Μυστηριώδης ιός εξαπλώνεται παγκοσμίως (βίντεο)

Κατηγορία Ιατρικά, Κορονοϊός

ΙΑΤΡΙΚΑ  | Ενημ. 21/01/20, 9:55 

Posted by Youmagazine Staff

 

Viral βίντεο με γιατρούς με προστατευτικό εξοπλισμό να ελέγχουν επιβάτες αεροπλάνου αν έχουν προσβληθεί από τη μυστηριώδη ασθένεια.

Σε ποιες χώρες έχει αρχίσει να εξαπλώνεται. Σήμερα το πρωί παρουσιάστηκε το πρώτο κρούσμα στην Αυστραλία.

Γιατροί με προστατευτικό εξοπλισμό εξετάζουν επιβάτες αεροπλάνου. Πηγή: Twitter

ν

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ είναι μια από τις δέκα καταστροφικές καταστάσεις που απειλούν την ανθρωπότητα με εξαφάνιση. Άλλες πιθανές απειλές είναι η κλιματική αλλαγή, οι ηφαιστειακές εκρήξεις, ο πυρηνικός πόλεμος, η πτώση ενός μεγάλου μετεωρίτη στη Γη κτλ. Τις μεγαλύτερες πιθανότητες στατιστικά έχουν οι πανδημίες.

Πανδημία ονομάζεται η επιδημία μιας λοιμώδους ασθένειας που εξαπλώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς σε μια μεγάλη περιοχή και απειλεί το σύνολο του πληθυσμού. Στην ιστορία έχουν εμφανιστεί πολλές πανδημίες όπως της ευλογιάς, της φυματίωσης και της πανώλης. Πιο πρόσφατες πανδημίες είναι η πανδημία του AIDS και οι πανδημίες γρίπης του 1918 και του 2009.

Η Μαύρη Πανώλη τον 14ο αιώνα σκότωσε 75 εκατομμύρια σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική. Οι πανδημίες χολέρας κατά τον 19ο αιώνα προκάλεσαν το θάνατο δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων. Η ισπανική γρίπη (1918-1920) προκάλεσε το θάνατο 50 εκατομμυρίων ανθρώπων τους πρώτους έξι μήνες της εμφάνισής της.

Τώρα ένας μυστηριώδης ιός που έρχεται από την Κίνα προκαλεί παγκόσμια ανησυχία, καθώς τριπλασιάστηκε το Σαββατοκύριακο και εξαπλώνεται από την πόλη Ουχάν (Wuhan) σε άλλες μεγάλες πόλεις.
ν

Ένα βίντεο που κυκλοφορεί στο Twitter δείχνει γιατρούς να εξετάζουν τους επιβάτες μιας τοπικής πτήσης από την πόλη Ουχάν, μετρώντας την θερμοκρασία τους. Πηγή: Twitter
ν

Τα πρώτα κρούσματα εμφανίστηκαν στις 4 Ιανουαρίου και πλέον υπάρχουν  καταγεγραμμένες περισσότερες από 220 περιπτώσεις, κυρίως στην πόλη Ουχάν της επαρχίας Χουμπέι. Σύμφωνα με πληροφορίες, κρούσματα αναφέρθηκαν επίσης στο Πεκίνο, τη Σαγκάη και τη Σενζέν. Η ανησυχία είναι μεγάλη καθώς λέγεται ότι τρεις άνθρωποι έχουν πεθάνει, ενώ η Ιαπωνία, η Ταϊλάνδη και η Νότια Κορέα έχουν αναφέρει παρόμοια κρούσματα.  

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε πως την Τετάρτη συγκαλεί συνεδρίαση της επιτροπής έκτακτης ανάγκης για να συζητήσει το ξέσπασμα του νέου κοροναϊού στην Κίνα. Ο ΠΟΥ θα αποφασίσει τη σοβαρότητα της κατάστασης και τη λήψη μέτρων για τον μυστηριώδη ιό.

Ένα βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο δείχνει γιατρούς να εξετάζουν τους επιβάτες μιας τοπικής πτήσης από την πόλη Ουχάν, μετρώντας την θερμοκρασία τους.
ν

China Coronavirus: fears over the spread of deadly virus | Channel 4 News
ν

ν

ΔΕΙΤΕ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΞΑΠΛΩΘΕΙ

Έως χθες 20 Ιανουαρίου, έχουν παρουσιαστεί 220 κρούσματα στην Κίνα, από τα οποία 3 είναι θανατηφόρα, 2 κρούσματα στην Ταϊλάνδη, ένα στη Νότια Κορέα και ένα στην Ιαπωνία.

