Χρυσοχοΐδης – Χαρδαλιάς: «Μόλις καούν όλα τα δέντρα, η φωτιά θα σταματήσει»

Κατηγορία NEWS, Ελλάδα

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Μήνυμα αισιοδοξίας έστειλαν στους πυρόπληκτους Χρυσοχοΐδης και Χαρδαλιάς, ενώ ο Μητσοτάκης υποσχέθηκε 150.000 ευρώ σε κάθε πυρόπληκτο.

Ευτυχώς η Αθήνα δεν έχει δέντρα, αλλιώς θα είχε την τύχη της Βαρυμπόμπης. Πηγή: News Media

ν

ΜΗΝΥΜΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ έστειλαν στους πυρόπληκτους ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και  Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, λέγοντας το αυτονόητο, ότι δεν πρέπει να ανησυχούν, διότι μόλις καούν όλα τα δέντρο οι φωτιές θα σταματήσουν από μόνες τους, αφού δεν θα υπάρχει άλλη καύσιμη ύλη.

Και συνέστησαν υπομονή μέχρι να καεί και το τελευταίο δέντρο.

Επίσης παρακάλεσαν θερμώς τους πολίτες να μην ρίχνουν εύφλεκτα αντικείμενα ή σκουπίδια στις φωτιές και τις θεριεύουν και να αποφύγουν κάθε ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.

Όπως τόνισαν οι αρμόδιοι, οι υπάρχουσες πυρκαγιές επαρκούν για το έργο της αποτέφρωσης της χώρας και –προς ώρας– δεν χρειάζεται να μπουν καινούριες.

Για όσους δεν έχουν πού να μείνουν, ο Χαρδαλιάς, χωρίς να τσιγκουνευτεί καθόλου έκλεισε δωμάτια με έξοδα το κράτους σε πεντάστερα ξενοδοχεία για να διανυκτερεύσουν οι πυρόπληκτοι, προσθέτοντας ότι αυτό είναι για μια βραδιά και δεν πρέπει να τους γίνει συνήθεια.

Οι περισσότεροι βέβαια κοιμήθηκαν στο ύπαιθρο, γιατί τα ξενοδοχεία δέχονταν μόνο εμβολιασμένους!

Πλειοδοτώντας, ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε και άλλο χαρμόσυνο νέο στους πυρόπληκτους, λέγοντας ότι θα δώσει σε κάθε πυρόπληκτο 150.000 ευρώ «ζεστό χρήμα» και ο Μητσοτάκης είναι άνθρωπος που κρατάει το λόγο του.

Τα ίδια είπε και στους πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας το 2020 και ακόμα περιμένουν…

Όλοι μαζί οι πολιτικοί ηγέτες κατηγόρησαν την «κλιματική αλλαγή», η οποία αντιστρατεύεται το έργο της κυβέρνησης βάζοντας χθες 81 δασικές πυρκαγιές και την Δευτέρα 116 σε όλη τη χώρα. Και συνέστησαν στους πολίτες να κάνουν και εδώ υπομονή μέχρι να σβήσουν οι φωτιές και να καθαριστεί το έδαφος για να μπορέσει να ξεκινήσει ο οικοδομικός οργασμός που τόσο έχουν ανάγκη κυβέρνηση και η χώρα, ιδιαίτερα τώρα που έχουμε μπει στη ζώνη της ανάπτυξης.

Το ξημέρωμα της Τετάρτης βρίσκει όλες τις φωτιές να έχουν επιτελέσει λίγο πολύ το έργο τους, σαρώνοντας σρο δρόμο τους κάθε εμπόδιο, όπως δέντρα, θάμνους, δάση, αλσύλλια και καθετί άλλο που εμποδίζει την ανάπτυξη.

Από την άλλη πλευρά, τα πυροσβεστικά αεροπλάνα πρόσφεραν ένα σπάνιο υπερθέαμα στους κατοίκους των φλεγόμενων περιοχών που είχαν βγει από τα σπίτια τους για να παρακολουθήσουν τις ρίψεις νερού.

Οι έμπειροι πιλότοι των Canadair έριχναν μάλιστα το νερό όχι πάνω στη φωτιά αλλά δίπλα, ώστε αυτό να μην εξατμιστεί και να μπορέσουν να ληφθούν εξαιρετικές φωτογραφίες.

Τα Canadair ήρθαν μία ώρα μετά από την έναρξη της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη, διότι βρίσκονταν στη Σκύρο, καθώς υπήρχε πληροφορία ότι μπορεί να έπιανε φωτιά το Αιγαίο Πέλαγος.

