Αμερικανός καθηγητής κατηγορεί τις ΗΠΑ για το σαμποτάζ στον Nord Stream

Κατηγορία Διεθνή-Κόσμος

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ένας διάσημος καθηγητής κατηγόρησε τις ΗΠΑ για το σαμποτάζ στον ρωσικό αγωγό Nord Stream, με αποτέλεσμα να «κόψουν» τη συνέντευξή του.

Ο οικονομολόγος Τζέφρι Σακς, πρώην διευθυντής του The Earth Institute στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, όπου κατέχει τον τίτλο του καθηγητή. Image: Supplied

v

ΕΝΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι έχει σαμποτάρει τον αγωγό Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα, με αποτέλεσμα οι τηλεοπτικοί παρουσιαστές να «κόψουν» τη συνέντευξή του, που μεταδιδόταν ζωντανά από την τηλεόραση.

Μιλώντας στο Bloomberg, ο καθηγητής Τζέφρι Σακς (Jeffrey Sachs) υποστήριξε ότι ο αγωγός, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων τις τελευταίες εβδομάδες, χτυπήθηκε από τις ΗΠΑ ‒όχι από τις δυνάμεις του Βλαντίμιρ Πούτιν‒ στα πλαίσια των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, για να προκληθεί ζημιά στη ρωσική οικονομία. οικονομικές κυρώ

Ο Νορντ Στριμ είναι ένας υπεράκτιος αγωγός φυσικού αερίου από το Βίμποργκ της Ρωσικής Ομοσπονδίας προς το Γκράιφσβαλντ της Γερμανίας και ανήκει στην εταιρεία Nord Stream AG.

Οι αγωγοί Nord Stream 1 και 2 παραδίδουν φυσικό αέριο απευθείας από τη Ρωσία στη Γερμανία και είναι απαραίτητοι για να διατηρούνται τα φώτα αναμμένα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ωστόσο, η αιτία των εκρήξεων παραμένει άγνωστη, με τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον να αρνούνται κάθε ευθύνη.
ν

Το σαμποτάζ σε Nord Stream 1 και 2 σημειώθηκε σε ζώνη ελέγχου του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Για τις επισκευές θα χρειαστούν έξι μήνες έως ένας χρόνος.  Image: Supplied
ν

Εικόνα από αμερικανικό ελικόπτερο μιας από τις εκρήξεις που κατέστρεψαν τον αγωγό Nord Stream. Η αιτία των εκρήξεων παραμένει άγνωστη, με τη Μόσχα και την Ουάσινγκτον να κατηγορούν η μια την άλλη. Image: Supplied
ν

Υπάρχει εύλογη υποψία ότι ο αγωγός ανατινάχθηκε από τις ειδικές δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας, ώστε να σταματήσουν οριστικά οι προμήθειες φυσικού αερίου στη Γερμανία από τη Ρωσία.

Το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου 2022 που έγινε η δολιοφθορά στην περιοχή της Βαλτικής περιπολούσαν αμερικανικά και βρετανικά πλοία και υποβρύχια.

Ο καθηγητής Τζέφρι Σακς‒ένας παγκοσμίου φήμης οικονομολόγος και ανώτερος σύμβουλος του ΟΗΕ‒ είχε την τόλμη να πει ότι για τις εκρήξεις στον Nord Stream είναι υπεύθυνες οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Πολύς κόσμος παρακολουθεί αυτά τα γεγονότα με τρόμο», είπε ο καθηγητής Σακς. «Τα βλέπουν ως μια φρικτή σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ. Δεν τα βλέπουν, όπως εμείς στα μέσα ενημέρωσης, ως απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία».

«Ειλικρινά, το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου είναι τρομοκρατημένο, καθώς περιμένει από στιγμή σε στιγμή, το ξέσπασμα ενός πυρηνικού πολέμου».

«Θα στοιχημάτιζα ότι (η έκρηξη) ήταν μια ενέργεια των ΗΠΑ, ίσως των ΗΠΑ και της Πολωνίας μαζί», είπε ο καθηγητής.

Ο παρουσιαστής του Bloomberg, Tom Keene, παρενέβη γρήγορα, ζητώντας από τον καθηγητή να προσκομίσει στοιχεία για τους ισχυρισμούς του.

Ο καθηγητής απάντησε λέγοντας ότι αμερικανικά ελικόπετρα έκαναν κύκλους πάνω από την περιοχή των εκρήξεων, ενώ κανονικά έπρεπε να βρίσκονται στο Γκντανσκ.

Υπενθύμισε επίσης την απειλή του Τζο Μπάιντεν νωρίτερα φέτος ότι «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα πρέπει να τερματίσουμε τον Nord Stream».

«Ξέρω πως ό,τι λέω έρχεται σε αντίθεση με το αφήγημά μας, ότι δεν επιτρέπεται να λες αυτά τα πράγματα στη Δύση, αλλά είναι γεγονός ότι σε όλο τον κόσμο πιστεύουν ότι το έκαναν οι ΗΠΑ», είπε ο καθηγητής.

«Ακόμη και οι δημοσιογράφοι των εφημερίδων μας που εμπλέκονται, μου λένε φυσικά (οι ΗΠΑ το έκαναν), αλλά αυτό δεν αποκαλύπτεται στους τηλεθεατές».

Μετά από αυτό η συνέντευξη του καθηγητή τερματίστηκε.
ν

ν

 


Translate this post