Πανικός στις αγορές: Οι ΗΠΑ έχουν ήδη χρεοκοπήσει από τον Ιούνιο του 2022

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ  | Eνημ. 15/1/2023 15:42

Posted by Youmagazine Staff

 

Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν ένα μεγάλο πρόβλημα που δημιούργησαν οι ίδιες, το οποίο απειλεί να καταστρέψει την παγκόσμια οικονομία.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν εκτός από τον έλεγχο της Βουλής έχασε και τον έλεγχο της οικονομίας. Πηγή: News Media

v

ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΙΟΥΝΙΟ οι ΗΠΑ έφτασαν στο χείλος της χρεωκοπίας. Τα μέτρα όμως που πήραν ήταν ανεπαρκή και τώρα, έξι μήνες μετά, βρίσκονται ξανά στα πρόθυρα της οικονομικής καταστροφής, καθώς τίποτα δεν μπορεί πλέον να σταματήσει την κατηφόρα που έχει δημιουργήσει το πληθωριστικό χρήμα και το δυσθεώρητο κρατικό χρέος των 30 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που αυξάνεται κάθε ώρα που περνάει.

Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου οι ΗΠΑ θα φτάσουν στο όριο του κρατικού χρέους τους, το οποίο τώρα ανέρχεται στα 31,4 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να λάβει μια σειρά «έκτακτων μέτρων» για να αγοράσει περισσότερο χρόνο.

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι συνέπειες της καταστροφή της αμερικανικής οικονομίας θα μεταδοθούν σαν σεισμικές δονήσεις στον υπόλοιπο κόσμο, με τις οικονομίες των κρατών να καταρρέουν η μια μετά την άλλη.

«Υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα στις προβλέψεις για το χρέος», έγραψε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν (Janet Yellen) στον πρόεδρο της Βουλής Kevin McCarthy νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
ν

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν ανέφερε ότι τα χρήματα τελειώνουν και ότι οι ΗΠΑ είναι χρεοκοπημένες από τον Ιούνιο. Φωτογραφία: Andreas Solaro / AFP
ν

Το υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει τα έκτακτα μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν κυρίως περικοπές στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά η κρίση δεν θα αποτραπεί για πολύ.

Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ έχουν ήδη χρεοκοπήσει από τον Ιούνιο του 2022, όπως αναφέρει η δρ Γέλεν. «Δεν υπάρχουν πλέον χρήματα», τόνισε.

Το τι θα γίνει, εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα μαζέψει φέτος η κυβέρνηση φόρους από τους πολίτες. Επίσης εν αμφιβόλω τίθεται το πρόγραμμα διαγραφής των φοιτητικών δανείων. Σε κάθε περίπτωση, μια πιθανή χρεοκοπία θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια οικονομική κρίση.
ν

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αδυνατεί να αντιμετωπίσει την χρεοκοπία των ΗΠΑ. Φωτογραφία: Mandel Ngan / AFP
ν

Η κρίση αποτυπώνεται αφενός στην κατάρρευση των κρυπτονομισμάτων και αφετέρου στις δύσκολες μέρες που περνά το χρηματιστήριο της Νέα Υόρκης.

Τα χάλια της οικονομίας των ΗΠΑ οφείλονται σε τέσσερις λόγους:

Α) Στον άκρατο δανεισμό από Κίνα, Ιαπωνία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Β) Στη μετακίνηση των μεγάλων βιομηχανιών των ΗΠΑ σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία.

Γ) Στην εκτύπωση χρήματος χωρίς αντίκρισμα στα δύο χρόνια της λεγόμενης «πανδημίας» του κορονοϊού.

Δ) Στην εκτύπωση χρήματος χωρίς αντίκρισμα για τη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας.

Οι πιο χρεωμένες χώρες στον κόσμο

Το χρέος των ΗΠΑ έφτασε το 2021 στο ύψος ρεκόρ των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Συγκριτικά, η Ιαπωνία έχει δημόσιο χρέος 9,2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η Ελλάδα έχει χρέος σχεδόν 500 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η Κίνα έχει χρέος μόνο 11,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι πιο χρεωμένες χώρες στον κόσμο, συγκριτικά με το ΑΕΠ της κάθε χώρας, είναι:

1) Ιαπωνία

2) Ελλάδα

3) Ιταλία

4) Πορτογαλία

5) ΗΠΑ

Ωστόσο, τα λογιστικά κόλπα δεν επαρκούν πλέον και σύντομα οι ΗΠΑ θα βρεθούν αντιμέτωπες με την οδυνηρή πραγματικότητα.

Με άλλα λόγια, οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιλέξεουν αν θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο το ανώτατο όριο του χρέους, και θα συνεχίζουν να τυπώνουν χρήμα χωρίς αντίκρισμα σε χρυσό.

Για το λόγο αυτό, οι προβλέψεις των οικονομολόγων μιλούν για αύξηση της τιμής του χρυσού το 2023 στα επίπεδα των 3.000 δολαρίων η ουγγιά!
ν

Μια επίσημη χρεοκοπία των ΗΠΑ θα προκαλούσε όλεθρο στη Wall Street και σε όλο τον κόσμο. Image: Supplied
ν

Στα πρόθυρα παγκόσμιου χάους

Η συζήτηση τώρα στρέφεται στο αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα καταργήσει το όριο χρέους, αν θα το διατηρήσει στα σημερινά επίπεδα ή αν θα αθετήσει τελείως τις υποχρεώσεις της.

Μόλις τον περασμένο μήνα, η Goldman Sachs προειδοποίησε ότι μια πιθανή αθέτηση του χρέους θα προκαλούσε αναταραχή στη Wall Street, μηδενίζοντας τους λογαριασμούς συνταξιοδότησης και τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια των καθημερινών Αμερικανών.

Από την πλευρά του ο οίκος Moody’s περιέγραψε την πιθανότητα αθέτησης του χρέους ως «καταστροφική» και «αδιανόητη».

Προέβλεψε ότι θα χαθούν έξι εκατομμύρια θέσεις εργασίας, το ΑΕΠ της χώρας θα μειωθεί κατά 4% και οι μετοχές θα χάσουν το ένα τρίτο της αξίας τους.

Μακροπρόθεσμα, η αθέτηση χρέους θα καταρρακώσει το κύρος των ΗΠΑ και θα εντείνει την αβεβαιότητα στις αγορές, καταστρέφοντας το σενάριο ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι ένας αξιόπιστος φορέας στον οποίο μπορεί κανείς να βασίζεται.

Το 2011, μια απλή συζήτηση για πιθανή χρεοκοπία, προκάλεσε την πρώτη πιστωτική υποβάθμιση στην ιστορία των ΗΠΑ, κάνοντας το χρηματιστήριο να πέσει κατά 7% σε μια μέρα.

Η λύση στην οποία προσανατολίζονται Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι είναι η κατάργηση του ανωτάτου ορίου του χρέους, όπως έκανε η Αυστραλία το 2013, που είχε ανώτατο όριο χρέους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σήμερα η Αυστραλία έχει δημόσιο χρέος πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Το ανώτατο όριο χρειάζεται για να μην βγαίνει ο προϋπολογισμός εκτός ελέγχου και για να μην αυξάνονται οι δημόσιες δαπάνες.
ν

 


Translate this post