Σήμερα το πρωί παρουσιάστηκε το πρώτο κρούσμα στην Αυστραλία. Πρόκειται για έναν άνδρα από το Μπρίσμπεϊν ο οποίος είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα και επιστρέφοντας παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας έδωσε εντολή για ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα αυξήσει το επίπεδο των ταξιδιωτικών οδηγιών για την πόλη Ουχάν στην Κίνα στο επίπεδο 2 ‒ πράγμα που σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να επιδείξουν «υψηλό βαθμό προσοχής».
ν

ν

Πολλά από τα περιστατικά του που σημειώθηκαν στην πόλη Ουχάν συνδέθηκαν με την αγορά θαλασσινών. Οι αρχές έδωσαν εντολή να κλείσουν όλα τα καταστήματα, μέχρι να διερευνηθεί αν υπάρχει σύνδεση του νέου κοροναϊού με τα θαλασσινά.
ν

Κλειστή παραμένει η κεντρική αγορά θαλασσινών στην πόλη Ουχάν. Image: Supplied

ν

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΕΙΤΕ

Ο θανατηφόρος ιός που εμφανίστηκε στην Κίνα ανήκει στην ομάδα των κοροναϊών. Στην Ελλάδα είναι γνωστός ο κοροναϊός MERS-CoV, γνωστός και ως Κοροναϊός του Αναπνευστικού Συνδρόμου της Μέσης Ανατολής, από το 2014 όταν ανιχνεύθηκε το πρώτο κρούσμα κοροναϊού MERS σε Έλληνα ασθενή που επέστρεψε από τη Σαουδική Αραβία.

Ο MERS-CoV εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Σαουδική Αραβία. Οι κοροναϊοί είναι μια μεγάλη οικογένεια ιών που περιλαμβάνει τόσο τους ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, όσο και αυτόν που προκαλεί το SARS.

Το SARS (Severe acute respiratory syndrome) είναι κοροναϊός σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόµου.

Η νέα μυστηριώδης ασθένεια είναι τύπου SARS, πρόκειται όμως για ένα νέο τύπο πνευμονίας της οποίας ο κοροναϊός (coronavirus) ονομάζεται “2019-nCoV” και μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Kανείς δεν γνωρίζει από πού ακριβώς προέρχεται.

Σύμφωνα με το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, οι ασθενείς που έχουν μολυνθεί εμφανίζουν οξεία, σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού και, σε πολλές περιπτώσεις, πνευμονία με πυρετό, βήχα και δύσπνοια. Αρκετοί ασθενείς παρουσιάζουν επίσης γαστρεντερολογικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας, καθώς και νεφρική ανεπάρκεια. Ορισμένοι πάντως ασθενείς έχουν απλώς εκδηλώσει μια ήπιας μορφής αναπνευστική λοίμωξη.

Ο κοροναϊός μπορεί να εξαπλωθεί μεταξύ των ανθρώπων, εφόσον έχει προηγηθεί στενή επαφή. Ως τέτοια ορίζεται: α) η επαφή που υπάρχει μεταξύ του ασθενή και των ατόμων που τον φροντίζουν ή β) η παραμονή στον ίδιο χώρο με τον ασθενή κατά την φάση της λοίμωξης. Έχουν αναφερθεί περιστατικά μετάδοσης του ιού από ασθενείς σε νοσηλευτικό προσωπικό.
ν

Μέλη του ιατρικού προσωπικού ενός νοσοκομείου στη πόλη Ουχάν μεταφέρουν έναν ασθενή που έχει προσβληθεί από τον κοροναϊό 2019-nCoV. Image: AFP / STR. Πηγή: Supplied
ν

Σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες για την πρόληψη των αναπνευστικών λοιμώξεων:

α) Πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Βοηθήστε επίσης τα μικρά παιδιά να κάνουν το ίδιο. Αν δεν είναι διαθέσιμα νερό και σαπούνι, τότε χρησιμοποιήστε απολυμαντικό χεριών με βάση το αλκοόλ.

β) Καλύψτε τη μύτη και το στόμα σας με χαρτομάντηλο, όταν βήχετε ή φτερνίζεστε και στη συνέχεια πετάξτε το στο καλάθι απορριμμάτων.

γ) Αποφύγετε να αγγίξετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας με ακάθαρτα χέρια.

δ) Αποφύγετε την στενή επαφή, όπως ανταλλαγή φιλιού, κοινή χρήση ποτηριών, μαχαιροπήρουνων ή άλλων οικιακών σκευών με άτομα που είναι άρρωστα.

ε) Καθαρίζετε και απολυμαίνετε τακτικά επιφάνειες όπως ο πάγκος της κουζίνας, τα πόμολα στις πόρτες και τα παιχνίδια των παιδιών.

στ) Να αποφεύγετε κλειστούς χώρους με συνωστισμό ή να φοράτε νοσοκομειακή μάσκα.

Δεν υπάρχει εμβόλιο για κανένα τύπο κοροναϊού και ο μόνος τρόπος προφύλαξης και προστασίας είναι η σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής και καθαριότητας.
ν

Mystery illness outbreak in Wuhan, China | South China Morning Post
ν

ν

 


Translate this post