Το Ισραήλ έπληξε επτά στρατιωτικές βάσεις στο Ιράν (vid)

Κατηγορία Διεθνή-Κόσμος

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  | Ενημ. 19/04/2024, 06:38 | Ενημ. 19/04/2024, 07:36 | 08:02 | 12:47

Posted by Youmagazine Staff

 

Το πετρέλαιο και ο χρυσός ίπτανται στα ύψη, καθώς οι Ισραηλινοί χτυπούν στο κεντρικό Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία.

Οι ΗΠΑ πρόβαλαν veto στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να μην αναγνωριστεί η Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, τα κρυπτονομίσματα και οι μετοχές πέφτουν.

Το Ισραήλ ήταν η πρώτη χώρα που χρησιμοποίησε το αμερικανικό F-35 Stealth Fighter σε μάχες, πολύ πριν από τους ίδιους τους Αμερικανούς που το κατασκεύασαν. Image: Supplied

v

Ο ΚΟΣΜΟΣ ακόμη μια φορά στο κατώφλι ενός παγκοσμίου πολέμου. Όπως μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία, το Ισραήλ έπληξε με F-35 και drones στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε επτά πόλεις του Ιράν, ως αντίποινα για την μαζική επίθεση με drones και πυραύλους του Σαββάτου. Εκρήξεις αναφέρονται επίσης στη Συρία και το Ιράκ!

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ άσκησαν ξανά το δικαίωμα της αρνησικυρίας (veto) στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να εμποδίσουν την ευρέως υποστηριζόμενη προσπάθεια της Παλαιστίνης για πλήρη ένταξη στον ΟΗΕ, μια κίνηση που η παλαιστινιακή προεδρία λέει ότι είναι «άδικη, ανήθικη και αδικαιολόγητη».
ν

Εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου και του χρυσού

Κατακόρυφη αύξηση σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου, ακόμα και πάνω από 3%, αμέσως μετά την ισραηλινή επίθεση σε Ιράν, Συρία και Ιράκ.

Οι τιμές spot του χρυσού εκτινάχθηκαν σε νέο ιστορικό υψηλό στα $2.411,09 ανά ουγγιά, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφαλές καταφύγιο, ενώ το γεν ενισχύθηκε κατά 0,45% στα 153,93 έναντι του αμερικανικού δολαρίου.
ν


ν

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News μετέδωσε, επικαλούμενο πηγή στην αμερικανική κυβέρνηση, ότι πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν στρατιωτική εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες.

Χτυπήθηκε πυρηνικό εργοστάσιο;

Σύμφωνα με το Reuters υπήρξαν «τρεις τεράστιες εκρήξεις» κοντά στις πόλεις Natanz του κεντρικού Ιράν (τοποθεσία ιρανικού πυρηνικού σταθμού) και Ισφαχάν (τοποθεσία του Ιρανικού Κέντρου Πυρηνικής Τεχνολογίας, το οποίο πιστεύεται ότι είναι το κέντρο του προγράμματος πυρηνικών όπλων του Ιράν), καθώς και ταυτόχρονες εκρήξεις στο Ιράκ και τη Συρία, όπου η ισραηλινή αεροπορία φαίνεται να στοχεύει φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές.
ν

Οι περιοχές τις οποίες έπληξαν οι Ισραηλινοί στο Ιράν.
ν

Oι Αμερικανοί πάντως ξεκαθαρίζουν ότι δεν συμμετείχαν με κανένα τρόπο στην επίθεση αυτή, ωστόσο είχαν προειδοποιηθεί από την ισραηλινή κυβέρνηση για την ώρα και τους τόπους.
ν

O Μπάιντεν δεν θέλει εμπλοκή στη σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ για να μην χάσει τις εκλογές. Image: Supplied

ν

Φοβούνται κλιμάκωση του πολέμου

Επειδή οι Αμερικανοί έχουν εφέτος προεδρικές εκλογές και ο Μπάιντεν επιδιώκει να εκλεγεί ξανά, δεν θέλει εμπλοκή σε έναν ακόμη πόλεμο στη Μέση Ανατολή που θα επιστρέφει Αμερικανούς στρατιώτες μέσα σε φέρετρα.

Προσπαθεί να ανακόψει την επιθετικότητα των Ισραηλινών, αφήνοντάς τους ελεύθερους να εξοντώσουν το έθνος των Παλαιστίνων και μπουκώνοντάς τους με επιπλέον χρήματα, πέραν των 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που λαμβάνει το Ισραήλ κάθε χρόνο από τις ΗΠΑ.

Ήδη από τα 95 δισεκατομμύρια δολάρια που ψήφισε φέτος η Γερουσία για βοήθεια, 60 δισ. θα πάνε στην Ουκρανία και στον Ζελένσκυ, ενώ 14,1 δισ. θα δοθούν στο Ισραήλ.

Για να εξοικονομήσει αυτά τα χρήματα, ο Μπάιντεν αθέτησε την υπόσχεσή του να ανακουφίσει τους νεαρούς Αμερικανούς σπουδαστές που στενάζουν κάτω από τα δυσβάστακτα φοιτητικά δάνεια, ακυρώνοντας νομοσχέδιο 7,4 δισ. που θα έσβηνε τα χρέη 277.000 σπουδαστών.
ν

ν

Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε αυτή την εβδομάδα πως επιφυλάσσεται «του δικαιώματός της να αμυνθεί» έναντι του Ιράν, μετά την ιρανική επίθεση του σαββατοκύριακου με πάνω από 350 drones και πυραύλους που εξαπολύθηκαν εναντίον της ισραηλινής επικράτειάς, σχεδόν το σύνολο των οποίων αναχαιτίστηκε.

Παρ’ όλα αυτά, η επίσθεση του Ιράν ήταν έτσι σχεδιασμένη ώστε να αποτύχει και να μην προκληθούν σοβαρές ζημιές ή να σκοτωθούν άμαχοι.

Οι Ισαρηλινοί, αντίθετα, έπληξαν με επιθέσεις μαχητών τον προσφυγικό καταυλισμό Shati της Γάζας, στην περιοχή Sheikh Radwan βόρεια της πόλης της Γάζας και στο Nuseirat στην κεντρική περιοχή του παλαιστινιακού εδάφους, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον εννέα άμαχοι, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Την ίδια ώρα το Ιράν ενεργοποίησε τις πρώτες πρωινές ώρες την αντιαεροπορική άμυνα σε διάφορες επαρχίες, εν μέσω πληροφοριών για «ισχυρές εκρήξεις» στην επαρχία Ισφαχάν, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
ν

 


Translate this post