Saxo Bank: Οικονομία πολέμου, τρελή άνοδος του χρυσού και άλλες προβλέψεις

Κατηγορία Προβλέψεις, Οικονομία

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η δανέζικη τράπεζα Saxo Bank προβλέπει μια πολύ πιο «μαύρη» χρονιά σε σχέση με τις προηγούμενες και πολύ πιο επικίνδυνη.

Εκτόξευση της τιμής του χρυσού στα 3.000 δολάρια η ουγγιά.

Οικονομία πολέμου και εκρηκτική άνοδο της τιμής του χρυσού στα 3.000 δολάρια την ουγγιά, από 1.800 δολάρια που είναι σήμερα, προβλέπει η Saxo Bank. Image: Supplied

v

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ της παραγωγής κρέατος, δημιουργία οικονομίας πολέμου, εκτίναξη των τιμών του χρυσού, παραίτηση Μακρόν και σχηματισμό ενιαίου στρατού στην ΕΕ, είναι μερικές από τις προβλέψεις της Saxo Bank για το 2023.

Μερικές από τις «εξωφρενικές προβλέψεις» για το επόμενο έτος της Saxo Bank περιλαμβάνουν την παραίτηση του Γάλλου pροέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, τη δέσμευση του γεν με το δολάριο ΗΠΑ σε μια ισοτιμία ένα προς 200 και τον σχηματισμό ενιαίου στρατού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι προβλέψεις της δανέζικης τράπεζας εν συντομία:

Συνασπισμός δισεκατομμυριούχων για τη δημιουργία ενός νέου Σχεδίου Μανχάταν.

Παραίτηση του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν.

Η τιμή του χρυσού εκτοξεύεται στα 3.000 δολάρια η ουγγιά, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αποτυγχάνουν να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργεί ευρωστρατό αντικαθιστώντας στον ρόλο του παγκόσμιου χωροφύλακα τις ΗΠΑ.

Έναρξη απαγόρευσης παραγωγής κρέατος και πλήρης κατάργηση της κατανάλωσής του το 2030.

Το Ηνωμένο Βασίλειο διεξάγει δημοψήφισμα για το UnBrexit.

Ενισχύονται οι έλεγχοι τιμών για τον περιορισμό του πληθωρισμού.

Οι χώρες του ΟΠΕΚ και η Κίνα αποχωρούν από το ΔΝΤ.

Η Ιαπωνία αναθεωρεί το χρηματοπιστωτικό της σύστημα.

Οι χώρες του ΟΟΣΑ απαγορεύουν τους φορολογικούς παραδείσους των πλουσίων.

Η Saxo Bank κάνει κάθε χρόνο τέτοιες εξωφρενικές προβλέψεις, οι οποίες στην πραγματικότητα αποτελούν κατευθυντήριες οδηγίες.

Αλλά όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο CNBC, ο Steen Jakobsen, επικεφαλής επενδύσεων στη Saxo, «υπάρχει μια πιθανότητα 5-10% να πραγματοποιηθεί κάθε πρόβλεψη».

Οι προβλέψεις της Saxo Bank για το νέο έτος δημοσιεύονται στον ιστότοπο της τράπεζας.
ν

ν

Οικονομία πολέμου

Οι πιο ανησυχητική από τις προβλέψεις είναι η «οικονομία πολέμου», γιατί δείχνει ότι οι σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας θα επιδεινωθούν ακόμα περισσότερο, πράγμα που σημαίνει πως στο τέλος θα αναγκαστεί και η Κίνα να λάβει θέση έναντι της Δύσης και μαζί της, όπως όλα δείχνουν, και η Ινδία. Αυτή η συσπείρωση έναντι της αλαζονικής ηγεμονίας των ΗΠΑ θα οδηγήσει στον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η «οικονομία πολέμου» θα ωθήσει τον πλανήτη σε έναν οριστικό διαχωρισμό Ανατολής-Δύσης με ότι κι αν σημαίνει αυτό. Το 2023, οι παγκόσμιες οικονομίες θα στραφούν στην «οικονομία πολέμου», όπου τα εθνικά οικονομικά κέρδη και η αυτοδυναμία υπερισχύουν της παγκοσμιοποίησης.

