Επέλαση του κοροναϊού: 493 νεκροί και 24.581 κρούσματα

Κατηγορία Κορονοϊός

ΙΑΤΡΙΚΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Αν και οι νεκροί και τα κρούσματα συνεχώς πληθαίνουν, ο νέος κοροναϊός της Κίνας δεν θεωρείται μέχρι στιγμής πανδημία.

Χιλιάδες κρεβάτια σε ένα εκθεσιακό κέντρο στην Ουχάν περιμένουν τα νέα θύματα του κοροναϊού, καθώς τα ήδη υπάρχοντα νοσοκομεία δεν επαρκούν. Image: AFP. Πηγή: Supplied

ν

ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ των θανάτων εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός 2019-nCoV στην Κίνα αυξήθηκε σε 493 έως τα ξημερώματα της Τετάρτης 5 Φεβρουαρίου, καθώς οι αρχές της επαρχίας Χουμπέι, που αποτελεί την εστία της μόλυνσης, κατέγραψαν 68 νέους θανάτους, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό της Εθνικής Επιτροπής Υγείας.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων στην ηπειρωτική Κίνα ανήλθε χθες σε 3.887, εκ των οποίων 3.156 στην επαρχία Χουμπέι, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχονται σε 24.581 τις πρωινές ώρες σήμερα.

Στο μεταξύ παρουσιάστηκαν 10 κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, το οποίο βρίσκεται στο λιμάνι Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας με 3.700 επιβάτες. Οι εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν ότι έχουν μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό, ανέφερε το ιαπωνικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Ασάχι, επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας.

Χθες Τρίτη άρχισαν να εξετάζονται οι 3.711 επιβαίνοντες στο κρουαζιερόπλοιο, με 2.666 επιβάτες και 1.045 μέλη πληρώματος, που τελούν πλέον σε απομόνωση πάνω στο σκάφος.

Την απόφαση να τεθούν σε απομόνωση οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου πυροδότησε η επαλήθευση του γεγονότος ότι ο 80χρονος επιβάτης, ο οποίος αποβιβάστηκε στο Χονγκ Κονγκ, έχει μολυνθεί από τον 2019-nCoV.
ν

Και οι 3.700 επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess μπήκαν σε καραντίνα, καθώς δέκα άτομα βρέθηκαν θετικά στον ιό 2019-nCoV. Image: AP. Πηγή: Supplied
ν

Να σημειωθεί ότι τα 10 κρούσματα, μεταξύ των οποίων δύο Αυστραλοί επιβάτες και ένα μέλος του πληρώματος από τις Φιλιππίνες, δεν είναι επί του συνόλου των 3.711 επιβαινόντων, αλλά ανάμεσα στα πρώτα 273 δείγματα που στάλθηκαν για εξέταση και από τα οποία μέχρι τώρα έχουν επιστρέψει τα 31. Αυτό ανακοίνωσε ο Ιάπωνας υπουργός Υγείας Katsunobu Kato.
ν

«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΔΗΜΙΑ»

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ο κοροναϊός δεν θεωρείται μέχρι στιγμής πανδημία.

Με μοναδικές εξαιρέσεις έναν Κινέζο από την Ουχάν, την πρωτεύουσα της Χουμπέι όπου εντοπίστηκε ο 2019-nCoV, που πέθανε στις Φιλιππίνες, κι ενός ασθενούς που πέθανε στο Χονγκ Κονγκ, όλοι οι θάνατοι εξαιτίας της επιδημίας έχουν καταγραφεί στην ηπειρωτική Κίνα.

Τα «ισχυρά μέτρα» που έλαβε το Πεκίνο εναντίον του νέου κοροναϊού προσφέρουν ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για να σταματήσει η εξάπλωση παγκοσμίως, η οποία έχει προκαλέσει τον θάνατο 425 ανθρώπων μονάχα στην ηπειρωτική Κίνα, διαβεβαίωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του εκτελεστικού Συμβουλίου του ΠΟΥ στη Γενεύη, ο Αιθίοπας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς είπε ότι «υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας χάρη στα ισχυρά μέτρα που έλαβε η Κίνα στο επίκεντρο» της επιδημίας.

«Να μην αφήσουμε να κλείσει αυτό το παράθυρο ευκαιρίας», υπογράμμισε.
ν

Η πόλη Ουχάν βρίσκεται σε καραντίνα εδώ και δύο εβδομάδες. Image: Supplied
ν

Επιπλέον, ο διευθυντής του ΠΟΥ κατηγόρησε σήμερα ορισμένες πλούσιες χώρες ότι «καθυστερούν πολύ» στο να μοιράζονται τις πληροφορίες σχετικά με τα κρούσματα του νέου κοροναϊού, αξιώνοντας να επιδεικνύεται μεγαλύτερη αλληλεγγύη σε διεθνές επίπεδο με στόχο να καταπολεμηθεί η επιδημία ιογενούς πνευμονίας.

«Εκ των 176 κρουσμάτων που έχουν καταμετρηθεί έως σήμερα εκτός της Κίνας, ο ΠΟΥ έχει λάβει ολοκληρωμένα έντυπα καταγραφής των κρουσμάτων μονάχα στο 38% των περιπτώσεων. Ορισμένες χώρες, με υψηλά εισοδήματα, καθυστερούν πολύ στο να μοιράζονται αυτά τα ζωτικής σημασίας δεδομένα με τον ΠΟΥ. Δεν πιστεύω ότι αυτό οφείλεται σε έλλειψη δυνατοτήτων», σημείωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, ενώπιον του εκτελεστικού Συμβουλίου του οργανισμού.

«Αν δεν διαθέτουμε καλύτερα δεδομένα, είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσουμε την εξέλιξη ή τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει και να διασφαλίσουμε ότι θα παρέχουμε τις καταλληλότερες συστάσεις», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο Τέντρος έκανε επίσης γνωστό ότι ο ΠΟΥ έχει στείλει μάσκες, γάντια και 18.000 προστατευτικές στολές σε 24 χώρες, όπως και 250.000 σετ ανίχνευσης του ιού με στόχο την επιτάχυνση της διάγνωσης.

Ο ίδιος επανέλαβε την έκκλησή του στις χώρες να μην επιβάλουν περιορισμούς στις μετακινήσεις και στο εμπόριο, καθώς «αυτοί οι περιορισμοί μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του φόβου και του στιγματισμού χωρίς να βελτιώνεται αισθητά η δημόσια υγεία».
v

The coronavirus shows how badly China handles public health crises | Quartz
v

v

 


Translate this post