Η Deutsche Bank προβλέπει οικονομική κρίση το 2023

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η Deutsche Bank προειδοποιεί ότι οι προσπάθειες για να περιοριστεί ο πληθωρισμός θα προκαλέσουν παγκόσμια οικονομική κρίση.

Μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου προβλέπει οικονομική καταστροφή το 2023. Image: Supplied

v

ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ τράπεζες του κόσμου προβλέπει οικονομική καταστροφή για το 2023, καθώς οι κυβερνήσεις αγωνίζονται να ανακόψουν το ταχέως αυξανόμενο κύμα πληθωρισμού.

Η Deutsche Bank έχει εκφράσει εδώ και καιρό τις ανησυχίες της σχετικά με τους λόγους που η παγκόσμια οικονομία δέχεται πίεση, συμπεριλαμβανομένων των «περιορισμών στην αγορά εργασίας» και των συνεχιζόμενων προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας που πυροδοτήθηκαν αρχικά από τους περιορισμούς εξαιτίας της πανδημίας.

«Ο πληθωρισμός στους μισθούς και στις τιμές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη είναι πολύ υψηλότερος σήμερα από κάθε άλλη φορά εδώ και τέσσερις δεκαετίες, χάρη στην εγχώρια τελική ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες, την περιορισμένη αγορά εργασίας και τους κλυδωνισμούς και τους περιορισμούς από την πλευρά της προσφοράς», αναφέρει ένα απόσπασμα από την έκθεση της Deutsche Bank.

Σοβαρές επιπτώσεις

Η τράπεζα προειδοποιεί επίσης ότι τα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις για να μειώσουν τον πληθωρισμό στα «επιθυμητά επίπεδα» είναι μεν απαραίτητα, θα έχουν όμως σοβαρό κόστος για τον δυτικό κόσμο.

«Ξέρουμε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) έχουν δεσμευτεί να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στα επιθυμητά επίπεδα μέσα στα επόμενα χρόνια».

«Αν και το κόστος μπορεί να είναι χαμηλότερο από ό,τι στο παρελθόν για λόγους που αναφέρουμε, δεν θα είναι δυνατό να γίνει αυτό χωρίς μια μέτρια τουλάχιστον οικονομική ύφεση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη και χωρίς σημαντικές αυξήσεις της ανεργίας», αναφέρει η έκθεση. Και συνεχίζει:

«Η πτώση της οικονομίας μαζί με την επιθετική νομισματική σύσφιξη και τα γεωπολιτικά και εμπορευματικά σοκ που τις προκαλούν, θα είναι προσωρινά επώδυνα για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις αναδυόμενες αγορές».

Και καταλήγει:

«Προβλέπουμε τις μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές να βυθίζονται κατά 25% κάτω από τα σημερινά επίπεδα, όταν η ύφεση θα χτυπήσει τις ΗΠΑ, στη συνέχεια όμως θα ανακάμψουν πλήρως μέχρι το τέλος του έτους 2023, με την προϋπόθεση ότι η ύφεση θα διαρκέσει δύο μόνο τρίμηνα».
ν

Σχεδόν κάθε οικονομολόγος στον κόσμο λέει ότι η παγκόσμια οικονομία θα υποστεί ύφεση. Image: Supplied
ν

Επίλογος

Ο τιμάριθμος στην ευρωζώνη έχει αυξηθεί και κινείται μεταξύ 10% και 12%. Ο πληθωρισμός έχει επίσης εκτιναχθεί σε νέα υψηλά επίπεδα ρεκόρ, αγγίζοντας το 10,7% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο.

Πρωταγωνιστής η ενέργεια, η οποία παρουσίασε τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Οκτώβριο με 41,9%, έναντι 40,7% τον Σεπτέμβριο, συμπαρασύροντας μια σειρά τιμών. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει πόσο σοβαρή είναι κρίση για το κόστος ζωής.

Σχεδόν κάθε οικονομολόγος σε όλο τον κόσμο λέει ότι η παγκόσμια οικονομία θα μπει σε ύφεση το 2023. Παρόμοιες εκθέσεις έχει δημοσιεύσει η Commonwealth Bank, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ – όλοι προβλέπουν ύφεση σε όλο τον πλανήτη, κανείς όμως δεν μπορεί να προβλέψει τη διάρκεια και τις επιπτώσεις που θα έχει.
ν

 


Translate this post