Ιράν: «Το ζήτημα έληξε» – Ισραήλ: «Θα αντεπιτεθούμε»

Κατηγορία Διεθνή-Κόσμος

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  | Ενημ. 14/04/2024, 09:05  | Ενημ. 14/04/2024, 13:03

Posted by Youmagazine Staff

 

Ενώ οι Ιρανοί δηλώνουν ότι το «ζήτημα έληξε», το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι «θα απαντήσει» στην πυραυλική επίθεση που δέχτηκε σήμερα.

Ο Νετανιάχου ήταν έτοιμος να εγκαταλείψει το Ισραήλ με τα «Φτερά της Σιών»;

Η ένταση στη Μέση Ανατολή δεν φαίνεται να υποχωρεί. Πηγή: News Media

v

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ πώς θα εξελιχθεί η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μεταξύ Ιράν και Ισραήλ. Ενώ το Ιράν λέει ότι «το ζήτημα θεωρείται λήξαν», το Ισραήλ μιλά για αντεκδίκηση «στο δεκαπλάσιο».

Η Τεχεράνη έδωσε το όνομα «Έντιμη Υπόσχεση» στην μαζική επίθεση με «drones και πυραύλους» εναντίον του Ισραήλ με στόχους «βαθιά στο εσωτερικό των κατεχόμενων εδαφών» του Ισραήλ αλλά όλες οι χώρες πλέον είναι με το δάχτυλο στη σκανδάλη.

Οι Ισραηλινοί νιώθουν πλέον εξαιρετικά ευάλωτοι και η ισραηλινή κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να απαντήσει, αναφέρει ο ανταποκριτής του Sky News στην Ουάσινγκτον.

Το ιρανικό χτύπημα ήταν ακόμα μια προσπάθεια εξάντλησης των αντι-αεροπορικών συστημάτων του Ισραήλ (μετά από τους μήνες μαχών στη Γάζα) και αυτό το Τελ ΑΒίβ το γνωρίζει, πράγμα που σημαίνει ότι θα αντιδράσει ανάλογα.

Άλλωστε, οι Ισραηλινοί δεν συνηθίζουν να συγχωρούν.

Τα χτυπήματα προσπάθησαν να «τρυπήσουν» τον εναέριο χώρο και τα αεροπορικά αμυντικά συστήματα του Ισραήλ, αναφέρουν αναλυτές, ενώ βαθιά ήταν και η ψυχολογική αντίδραση, καθώς οι Ισραηλινοί σε όλη τη χώρα δεν κοιμήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου γνωρίζοντας ότι τα drones κατευθύνονταν στην πατρίδα τους.

Το Ιράν έχει «εγγενές δικαίωμα στην αυτοάμυνα»

«Το Ιράν δεν επιδιώκει κλιμάκωση του πολέμου», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι η επίθεση ήταν μια άμεση απάντηση σε αυτό που περιέγραψε ως «επιθετική ενέργεια του σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό».

Σε δήλωση που κυκλοφόρησε σήμερα στο Telegram, το υπουργείο είπε ότι ο στρατός του Ιράν «διατηρεί το εγγενές δικαίωμα της αυτοάμυνας όπως ορίζεται από το άρθρο 5 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ως απάντηση στις επαναλαμβανόμενες στρατιωτικές επιθέσεις του Σιωνιστικού καθεστώτος και στο μαρτύριο των στρατιωτικών συμβούλων του Ιράν που εργάζονταν σε αυτή τη χώρα [Συρία] μετά από πρόσκληση της συριακής κυβέρνησης».

«Η προσφυγή της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν σε αμυντικά μέτρα κατά την άσκηση του δικαιώματος στην αυτοάμυνα δείχνει την υπεύθυνη προσέγγιση του Ιράν στην περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και ασφάλεια σε μια εποχή που οι παράνομες και γενοκτονικές ενέργειες του σιωνιστικού καθεστώτος απαρτχάιντ εναντίον του παλαιστινιακού έθνους…»
ν


Δείτε επίσης:

Στο κατώφλι του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου;
ν


Το πυραυλικό οπλοστάσιο του Ιράν. Πηγή: ISNA
ν

Παλαιστίνιες θρηνούν μετά από ένα ακόμη ισραηλινό χτύπημα στη Ράφα της Γάζας στις 11 Απριλίου 2024. Image: Supplied
ν

Οι στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι το Ιράν θα μπορούσε να είχε προκαλέσει μεγαλύτερο όλεθρο στο Ισραήλ αν το ήθελε, υποστηρίζοντας ότι η επίθεση ήταν ήπια και έγινε για «λόγους γοήτρου», μετά την φονική ισραηλινή επίθεση στην πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, μιλώντας αυτή την εβδομάδα χαρακτήρισε την ισραηλινή κυβέρνηση ως μια «κακή» οντότητα που «πρέπει να τιμωρηθεί».

