Ο κοροναϊός είναι πλέον παγκόσμιο πρόβλημα (vid)

Κατηγορία ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ, Κορονοϊός

ΙΑΤΡΙΚΑ  | Ενημ. 1/2/2020, 4:49

Posted by Youmagazine Staff

 

Με 259 νεκρούς και 12.000 κρούσματα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, κήρυξε παγκόσμιο συναγερμό για την εξάπλωση της επιδημίας.

Ποια είναι τα μέτρα προστασίας (βίντεο).

Γιατροί μετρούν τη θερμοκρασία επιβατών στο Τζιουτζιάνγκ της επαρχίας Jiangxi στην Κίνα. Οι έλεγχοι έχουν επεκταθεί παντού, λόγω της ταχύτατης εξάπλωσης του ιού. 29 Ιανουαρίου 2020. Image: Reuters / Thomas Peter. Πηγή: Supplied

ν

Ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) αποφάσισε σήμερα ότι η επιδημία του νέου κοροναϊού στην Κίνα συνιστά έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ανησυχίας.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους ανακοίνωσε την απόφαση έπειτα από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτάκτων Αναγκών, ενός ανεξάρτητου πάνελ ειδικών, την ώρα που έχουν καταγραφεί κρούσματα του νέου κοροναϊού σε τουλάχιστον 27 χώρες. 

«Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι το ενδεχόμενο ο ιός να εξαπλωθεί σε χώρες τα συστήματα υγείας των οποίων είναι πιο αδύναμα (…). Δεν πρόκειται για μια ψήφο περιφρόνησης προς την Κίνα», υπογράμμισε ο ίδιος.

Σε λιγότερο από ένα μήνα ο νέος ιός έχει διαδοθεί στις εξής χώρες: Κίνα, Ιαπωνία, Ταϊλάνδη, Σιγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ, Νότια Κορέα, Αυστραλία, Ταϊβάν, Μαλαισία, Μακάο, ΗΠΑ, Βιετνάμ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Καναδάς, Καμπότζη, Ινδία, Νεπάλ, Φιλιππίνες, Σρι Λάνκα.

Οι ευρωπαϊκές χώρες είναι οι εξής: Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Σουηδία, Φινλανδία, Ρωσία, Βρετανία, Ισπανία.
ν

Οι χώρες στις οποίες έχει εξαπλωθεί ο θανατηφόρος ιός 2019-nCoV. Με μωβ χρώμα είναι η περιοχή απ’ όπου ξεκίνησε ο ιός (Κίνα), με κόκκινο τα βεβαιωμένα κρούσματα και με γαλάζιο οι χώρες με υποψία κρουσμάτων. Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Ο αριθμός των νεκρών από το νέο κοροναϊό της Κίνας 2019-nCoV ξεπέρασε τους 259 το Σάββατο το πρωί, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων λοιμώξεων αυξήθηκε σε περίπου 12.000, δήλωσε η κινεζική κυβέρνηση.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας δήλωσε στην καθημερινή της ενημέρωση ότι άλλα 46 άτομα υπέκυψαν στην αναπνευστική νόσο.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας είχε γνωστοποιήσει την Παρασκευή ότι ο απολογισμός των νεκρών της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός αυξήθηκε σε 213 σε όλη τη χώρα έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 30ής Ιανουαρίου 2020, προσθέτοντας ότι επιβεβαιώθηκαν 1.982 νέα κρούσματα του 2019-nCoV.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε όλη την κινεζική επικράτεια αυξάνεται ραγδαία, διευκρίνισε η Επιτροπή σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Συνολικά έχουμε 11.950 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλο τον κόσμο, έως το Σάββατο στις 5:00 το πρωί.

Ο χρόνος επώασης του ιού είναι 5 λεπτά, ενώ ο χρόνος μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι 15 λεπτά της ώρας.
ν

Coronavirus: Doctor explains the proper way to wash your hands and put on a face mask | South China Morning Post
ν

ν

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

H κήρυξη εκτάκτου ανάγκης από τον ΠΟΥ θα πυροδοτήσει συστάσεις για λήψη μέτρων σε όλες τις χώρες του κόσμου. Στόχος θα είναι η αποτροπή της μετάδοσης του ιού διασυνοριακά και η διασπορά του, καθώς και ο περιορισμός των μη αναγκαίων εμπορικών και ταξιδιωτικών κινήσεων, σχολιάζει το Reuters.

Από την πλευρά του, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι η επιδημία θα έχει αρνητικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία τουλάχιστον το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνιστά στους αμερικανούς πολίτες να «μην πηγαίνουν» στην Κίνα, εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί νέος κοροναϊός.

«Οι ταξιδιώτες πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για την επιβολή περιορισμών στις μετακινήσεις χωρίς προειδοποίηση ή πολύ γρήγορα», τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ που υπενθυμίζει επίσης ότι έχουν μειωθεί οι συνδέσεις προς και από την Κίνα από εταιρείες του τομέα των μεταφορών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συμπληρώνεται, έκρινε ότι «η ταχεία εξάπλωση της επιδημίας αποτελεί κρίση δημόσιας υγείας παγκόσμιου ενδιαφέροντος».
ν

Ο χάρτης αυτός δείχνει την ταχύτητα εξάπλωσης του νέου θανατηφόρου ιού στην κινεζική επικράτεια. Image: Supplied
ν

Η Turkish Airlines αναστέλλει έως τις 9 Φεβρουαρίου τις πτήσεις της στην Κίνα, λόγω της επιδημίας του κοροναϊού, ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τουρκικής αεροπορικής εταιρείας.

Το Πακιστάν αναστέλλει όλες τις πτήσεις προς και από κινεζικές πόλεις.
ν

ΠΕΜΠΤΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΚΟΡΟΝΑΪΟΥ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Οι γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι εντόπισαν ένα πέμπτο κρούσμα του κοροναϊού στη χώρα. Πρόκειται για έναν εργαζόμενο που απασχολείται στην ίδια εταιρεία όπου εντοπίστηκαν οι τέσσερις άλλοι άνθρωποι που νόσησαν από τον κινεζικό ιό, στο κρατίδιο της Βαυαρίας.

«Αυτό αφορά έναν εργαζόμενο στην εταιρεία Στάρνμπεργκ, στην οποία εργάζονται οι τέσσερις άλλοι νοσούντες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας του γερμανικού κρατιδίου, προσθέτοντας πως επιπλέον πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες αργότερα την Παρασκευή.
ν

Κινέζοι στρατιώτες με μάσκες στοιχίζονται μπροστά στην Πύλη Τιενανμέν, στο κέντρο του Πεκίνου, νότια από την Απαγορευμένη Πόλη. 30 Ιανουαρίου 2020. Image: Reuters. Πηγή: Supplied
ν

 


Translate this post