Φυσικά ο οικονομικός πόλεμος ιστορικά πάντα είναι το πρελούδιο του… κανονικού πολέμου, αυτού που πάντα έρχεται με ποταμούς αίματος.

Εδώ και αιώνες, το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ στηρίζεται στην οικονομία πολέμου. Οι ΗΠΑ εμπλέκονται ή προκαλούν πολέμους (Βιετνάμ, Ιράκ, Αφγανιστάν, Ουκρανία κ.ά.) για να δώσουν δουλειά στο στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα, για να αποφύγουν την καταστροφή από το υπέρογκο χρέος και την ύφεση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΣΤΡΑΔΑΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2023

ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΗΣ DEUTSCHE BANK

2023: ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΝΟΥ ΛΑΓΟΥ

ΦΕΝΓΚ ΣΟΥΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΩΝ ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΖΩΔΙΩΝ

Επιδοματική πολιτική

Τα κράτη θα καθιερώσουν τα επιδόματα φτώχειας. Η επιδοματική πολιτική θα είναι ο νέος τρόπος ζωής που θα επιβληθεί σε δισεκατομμύρια ανθρώπων.

Συμφέρει στους έχοντες και κατέχοντες να δίνονται 500 ευρώ στους… ιθαγενείς, γιατί κοστίζει λιγότερο από το να πραγματοποιούνται αέναες επενδύσεις για να διατηρηθούν σε κατάσταση σχετικής «ευτυχίας».

Οι πολιτικοί προτιμούν να πληρώνουν τους ανθρώπους και να κάθονται από το να δημιουργούν συνεχώς νέες εργασιακές δομές. Γι’ αυτούς γιατί «φανταστικά» λεφτά άνευ πραγματικού αντικρίσματος δημιουργούνται εύκολα, ενώ οι πραγματικές οικονομίες απαιτούν πραγματικούς πόρους και πραγματικές δουλειές, όχι υπηρεσίες.
ν

ν

Άνοδος της τιμής του χρυσού

Ο επικεφαλής της Saxo Commodity Strategy, Ole Hansen εκτιμά ότι η τιμή του χρυσού θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 3.000 δολάρια ανά ουγγιά το 2023, περίπου 67% υψηλότερη από την τρέχουσα τιμή του, που είναι κοντά στα 1.800 δολάρια.

«Δεν θα εκπλαγώ αν δω οικονομίες που επενδύουν στα εμπορεύματα να θέλουν να πάνε στον χρυσό λόγω έλλειψης καλύτερων εναλλακτικών λύσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ένας άλλος λόγος είναι ο πληθωρισμός. Οι τιμές δεν πρόκειται να υποχωρήσουν σύντομα με αποτέλεσμα τράπεζες και επενδυτές να καταφύγουν στον χρυσό για να προστατεύσουν τα χρήματά τους.

Υπάρχει κι ένας άλλος λόγος: το ψηφιακό χρήμα. Πρόκειται για «φανταστικό» χρήμα το οποίο είτε εκδίδεται σε ευρώ είτε σε δολάρια είτε λίρες Αγγλίας, δεν θα έχει πλέον καμία πραγματική ανταπόκριση στην σημερινή πραγματικότητα.

Με άλλα λόγια ο «κοπανιστός αέρας» θα γίνει ακόμα περισσότερο «κοπανιστός αέρας» σε σημείο που πλέον και οι πιο δύσπιστοι δεν θα έχουν καμία εμπιστοσύνη στο παρόν χρηματοοικονομικό σύστημα, το οποίο στηρίζεται ακριβώς σε αυτό: στην τυφλή εμπιστοσύνη πως «τα χρήματα που σου δίνουμε είναι αληθινά και δεν τα πήραμε από το παιχνίδι της Μονόπολης».

