“Διαρροή ουρανίου”: H εφιαλτική πλευρά της σύγκρουσης Ισραήλ – Ιράν (vid)

Κατηγορία Διεθνή-Κόσμος

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  | Ενημ. 19/04/2024, 18:25

Posted by Youmagazine Staff

 

Λίγα είναι γνωστά για το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν. Ωστόσο, ένας ειδικός προειδοποιεί ότι «οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες».

Αριστερά: Ιρανικός πύραυλος κατευθύνεται προς το Ισραήλ στις 14 Απριλίου. Δεξιά: Το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ισφαχάν επλήγη από τους Ισραηλινούς σήμερα το πρωί 19 Απριλίου. Image: Google Maps

v

ΑΡΑΓΕ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΟΛΑ; Κανείς δεν γνωρίζει. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αρνήθηκε να σχολιάσει μέχρι στιγμής τα αντίποινα του Ισραήλ εναντίον του Ιράν.

Ωστόσο, αναφορές που προέρχονται από το Ιράν αναφέρουν ότι ακούστηκαν τρεις πολύ ισχυρές εκρήξεις κοντά στην πόλη Ισφαχάν στο κέντρο του Ιράν.

Αυτό είναι σημαντικό, γιατί η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί το κέντρο των πυρηνικών ερευνών του Ιράν, καθώς εκεί υπάρχεις ένας ερευνητικός αντιδραστήρας και τρεις γνωστές μονάδες εμπλουτισμού ουρανίου για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας.

Τα ΜΜΕ του Ιράν υποβάθμισαν τη σημασία της ισραηλινής επίθεσης, λέγοντας ότι τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη εντοπίστηκαν κοντά στην πόλη Ισφαχάν στο κέντρο του Ιράν, περίπου 450 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, την Τεχεράνη, περίπου στις 12:30 τοπική ώρα.

Το πρακτορείο ειδήσεων Fars προσθέτει ότι ακούστηκαν τρεις εκρήξεις και αντιαεροπορικά πυρά από την κατεύθυνση του Διεθνούς Αεροδρομίου του Ισφαχάν (Shahid Beheshti), το οποίο φιλοξενεί επίσης αρκετές μοίρες των πεπαλαιωμένων ιρανικών μαχητικών F-14 “Tomcat”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας ουρανίου παρέμειναν ανέγγιχτες και ότι ο επιδιωκόμενος στόχος ήταν μια τοποθεσία ραντάρ κοντά στο αεροδρόμιο.
ν

Το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ισφαχάν (Shahid Beheshti) λέγεται ότι χτυπήθηκε από μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ισραήλ. Την εγκατάσταση μοιράζεται η 8η Πτέρυγα Τακτικής Πολεμικής Αεροπορίας της Ιράν ‒ δύο μοίρες vintage μαχητικών F-14 “Tomcat” της δεκαετίας του 1970 επιφορτισμένες με την υπεράσπιση των κέντρων κατασκευής όπλων της πόλης και μιας κοντινής εγκατάστασης εμπλουτισμού ουρανίου. Πηγή: Google Maps
ν

Το Ιράν εκτόξευσε πυραύλους από το έδαφός του προς το έδαφος του Ισραήλ στις 14 Απριλίου. Εικόνα: EPA/ATEF SAFADI
ν

Χάρτης με την θέση του Ισφαχάν. Image: Supplied
ν

Τώρα αν με το χτύπημα αυτό το Ισραήλ «πήρε το αίμα του πίσω» παραμένει άγνωστο.

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η επίθεση στις εγκαταστάσεις ραντάρ του Ισφαχάν και στις μοίρες αεράμυνας αποτελεί τον πρόδρομο για ένα μεγαλύτερο χτύπημα.

Η σημερινή επίθεση έδειξε ότι το Ισραήλ μπορεί να φτάσει στην καρδιά του Ιράν με πολύ λιγότερη προσπάθεια, απ’ ότι οι ιρανικοί πύραυλοι το Ισραήλ. Ισραηλινά μαχητικά F-35 Lightning stealth και drones χαμηλού προφίλ πιστεύεται ότι συμμετείχαν σε αυτή την επίθεση.

Ωστόσο, μια αμερικανική στρατιωτική πηγή είπε στο Fox News ότι η Ουάσιγκτον είχε προειδοποιηθεί εκ των προτέρων για το χτύπημα, ότι αυτό ήταν σκόπιμα «περιορισμένης έκτασης» και ότι δεν πραγματοποιήθηκε από αεροσκάφη με πιλότους.
ν

Οι ιρανικές εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου στο Ισφαχάν. Πηγή: Ινστιτούτο Επιστήμης και Διεθνούς Ασφάλειας
ν

Η επίθεση του Ισραήλ έγινε λίγες ώρες αφότου ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν προειδοποίησε: «Σε περίπτωση που το ισραηλινό καθεστώς ξαναρχίσει τις τυχοδιωκτικές ενέργειες και απειλήσει τα συμφέροντα του Ιράν, η επόμενη απάντηση από εμάς θα είναι άμεση και στον μέγιστο βαθμό».

Όλα τώρα εξαρτώνται από τους Ιρανούς. Η προσπάθεια να υποβαθμιστεί η επίθεση του Ισραήλ δείχνει ότι η Τεχεράνη επιθυμεί να κλείσει το ζήτημα και να μην δώσει συνέχεια. Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς να πούμε κάτι τέτοιο.

Οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες.
ν

BREAKING: Israel ATTACKS Iran Military Base; U.S. DENIES Involvement | TBN Israel
ν


ν

 


Translate this post