνίας και εκεί επιχειρούσαν 57 πυροσβέστες, με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 20 οχήματα, 1 ελικόπτερο και 1 αεροσκάφος. Η πυρκαγιά αυτή περιορίστηκε σύντομα,
ν

ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε ωστόσο και στην περιοχή Μέλπεια στο Μελιγαλά Μεσσηνίας. Η φωτιά εξελισσόταν στον ορεινό όγκο ανάμεσα στα χωριά Κάτω Μέλπεια και Βράχος πλησίον των οικισμών. Ο επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων εισηγήθηκε την προληπτική απομάκρυνση από τους οικισμούς Άνω και Κάτω Μέλπεια, Μοναστηράκι και Βράχος.

«Είναι δύσκολη η κατάσταση με τη φωτιά στην περιοχή Μέλπεια, του δήμου Οιχαλίας, στη Μεσσηνία», ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος. Όπως πρόσθεσε, «το κύριο μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται σε μία πλαγιά και συνεχίζει να καίει, ενώ σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, έχει υποστεί ζημιές ένα σπίτι στην περιοχή Μοναστηράκι». «Το θετικό είναι», συνέχισε ο αντιπεριφερειάρχης, «ότι στην περιοχή δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι».

Όσον αφορά στις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούσαν, αυτές αποτελούνταν από 28 πυροσβέστες με 11 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος.

Να σημειωθεί, ότι λόγω της φωτιάς είχαν εκκενωθεί, για προληπτικούς λόγους, οι κοινότητες, Μοναστηράκι, Βράχος, Άγιοι Θεόδωροι, Παραπούγκι, Καρνάσι και Δεσύλλα.
ν

ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗ ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗ 

Από τη μεγάλη πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη, η περιοχή που κάηκε -βάσει μιας πρώτης εκτίμησης- έχει περίμετρο 12.500 στρεμμάτων, ενώ δεκάδες σπίτια και οχήματα παραδόθηκαν στις φλόγες.

Παράλληλα, ιδιαίτερα επιβαρυμένη ήταν η ατμόσφαιρα σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο, λόγω των αιρούμενων μικροσωματιδίων.

Οι περισσότεροι από τους σταθμούς βρέθηκαν στο πορτοκαλί και βαθύ πορτοκαλί χρώμα, με τις μεγαλύτερες τιμές να εντοπίζονται στη δυτική Αττική και συγκεκριμένα σε Αχαρνές και Νέα Λιόσια.

Ακόμη, τουλάχιστον 76 σπίτια -και 27 επιχειρήσεις- έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και 18 μερικές, καθώς.

Σημειώνεται ακόμη ότι με τη συνδρομή των ανθρώπων της ιππασίας και ύστερα από υπεράνθρωπες προσπάθειες 253 αθλητικά άλογα, 23 πόνι και 2 γαϊδουράκια βρίσκονται στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας στο Μαρκόπουλο.  Πρόκειται για ζώα που ανήκουν στη «δύναμη» των Ομίλων που επλήγησαν από την καταστροφική φωτιά της Βαρυμπόμπης.
ν

Βαρυμπόμπη. Η επόμενη ημέρα μίας ασύλληπτης καταστροφής από ψηλά | Up Stories
ν

ν

Γκρι και μαύρο. Αυτά είναι τα χρώματα που επικρατούν στην άλλοτε καταπράσινη περιοχή της Βαρυμπόμπης. Στάχτες, αποκαΐδια, καμένα δέντρα και καμένα σπίτια συνθέτουν το σκηνικό της έρημης περιοχής που επλήγη χθες από μία εφιαλτική πυρκαγιά.

Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική, ο καπνός έχει σκεπάσει την περιοχή και ο μοναδικός ήχος που ακούγεται είναι αυτός από τα εναέρια μέσα που επιχειρούν για να σβήσουν τις διάσπαρτες μικρές εστίες φωτιάς.

Στην οδό Ιτέας και Χαλκίδος η Ελισάβετ Μουρατίδου μαζί με την οικογένεια της επέστρεψαν στο σπίτι τους. Εκεί τους περίμενε ο Τζάκο ο σκύλος τους. Το κτήμα και σπίτι πίσω από το δικό τους καταστράφηκε ολοσχερώς αλλά το δικό τους σώθηκε.

