Ισραήλ: «Θα ανταποδώσουμε το χτύπημα εντός 24-48 ωρών»

Κατηγορία Διεθνή-Κόσμος

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  | Ενημ. 14/04/2024, 21:05

Posted by Youmagazine Staff

 

Εάν το Ισραήλ επιτεθεί στο Ιράν, «θα βρεθούμε αντιμέτωποι με έναν ανηλεή περιφερειακό πόλεμο», λένε στρατιωτικοί αναλυτές.

Το Ισραήλ αποφάσισε να ανταποδώσει το χτύπημα στο Ιράν τις επόμενες 24 με 48 ώρες, κλιμακώνοντας τη σύγκρουση. Image: Supplied

v

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ η σύσκεψη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου στο Ισραήλ. Όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση χτυπήματος στο Ιράν μέσα στις επόμενες 24 με 48 ώρες.

«Θα χτίσουμε έναν περιφερειακό συνασπισμό και θα διεκδικήσουμε το τίμημα από το Ιράν με τον τρόπο και το χρονοδιάγραμμα που είναι σωστό για εμάς», δήλωσε ο υπουργός Πολέμου του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ.

Η είδηση έρχεται με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς να μπαίνει την Κυριακή στην 191η μέρα της σύγκρουσης.

Και ενώ τα υποτελή στις ΗΠΑ κράτη της Δύσης καταδίκασαν το χτύπημα του Ιράν, η προσοχή στράφηκε γρήγορα στους ουρανούς, καθώς πολλές γειτονικές χώρες έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους.

Μετά την επίθεση, που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, η Ιορδανία, το Ιράκ και ο Λίβανος ανακοίνωσαν το προσωρινό κλείσιμο του εναέριου χώρου τους. Μαζί με το ίδιο το Ιράν και το Ισραήλ, αυτό κατέστησε ένα μεγάλο τμήμα της Μέσης Ανατολής ‒ μια βασική περιοχή υπερπτήσεων που συνδέει την Ανατολή με τη Δύση‒ απαγορευμένη ζώνη.
ν

Αυτή την εικόνα παρουσίαζε την Κυριακή ο εναέριος χώρος της Μέσης Ανατολής. Πηγή: FlightRadar24

ν

Παγκόσμια ανησυχία

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι προειδοποίησε το Ισραήλ και τους συμμάχους του, Αμερικανούς και Βρετανούς, για οποιεσδήποτε «απερίσκεπτες» ενέργειες, την Κυριακή, αμέσως μετά την επίθεση της Τεχεράνης με drone και πυραύλους ως αντίποινα για το φονικό χτύπημα την 1η Απριλίου στην πρεσβεία της στη Δαμασκό.

«Εάν το Σιωνιστικό καθεστώς (Ισραήλ) ή οι υποστηρικτές του επιδείξουν απερίσκεπτη συμπεριφορά, θα λάβουν μια αποφασιστική και πολύ ισχυρότερη απάντηση», ανέφερε ο Ραΐσι σε δήλωσή του.

Νωρίτερα, το Ιράν προέτρεψε το Ισραήλ να μην απαντήσει στρατιωτικά στην επίθεση με drones κατά τη διάρκεια της νύχτας, την οποία η Τεχεράνη παρουσίασε ως «δικαιολογημένη απάντηση» στο ύπουλο χτύπημα που κατέστρεψε το κτίριο της πρεσβείας του Ιράν στη Δαμασκό νωρίτερα αυτό το μήνα.

«Το θέμα θεωρείται λήξαν», ανέφερε η αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη σε ανάρτησή της στο X, λίγες μόνο ώρες μετά την έναρξη της επιχείρησης αργά το Σάββατο.

«Ωστόσο, εάν το ισραηλινό καθεστώς κάνει άλλο ένα λάθος, η απάντηση του Ιράν θα είναι πολύ πιο αυστηρή», προειδοποιούσε η ιρανική αποστολή.

Η «τρομοκρατική» κυβέρνηση των ΗΠΑ

Η Τεχεράνη προειδοποίησε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες, καλώντας τις να «μείνουν μακριά» από τη σύγκρουσή της με το Ισραήλ.

«Οποιαδήποτε απειλή ή υποστήριξη από την τρομοκρατική κυβέρνηση της Αμερικής στο σιωνιστικό καθεστώς, ή από οποιαδήποτε άλλη χώρα, θα οδηγήσει σε μια ανάλογη απάντηση», προειδοποίησαν οι Φρουροί της Επανάστασης σε ανακοίνωσή τους σήμερα Κυριακή.

«Εάν χρειαστεί, η Τεχεράνη δεν θα διστάσει να λάβει αμυντικά μέτρα για να προστατεύσει τα συμφέροντά της από οποιαδήποτε επιθετική στρατιωτική ενέργεια», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν.

«Το επόμενο χαστούκι θα είναι πιο άγριο», προειδοποιεί η νέα τοιχογραφία που αποκαλύφθηκε τη νύχτα στην πλατεία Παλαιστίνης της Τεχεράνης, όπου συγκεντρώθηκαν μερικές χιλιάδες άνθρωποι κατά τη διάρκεια της νύχτας φωνάζοντας «Θάνατος στο Ισραήλ» και «Θάνατος στην Αμερική».
ν

Ιρανοί διαδηλωτές πανηγυρίζουν την επίθεση στο Ισραήλ στην Πλατεία Παλαιστίνης στην Τεχεράνη στις 14 Απριλίου 2024, καθώς το Ιράν εξαπέλυε επίθεση με drone και πυραύλους στο Ισραήλ. Φωτογραφία: AFP
ν

Ακόμη πάντως δεν έχει εκδοθεί επίσημο ανακοινωθέν από το Ισραήλ και όλα κινούνται αυτή τη στιγμή στο επίπεδο των υποθέσεων, οι προηγούμενες όμως δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων, καθώς και ο φιλοπόλεμος χαρακτήρας του ισραηλινού λαού, προϊδεάζουν για ισχυρό πλήγμα σε βάρος του Ιράν.
ν

Israel’s response to Iran should have “definable” beginning and end, Gen. Frank McKenzie says
ν


ν

 


Translate this post