Όλα –εμπρηστές, πολιτική προστασία, Canadair κτλ.– λειτούργησαν υποδειγματικά, με τον πλέον άψογο τρόπο.
ν

ν

Το πιο μεγάλο από τα 81 συνολικά μέτωπα πυρκαγιών που ξέσπασαν ανά τη χώρα ήταν αυτό στις παρυφές της Αθήνας, στην Αττική και ειδικότερα στην περιοχή της Βαρυπόμπης, απειλώντας και την Πάρνηθα.

Οι περιοχές που παραδόθηκαν στο… πυρ της ανάπτυξης είναι οι ακόλουθες: Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες, Ολυμπιακό Χωριό, Τατόι και οι Αδάμες του Δήμου Κηφισιάς. Η φωτιά έφτασε έως τη Νέα Ερυθραία, ενώ εκκενώθηκε το Μορτερό ένας οικισμός ο οποίος βρίσκεται σχεδόν μέσα στην Κηφισιά.

Οι μαζικές εκκενώσεις του 112

Ο νέος «μαγικός» αριθμός 112 έστειλε μήνυμα στους κατοίκους των περιοχών που απειλούσε η φωτιά, να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να τα αφήσουν στο έλεος των συνθηκών, χωρίς να τα προστατεύσουν.

Όπως όμως επισήμανε στην κυβέρνηση ο δασολόγος Γ. Ξανθόπουλος: «Με τις μαζικές εκκενώσεις του 112, αφήσατε να καούν πόλεις και χωριά».

Όπως είπε ο κ. Ξανθόπουλος, η «λύση» στις φωτιές που επέλεξε η κυβέρνηση ήταν απλά να εκκενώνει κάθε οικισμό και να δημιουργεί κύματα πυρόπληκτων προσφύγων, χωρίς να έχει γίνει κανένας σχεδιασμός.
ν

ν

Στο ζήτημα των εκκενώσεων μίλησε για μεγάλο λάθος της εφαρμογής του 112 τόσο εκτεταμένα καθώς οι κάτοικοι των οικισμών είναι έτοιμοι να «υπερασπιστούν» τα σπίτια τους, ενώ η εντολή εκκένωσης τους αποτρέπει και έτσι απλά καίγονται τα σπίτια γιατί απλά περιμένουν από τους λίγους πυροσβέστες (σ.σ. άλλο τεράστιο ζήτημα φέτος) να κάνουν όλη την δουλειά.

Επιπλέον η οδήγηση τόσων ανθρώπων στους δρόμους είναι που δημιουργεί τους θανάτους (άραγε να ακούει η Πολιτική Προστασία;)! Κάτι που έγινε και στο Μάτι όπως ανέφεραν, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων πέθαναν γιατί προσπάθησαν να φύγουν.

Τα μέτωπα της φωτιάς

Εκτός της Αττικής, φωτιές άναψαν στην περιοχή Καστανιά της Ανατολικής Μάνης, καθώς και στις περιοχές Σελλεγούδι, Άγιος Νικόλαος και Κόκκινα Λουριά. 

Πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας, που πήρε γρήγορα διαστάσεις. Με μήνυμα που απέστειλε το 112 ζητήθηκε η εκκένωση των οικισμών Λιβαδάκια, Άγιος Γεώργιος, Βασιλίτσα και Μεμί. 

Επίσης υπάρχει μια ακόμη φωτιά σε αγροτοδασική-δασική έκταση στην περιοχή Βλαχόπουλο του δήμου Πύλου-Νέστορος.
ν

ν

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Μυρτιά στην Εύβοια. Μέσω 112 εστάλησαν SMS για εκκένωση στις περιοχές Καλαμούδι και Ρετσινόλακκος, Σηπιάδα και Ρετσινόλακκος. Η πυρκαγιά εξελισσόταν μεταξύ των οικισμών, Χρόνια και Λίμνης.

Για την Εύβοια, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, ζήτησε την κήρυξη της περιοχής της δημοτικής ενότητας Ελυμνίων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η φωτιά είχε πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις. Εκκενώθηκαν προληπτικά και με ασφάλεια τα χωριά και οι οικισμοί Χρόνια, Σηπιάδα, Ρετσινόλακκος, Καλαμούδι, Παλιοχώρι και Δαμιά, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. 

Σε λίγο καιρό, όλες οι καμένες περιοχές με προεδρικό διάταγμα θα κηρυχθούν αναδασωτέες, που στην πράξη σημαίνει ότι σε ένα-δύο χρόνια θα γίνουν οικόπεδα που θα πωλούνται σε προσιτή τιμή σε όσους ξένους θέλουν ν’ αγοράσουν ένα σπίτι στην  Ελλάδα για να περάσουν ήσυχα τα γηρατειά τους.
ν

 


Translate this post