«Μόλις είχαμε ποτίσει και είχαμε κάτσει να φάμε και ξαφνικά ακούμε δύο εκρήξεις δυνατές, βγήκαμε έξω και βλέπουμε όλη την πίσω πλευρά να καίγεται και τελευταία στιγμή μάς φώναζαν, φύγετε τώρα. Δεν προλάβαμε να πάρουμε τίποτα. Τρέχοντας φεύγαμε, προσπαθούσαμε να βάλουμε το σκυλί στο αμάξι, να ελευθερώσουμε τα ζώα από πίσω, τα οποία όπως είδαμε, είναι τα περισσότερα ζωντανά και μας περίμεναν το πρωί», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Εκείνη και η οικογένεια της βρίσκονταν σε πανικό και δεν ήξεραν τι να κάνουν. «Από τη μία δεν θες να αφήσεις το σπίτι σου, από την άλλη σου φωνάζουν τρέξε να σωθείς», εξηγεί. Κατά μήκος του δρόμου της οδού Ερυθραίας ο καπνός έχει καλύψει τα πάντα και ο κ. Σπύρος επέστρεψε στην κατοικία του βρίσκοντας την χελώνα που τον επισκεπτόταν κάθε χρόνο καμένη. Καμένος όμως ήταν και ο εξωτερικός χώρος της κατοικίας τους

«Υπάρχουν εξωτερικές φθορές στο σπίτι, στα 150 μέτρα όταν είδα τη φωτιά πήρα το αυτοκίνητο κι έφυγα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στην οδό Πεύκων ο διευθυντής των Μοντεσσοριανων σχολείων Θανάσης Ζαχόπουλος, παρατηρεί της ζημιές που έχει υποστεί το σχολείο. «Η Βαρυμπόμπη έχει πληγεί πάρα πολύ, τα Μοντεσσοριανά σχολεία δεν έχουν πρόβλημα μόνο στην αυλή υπήρξαν προβλήματα τα οποία θα αντιμετωπίσουμε. Ευτυχώς τα κτίρια δεν έχουν πρόβλημα. Πέρασε η φωτιά έκαψε τα ξερόχορτα. Νομίζω ότι θα επανέλθει η Βαρυμπόμπη. Μας βοήθησε ο Θεός και ο Άγιος Νεκτάριος. Ούτε η κατασκήνωση είχε πρόβλημα. Εκκενώθηκε άμεσα. Οφείλω να πω ότι κι ο δήμαρχος κι ο αντιδήμαρχος ήταν συνεχώς εδώ», επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στην οδό Αγίας Τριάδος τα καμένα αυτοκίνητα και τα κλαδιά των δέντρων είναι πολλά, ενώ στην οδό Αγίου Αντωνίου ένα ζευγάρι καθαρίζει την αυλή του σπιτιού τους που έχουν υποστεί φθορές.

Αδέσποτα τρομαγμένα σκυλιά τριγυρνούσαν στο δρόμο διψασμένα και ταλαιπωρημένα αναζητώντας καταφύγιο. Ο εθελοντής στην Alma Libre Αλέξης Ματζώρης, βρέθηκε από χθες στο πεδίο αναζητώντας τραυματισμένα ή καμένα ζωάκια.

«Είμαστε εδώ μισή ώρα, έχουμε έρθει στην πλατεία Βαρυμπόμπης να ψάξουμε για τραυματισμένα ή καμένα ζωάκια. Έχουμε εντοπίσει ήδη δυο, τα έχουμε μαζέψει, το ένα έχει ήδη διακομιστεί σε κτηνίατρο, το άλλο θα διακομισθεί το συντομότερο. Η κατάσταση είναι τραγική, κάνουμε ο, τι μπορούμε. Βρήκαμε ήδη ένα μωρό γατάκι με εγκαύματα και μας έδωσαν πληροφορίες πιο πριν για ένα ενήλικο το οποίο ήταν σε ακόμη χειρότερη κατάσταση και το μαζέψαμε. Χθες η πρόσβαση ήταν δυσχερέστερη. Καταφέραμε και βγάλαμε γατάκια από σπίτια που ήταν υπό εκκένωση και δεν μπορούσαν να τα πιάσουν οι ιδιοκτήτες τους γιατί ήταν τρομαγμένα και κρύβονταν», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
ν

 


Translate this post