Πιθανό ένα καταστροφικό οικονομικό κραχ το 2023, λέει η ρωσική κεντρική τράπεζα

Κατηγορία NEWS, Προβλέψεις, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Πιθανή μια οικονομική κρίση το 2023, της ίδιας κλίμακας με το καταστροφικό κραχ του 2008-2009, λέει η ρωσική κεντρική τράπεζα.

Τα μέτρα για τον κορονοϊό έχουν βλάψει ανεπανόρθωτα την παγκόσμια οικονομία, εκτιμά η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας. Πηγή: News Media

ν

Ο ΚΟΣΜΟΣ ίσως αντιμετωπίσει μια οικονομική καταστροφή συγκρίσιμη με την κρίση του 2008-2009 λόγω των προβλημάτων που συσσωρεύτηκαν τους τελευταίους 18 μήνες, τα οποία είναι ένα υποπροϊόν των μέτρων που εφαρμόστηκαν από τις κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση της Covid-19.

Αυτό εκτιμά η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, η οποία δημοσίευσε την Τετάρτη το προσχέδιο έκθεσης σχετικά με την προτεινόμενη Νομισματική Πολιτική. Σύμφωνα με το ίδρυμα, η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να εισέλθει σε μια κρίση άνευ προηγουμένου, αφενός λόγω της αύξησης του παγκόσμιου χρέους που έχουν συνολικά οι χώρες, αφετέρου λόγω του αυξανόμενου αριθμού των εταιρειών με επιβαρυμένη οικονομική υγεία λόγω των μέτρων που ελήφθησαν για τον κορονοϊό.

Τα σενάρια για το εγγύς μέλλον

Όπως αναφέρει το προσχέδιο, η τράπεζα έχει αναπτύξει τέσσερα ξεχωριστά σενάρια για το εγγύς μέλλον, που φτάνουν έως το 2024. Σύμφωνα με το λεγόμενο σενάριο «βασικής γραμμής», αποφεύγεται η ύφεση καθώς οι χώρες επιτυγχάνουν τους στόχους τους λόγω των εμβολίων και οι προηγμένες οικονομίες επανέρχονται στην κανονικότητα, αποφεύγοντας μια νομισματική κρίση.

Ωστόσο, τα άλλα τρία σενάρια δημιουργούν μια πιο ζοφερή εικόνα, στο λογική ότι τα μέτρα που ελήφθησαν –και συνεχίζουν να λαμβάνονται– για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, κάπου θα ξεσπάσουν.

Σε πρώτη παραλλαγή, η πανδημία επιδεινώνεται σημαντικά προκαλώντας οικονομικό κραχ παγκοσμίως. Στη δεύτερη, η απειλή του κορονοϊού εξαλείφεται, αλλά τα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας επιδεινώνουν σημαντικά την οικονομική κατάσταση προκαλώντας σημαντική αύξηση του πληθωρισμού.

Στην τρίτη περίπτωση, η εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής από τις προηγμένες οικονομίες συνοδεύεται από ασταθή δυναμική στις χρηματοπιστωτικές αγορές, προκαλώντας έλλειψη εμπιστοσύνης στους επενδυτές. Αυτό είναι το χειρότερο από τα τρία αρνητικά σενάρια, λέει η τράπεζα, καθώς αν γίνει πραγματικότητα θα αναβιώσουν οι μέρες του 2008.

Η οικονομία της Ρωσίας υποφέρει από έναν επίμονα υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος σήμερα ανέρχεται στο 6,5%, πράγμα που επηρεάζει σημαντικά το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, ενόψει μάλιστα των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών.

Στόχος της ρωσικής κυβέρνησης είναι η μείωση του πληθωρισμού στα επίπεδα του 4%.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο πληθωρισμός το 2021 είναι 1,9%, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι 5,4%. Η Ελβετία είχε τον Αύγουστο πληθωρισμό 0,9%, ενώ η Κίνα και η Ιαπωνία 2,5%. Συγκριτικά, στη Βραζιλία ο πληθωρισμός τον Ιούνιο ήταν 8,4%.

Αυτά χωρίς να έχουν καταγραφεί οι επιπτώσεις της πανδημίας σε όλη τους την έκταση.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια μάχη μεταξύ δολαρίου (και κρυπτονομισμάτων που δεν αντιπροσωπεύουν τίποτε), και του χρυσού. Οι Ρώσοι, όπως και πολλοί οικονομολόγοι, ποντάρουν στον χρυσό, γι’ αυτό και εφέτος η Κεντρική Τράπεζα της χώρας ξεφορτώθηκε όλα τα διαθέσιμα σε δολάρια και τα χρησιμοποίησε για να αγοράσει ράβδους χρυσού.
ν

 


Translate this post