Ο χρυσός θα φτάσει στα 3.000 δολάρια η ουγγιά. Γιατί όχι 5.000;

Κατηγορία Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ  | Ενημ. 15/04/2024, 07:31

Posted by Youmagazine Staff

 

Ο χρυσός καλπάζει στα ύψη, με τους επενδυτές, τις κεντρικές τράπεζες και τους απλούς πολίτες να τον αγοράζουν σε μεγάλες ποσότητες.

Το πολύτιμο μέταλλο έφτασε στο ρεκόρ των 2.365 δολαρίων ανά ουγγιά και πάει προς τις 3.000. Πρέπει κανείς να περιμένει; Image: Supplied

v

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ εκτοξεύτηκαν σε νέα ύψη, φτάνοντας το ιστορικό 2.365,7 δολάρια την ουγγιά την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας άνοδο 9% από τον προηγούμενο μήνα και 17% από την αρχή του έτους.

Ο διάσημος οικονομολόγος Ντέιβιντ Ρόζενμπεργκ, πρόεδρος της Rosenberg Research, πιστεύει ότι η δυναμική αυτή θα συνεχιστεί και το πολύτιμο μέταλλο σύντομα θα φτάσει στα 3.000 δολάρια την ουγγιά, πριν από την επόμενη αλλαγή του οικονομικού κύκλου, σημειώνοντας αύξηση 30%σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα.

Ήδη η δανέζικη τράπεζα Saxo Bank είχε προαναγγείλει στις ετήσιες προβλέψεις της ότι η τιμή του χρυσού θα έφτανε στα 3.000 δολάρια η ουγγιά.

Ο γενικός διευθυντής της CMC Markets, Κρις Σμιθ, δήλωσε ότι ο χρυσός βρίσκεται «σε πολύ καλό σημείο αυτή τη στιγμή».

«Έχει αυξηθεί κατά 30% τον τελευταίο χρόνο, έχοντας μια πολύ δυνατή χρονιά. Αυτό σημαίνει πως πολλοί αποφεύγουν να εξαργυρώνουν τον δικό τους χρυσό θησαυρό με την ελπίδα ενός μεγαλύτερου κέρδους.

Γιατί αυξάνεται η τιμή

Η ξαφνική και αλματώδης αύξηση της τιμής του χρυσού οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες άρχισαν να αγοράζουν μεγάλες ποσότητες (από ‒77 τόνους το τρίτο τρίμηνο του 2022 σε +361 τόνους την ίδια περίοδο του 2023), θέλοντας να διασφαλίσουν την αξία των χρημάτων τους σε έναν ασταθή και μεταβαλλόμενο κόσμο.

Αφενός υπάρχουν οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι (Ουκρανία, Μέση Ανατολή), αφετέρου ο πληθωρισμός μειώνει την αξία νομισμάτων όπως το δολάριο και το ευρώ, ενώ το κινεζικό γουάν χάνει την ισχύ του ως το δεύτερο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο. (Το κατεξοχήν αποθεματικό νόμισμα ήταν πάντα ο χρυσός).   

Η γοητεία του χρυσού ενισχύεται επίσης από την αυξανόμενη βιομηχανική χρήση, ιδιαίτερα στον τομέα των ηλεκτρονικών, ο οποίος γνωρίζει άνθηση λόγω της ζήτησης μηχανών με τεχνητή νοημοσύνη. Επιπλέον, η θέση του πολύτιμου μετάλλου ως ασφαλούς καταφυγίου ενισχύεται από την παγκόσμια αστάθεια και τις απρόβλεπτες μακροοικονομικές προοπτικές, με τον δείκτη χρέους των ΗΠΑ προς το ΑΕΠ στο 120% και την διαφαινόμενη πιθανότητα μιας έντονης δημοσιονομικής κρίσης.

Ο Ρόζενμπεργκ προβλέπει μια περαιτέρω αύξηση της τιμής του χρυσού κατά 15%, ενώ η συνεχιζόμενη πτώση των επιτοκίων από τις τράπεζες θα φέρει μια πιθανή αύξηση κατά 30%.

Μπορώ ν’ αγοράσω χρυσό ακόμη και τώρα;

Ο Ρόζενμπεργκ και ο Κρις Σμιθ δεν είναι οι μόνοι που πιστεύουν ότι το ράλι του χρυσού θα συνεχιστεί. Ο Jonathan Rose, Διευθύνων Σύμβουλος του Genesis Gold Group, βλέπει επίσης στον ορίζοντα την τιμή του χρυσού στα 3.000 δολάρια.

«Γιατί να μην φτάσει στις 5.000;» αναρωτιέται.

Σε πρόσφατο άρθρο του με τίτλο Gold prices hit a new high: Should you buy in now?”, το CBS News λέει ότι η αγορά χρυσού είναι η πιο έξυπνη επένδυση αυτή την περίοδο, καθώς οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Σε άλλο άρθρο του με τίτλο Gold price forecast for spring 2024: Here’s what experts predict αναφέρει ότι η τιμή του χρυσού δεν θα σταματήσει την ανοδική πορεία της πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2025!
ν

Will Gold Hit $3000 In 2024?! THIS Is What Will Happen To The Shiny Metal!

ν

ν

 


Translate this post