Παραίτηση Μακρόν

Ένας ακόμη πολιτικός που δεν γνωρίζει την κυβερνητική τέχνη. Θα είχε πέσει προ πολλού, αλλά τον έσωσε το στρατήγημα της πανδημίας. Αυτή τη στιγμή υπάρχει πολιτικό αδιέξοδο στη Γαλλία, με τη Μαρί Λεπέν να βρίσκεται σε άνοδο. Οι πιέσεις θα αναγκάσουν τον πρόεδρο Μακρόν να εγκαταλείψει την πολιτική και να παραιτηθεί από τη θέση του. Τουλάχιστον για τώρα.

Βρετανία: ένα ακόμη δημοψήφισμα για το Brexit

Η οικονομολόγος της Saxo, Jessica Amir ανέφερε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ και ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ μπορεί να φέρουν τα ποσοστά του Συντηρητικού Κόμματος σε «πρωτοφανή χαμηλά» επίπεδα, καθώς το «βάρβαρο δημοσιονομικό τους πρόγραμμα οδηγεί το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια συντριπτική ύφεση».

Και οι δύο είναι άσχετοι με τα προβλήματα του βρετανικού λαού, με αποτέλεσμα οι νεότεροι ψηφοφόροι να αναγκάσουν τον Σουνάκ να προκηρύξει γενικές εκλογές. Η Amir εκτιμά ότι το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα μπορεί στη συνέχεια να κερδίσει τις εκλογές και να οργανώσει ένα δημοψήφισμα για την αναστροφή του Brexit, με την ψήφο «επανένταξης» να κερδίζει με διαφορά.
ν

ν

Απαγόρευση του κρέατος

Το κρέας ευθύνεται για το 57% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από την παραγωγή τροφίμων, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε από το Nature Food , και καθώς χώρες σε όλο τον κόσμο να έχουν δεσμευτεί για περιορισμό των εκπομπών, η Saxo λέει ότι είναι πιθανό τουλάχιστον μια χώρα να διακόψει εντελώς την παραγωγή κρέατος.

«Ένα έθνος που κοιτάζει μπροστά σχετικά με το κλίμα, όπως η Δανία ή η Σουηδία, μπορεί να αποφασίσει να φορολογήσει βαριά το κρέας από το 2025 και να απαγορεύσει εξ ολοκλήρου όλα τα εγχώρια παραγόμενα ζωντανά κρέατα ζωικής προέλευσης μέχρι το 2030», δήλωσε ο αναλυτής της Saxo, Charu Chanana.

Και κάπου εδώ έρχεται στο προσκήνιο το… συνθετικό κρέας, το οποίο φυσικά θα είναι και φθηνότερο (αλλά ποιος εμπιστεύεται για να το καταναλώσει;). Πρόκειται για κρέας κοτόπουλου που έχει καλλιεργηθεί εργαστηριακά, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη κύτταρα από ζωντανά ζώα!

Οι υπόλοιπες «εξωφρενικές προβλέψεις» για το επόμενο έτος από τη Saxo Bank περιλαμβάνουν τη δέσμευση του γεν με το δολάριο ΗΠΑ σε μια ισοτιμία ένα προς 200 και τον σχηματισμό ενός ενιαίου στρατού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα αντικαταστήσει τον αμερικανικό στρατό στο ρόλο του παγκόσμιου χωροφύλακα.

Τέλος, καθώς οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν προκαλέσει εκτεταμένη αναταραχή λόγω των κινήσεων του δολαρίου ΗΠΑ σε χώρες σε όλο τον κόσμο που δεν θεωρούν τις ΗΠΑ σύμμαχο, οι χώρες του ΟΠΕΚ (Αγκόλα, Αλγερία, Γκαμπόν, Δημοκρατία του Κονγκό, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ισημερινή Γουινέα, Ιράκ, Ιράν, Κουβέιτ, Λιβύη, Νιγηρία, Σαουδική Αραβία και Βενεζουέλα) μαζί με την Κίνα και πιθανώς της Ινδία εγκαταλείπουν το ΔΝΤ και δημιουργούν ένα νέο αποθεματικό ενεργητικού.
ν

 


Translate this post