Κατάρρευση τραπεζών: Σαν μεταδοτική νόσος, η κρίση εξαπλώνεται παντού

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ  | Ενημ. 24/3/2023 16:45, 18:02

Posted by Youmagazine Staff

 

Οι μετοχές της Deutsche Bank υπέστησαν καθίζηση, καθώς η κρίση χτυπά και τις ευρωπαϊκές τράπεζες που κλονίζονται.

Πρώην στέλεχος της Blackrock: «Έρχεται μεγάλη κρίση».

Οι αυξήσεις των επιτοκίων οδηγούν τις τράπεζες σε καθίζηση. Image: Supplied

v

ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ υποχώρησαν την Παρασκευή, 24 Μαρτίου, οδηγώντας τα χρηματιστήρια σε αναταραχή, καθώς οι φόβοι μετάδοσης της οικονομικής κρίσης προκάλεσαν για άλλη μια φορά πανικό, ύστερα από μια σειρά αυξήσεων στα επιτόκια παγκοσμίως.

Οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αυξήσουν τα επιτόκια άλλες τέσσερις φορές ως τον Αύγουστο, με τους πανικόβλητους καταθέτες να αποσύρουν τα χρήματά τους για να αγοράσουν χρυσό, όσο ακόμη είναι καιρός.

Κλονίζεται η Deutsche Bank

Οι μετοχές της Deutsche Bank στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης υποχώρησαν πάνω από 13 τοις εκατό, εξαιτίας τους αυξημένου κόστους κάλυψης αθέτησης πληρωμών του δανειστή ή των ανταλλαγών πιστωτικής αθέτησης (ασφάλιστρα κινδύνου). Αντίστοιχα, η τιμή της μετοχής της Commerzbank υποχώρησε κατά 10 τοις εκατό.
ν

Εκφράζονται φόβοι ότι η Deutsche Bank θα έχει την τύχη της Credit Suisse. Image: Supplied
v

Στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, η Societe Generale έχασε σχεδόν το 8 τοις εκατό της αξίας της, ενώ η BNP Paribas έχασε περίπου το 7 τοις εκατό σε αξία.

Και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, οι Barclays, NatWest και Standard Chartered υποχώρησαν περίπου 6 τοις εκατό.

Ο πανικός των επενδυτών οδήγησε επίσης τις τιμές των μετοχών του πετρελαίου σε πτώση περίπου 3% λόγω μιας πιθανής ύφεσης.

Οι τιμές των μετοχών στις μεγάλες ενεργειακές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων της BP, της Shell και της Total Energies, επίσης υποχώρησαν. Σαν αποτέλεσμα, η τιμή τους δολαρίου αυξήθηκε έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας.
ν

ν

ν

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες στις βασικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες υποχώρησαν πάνω από δύο τοις εκατό, μετά από προηγούμενες απώλειες σε ολόκληρη την Ασία.

Οι κεντρικές τράπεζες πίεσαν αυτή την εβδομάδα με αύξηση των επιτοκίων για να μειώσουν τον υψηλό πληθωρισμό – παρόλο που τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα έχουν συνδεθεί με τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Οι δείκτες στην Ευρώπη άρχισαν να υποχωρούν από την Πέμπτη, με τους επενδυτές να αντιδρούν στις αυξήσεις των επιτοκίων σε Βρετανία, Νορβηγία και Ελβετία.

Απώλειες και στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Παρά το γεγονός ότι διεθνείς θεσμικοί φορείς, αναλυτές και ειδικοί… ποντάρουν στην ανθεκτικότητα των ελληνικών τραπεζών (;), τονίζοντας ότι δεν κινδυνεύουν από τις πρόσφατες περιπέτειες της SVB και της Credit Suisse, οι τραπεζικές μετοχές στην Αθήνα δέχτηκαν σήμερα δυνατό ράπισμα, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί κατά -5,26%. 

Πτώση -5,14% κατέγραψε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, -5,47% η μετοχή της Eurobank, -4,70% η Αlpha Bank και -5,67% της Πειραιώς.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό -2,57%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό -1,46%.
ν

Η αύξηση του κόστους ζωής προκαλεί «κρίση πιστωτικών καρτών». Image: Supplied

ν

Κρίση πιστωτικών καρτών

Στο μεταξύ, σε ορισμένες χώρες, όπως η Αυστραλία, η αύξηση του κόστους ζωής προκαλεί «κρίση πιστωτικών καρτών». Οι αυξήσεις στα επιτόκια δεν αυξάνουν μόνο το κόστος των δανείων, αλλά και των πιστωτικών καρτών, με τους κατόχους των καρτών να μην μπορούν να αποπληρώσουν τις αγορές που έχουν κάνει.

Στην Αυστραλία υπήρξε το 2022 αύξηση 17 τοις εκατό στα ποσά εξόφλησης, που μεταφράζεται σε επιπλέον αύξηση 4,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας στους λογαριασμούς των κατόχων πιστωτικών καρτών.

Πλέον ένας στους δύο Αυστραλούς πλήττεται από οικονομικό άγχος, ενώ οι μικρές επιχειρήσεις, αδυνατώντας να ανταποκριθούν στα αυξημένα έξοδα, κλείνουν η μια μετά την άλλη.
ν

Ο γνωστός οικονομικός αναλυτής Edward Dowd. Image: Supplied

ν

Edward Dowd: Έρχεται μεγάλη κρίση

Ο γνωστός οικονομολόγος και πρώην στέλεχος της Blackrock, Έντουαρντ Ντάουντ, προβλέπει ότι μια άνευ προηγουμένου τραπεζική θα χτυπήσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Όπως είπε, οι κεντρικές τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν την παγκόσμια κατάρρευση του δημόσιου χρέους για «να αρπάξουν την εξουσία»!

Αυτό θα γίνει με την επιβολή του ψηφιακού χρήματος (CBDC – Central Bank Digital Currency) στα κράτη.

Το ψηφιακό χρήμα φαντάζει ελκυστικό, αλλά κρύβει πολλές παγίδες. Για παράδειγμα, θα μπορείς να αγοράσεις μόνο τα αγαθά και τα είδη πρώτης ανάγκης που ο εργοδότης σου ή μια κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι λογικά!

Με άλλα λόγια, είναι ο θάνατος των ελευθεριών που έχεις.

Μάλιστα όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η κρίση αυτή ήταν να ξεσπάσει το 2020, αλλά εκτονώθηκε λόγω της πανδημίας της Covid-19, και όλα μπήκαν σε δεύτερη μοίρα. Σαν αποτέλεσμα, οι τράπεζες συνέχισαν να τυπώνουν αφειδώς χρήμα χωρίς αντίκρισμα.

«Ξεκίνησε το 2019… Υπήρξε μια κρίση ανάκτησης μέσα σε μια νύχτα. Τα επιτόκια δανεισμού εκτοξεύτηκαν και, το σύστημα επρόκειτο να εκτονωθεί.

»Τότε, ευτυχώς για το σύστημα, ήρθε η Covid και επέτρεψε στις κεντρικές τράπεζες και τους πολιτικούς να ξοδεύουν άνευ προηγουμένου πρωτοφανή χρηματικά ποσά και, αυτό έσωσε το σύστημα μέχρι τώρα.

»Το ερώτημα είναι: μπορούν τώρα να ελέγξουν την έκρηξη;»
ν

 


Translate this post