Ο Χαμενεΐ είπε ότι το χτύπημα της 1ης Απριλίου στην ιρανική πρεσβεία ακύρωσε προηγούμενες διεθνείς συμφωνίες που προβλέπουν το απαραβίαστο των διπλωματικών χώρων.
ν

Ιρανοί καίνε αμερικανικές σημαίες στην Τεχεράνη κατά τους εορτασμούς της 43ης επετείου της Ισλαμικής Επανάστασης του Αγιατολάχ Χομεϊνί. Image: Supplied
ν

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Israel Katz, απάντησε αμέσως με μια δήλωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λέγοντας ότι το Ισραήλ δεν φοβόταν να ανταλλάξει πλήγματα με την υπερδύναμη της Μέσης Ανατολής, ακόμη και όταν η σύγκρουση συνεχίζει να μαίνεται στη Γάζα.

«Εάν το Ιράν επιτεθεί στο έδαφός μας, το Ισραήλ θα απαντήσει και θα επιτεθεί στο Ιράν με δεκαπλάσια δύναμη», είπε.
ν

Πλοία του 5ου Αμερικανικού στόλου πλέουν στην περιοχή, έτοιμα να υποστηρίξουν το Ισραήλ. Image: Supplied

ν

Οι ΗΠΑ στέλνουν δυνάμεις στην περιοχή

Το Πεντάγωνο έστειλε εσπευσμένα στην περιοχή δύο αντιτορπιλικά, τα οποία, σύμφωνα με την εφημερίδα Wall St Journal, φέρουν το αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα Aegis.

Αμερικανικά μαχητικά F15-e μεταφέρθηκαν επίσης από τη RAF από την αεροπορική βάση Lakenheath του Ηνωμένου Βασιλείου στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τον στρατιωτικό blogger OSINTdefender.

Από την πλευρά του ο Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του θα στηρίξει το Ισραήλ 100%.

«Νωρίτερα σήμερα, το Ιράν ‒και οι πληρεξούσιοί του που δραστηριοποιούνται στην Υεμένη, τη Συρία και το Ιράκ‒ εξαπέλυσαν μια άνευ προηγουμένου αεροπορική επίθεση εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Ισραήλ», δήλωσε ο Μπάιντεν. «Καταδικάζω αυτές τις επιθέσεις με τον πιο έντονο τρόπο». 
ν

Ο Τζο Μπάιντεν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Νετανιάχου μετά την επίθεση του Ιράν. Image: Supplied

ν

Ο Νετανιάχου ήταν έτοιμος να εγκαταλείψει το Ισραήλ;

Σάλο έχει προκαλέσει στα social media, η φήμη πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και το υπουργικό συμβούλιο, ετοιμάστηκαν να φύγουν από τη χώρα με το λεγόμενο «doomsday plane» κατά την ιρανική επίθεση.

Λίγο μετά την εκτόξευση των drones από την Τεχεράνη κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι το επίσημο κρατικό αεροσκάφος «Φτερά της Σιών» (Wing of Sion) η ισραηλινή εκδοχή του αμερικανικού «Air Force One», αναχώρησε από την αεροπορική βάση Νεβατίμ στο νότιο Ισραήλ.

Η είδηση προκάλεσε έντονη φημολογία ότι ο Νετανιάχου και οι κορυφαίοι συνεργάτες του εγκατέλειψαν τρομοκρατημένοι το Ισραήλ.

«Το ισραηλινό doomsday plane αναχώρησε και είναι το μόνο αεροσκάφος που εγκατέλειψε τη χώρα, μεταφέροντας πιθανότητα τον Νετανιάχου και το υπουργικό του συμβούλιο. Η κατάσταση είναι άκρως ανησυχητική» έγραψε κάποιος στην πλατφόρμα Χ.
ν


ν

 


Translate this post