Χάρι Ντεντ: “Το 2024 ίσως συμβεί το μεγαλύτερο κραχ όλων των εποχών”

Κατηγορία NEWS, Προβλέψεις, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ  | Ενημ. 26/12/2023, 07:24

Posted by Youmagazine Staff

 

Ο Αμερικανός οικονομολόγος Χάρι Ντεντ προβλέπει ότι το 2024 είναι πιθανό να συμβεί «το μεγαλύτερο κραχ όλων των εποχών».

Οι συνθήκες είναι ώριμες για το μεγαλύτερο κραχ όλων των εποχών. Image: Supplied

v

ΕΝΑΣ «ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ» οικονομολόγος, ο Χάρι Ντεντ, πιστεύει ότι κατά 90% θα βιώσουμε μέσα στο 2024 «το κραχ της ζωής μας». Μπροστά του, ακόμη και το Μεγάλο Κραχ του 1929, που διάρκεσε έως το 1939 και υπήρξε η αιτία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, θα είναι σαν περίπατος σε παιδική χαρά.

Ο Αμερικανός συγγραφέας και οικονομολόγος Χάρι Σούλερ Ντεντ Τζούνιορ (Harry Dent), του οποίου το βιβλίο The Great Depression Ahead (2009) εμφανίστηκε στη λίστα Bestseller των New York Times, πιστεύει ότι «το 2024 θα είναι η χρονιά που θα ζήσουμε τη μεγαλύτερη οικονομική συντριβή όλων των εποχών».

Η συλλογιστική του Χάρι Ντεντ είναι απλή και στηρίζεται σε δυο αναμφισβήτητα γεγονότα: α) ότι το αμερικάνικο εξωτερικό χρέος κάθε χρόνο διπλασιάζεται και β) ότι παρ’ όλα αυτά, ο δείκτης Dow Jones του αμερικανικού χρηματιστηρίου ξεπέρασε τις 37.000 την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας το τρίτο ρεκόρ κλεισίματος όλων των αποχών.

Ο Ντεντ φοβάται ότι θα συμβεί κάτι παρόμοιο με το ελληνικό χρηματιστήριο της περιόδου του παρασιτικού καπιταλισμού (δεκαετία ’90), όταν από τις 700 μονάδες εκτινάχθηκε στο ιστορικό υψηλό των 6.335 μονάδων, με αποτέλεσμα την οικονομική κρίση του 1999. (Σήμερα ο γενικός δείκτης βρίσκεται στις 1.290 μονάδες).
ν

Ο Αμερικανός οικονομολόγος Χάρι Ντεντ. Image: Supplied

ν

ΗΠΑ: χρωστάνε και της Μιχαλούς

Το χρέος σήμερα των ΗΠΑ ανέρχεται στα 7,6 τρισεκατομμύρια δολάρια και αυξάνεται καθημερινά. Τα περισσότερα χρήματα οι ΗΠΑ τα χρωστούν στην Κίνα και την Ιαπωνία, χωρίς από τον κατάλογο των πιστωτών να λείπουν μικρές χώρες όπως το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, η Ελβετία, τα νησιά Κέιμαν, η Ιρλανδία, η Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη και η Ταϊλάνδη.

Για να πληρώνουν τους δημόσιους υπαλλήλους τους, αλλά και για να χρηματοδοτούν τις πολεμικές επιχειρήσεις σε Συρία, Ουκρανία, Ιράκ, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Σομαλία, Λιβύη και Υεμένη, οι ΗΠΑ τυπώνουν αφειδώς δολάρια, τα οποία δεν έχουν κανένα αντίκρισμα. Έτσι, η αξία του δολαρίου καθημερινά πέφτει, ενώ αυξάνεται ο πληθωρισμός.

Συνολικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπλέκονται σήμερα σε 134 πολεμικές συρράξεις σε όλη την υφήλιο.
ν

Το αμερικανικό δολάριο έχει χάσει το 86% της αξίας του τα τελευταία πενήντα χρόνια. Image: Supplied

ν

Τεχνητό και όχι αληθινό χρήμα

Από το 2009, το χρήμα που τυπώνεται είναι εκατό τοις εκατό τεχνητό και όχι αληθινό. Συγκεκριμένα, τα τελευταία 15 χρόνια έχουν εκτυπωθεί χαρτονομίσματα αξίας 27 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία δεν αξίζουν ούτε το χαρτί πάνω στο οποίο τυπώθηκαν.

«Αυτό σημαίνει ότι καθόμαστε πάνω σε μια οικονομική βόμβα», είπε ο Ντεντ μιλώντας στο Fox News Digital.

«Είμαι ο τύπος που προσεύχεται για μια συντριβή, ενώ κανένας άλλος δεν το κάνει. Αλλά είναι απαραίτητο αν θέλουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και να στείλουμε ένα μήνυμα στις κεντρικές τράπεζες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είναι μια φούσκα που πρέπει να σπάσει. Μόνο τότε δεν θα δούμε άλλη φούσκα στη ζωή μας», πρόσθεσε.

Ιστορικά, οι φούσκες της οικονομίας χαρακτηρίζονται από μια ταχεία άνοδο της τιμής των μετοχών, πριν αρχίσει η απότομη πτώση.

Η παρούσα φούσκα άρχισε να διογκώνεται στα τέλη του 2021, μετά την κορύφωση της πανδημίας του Covid, με τα πρώτα σημάδια κρίσης την απότομη πτώση του δείκτη Nasdaq, το 2022, κατά 38%.

Ακολούθησε η πτώση των κρυπτονομισμάτων το 2022-23. Κρυπτονομίσματα αξίας πάνω από 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια έχασαν την αρχική τους αξία, ενώ κυριολεκτικά εξανεμίστηκαν από τα πορτοφόλια των επενδυτών πάνω από 650 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το 2024 θα έρθει το Δεύτερο Κύμα της συντριβής.
ν

Ο Ντεντ προειδοποιεί ότι η κατάρρευση δεν θα είναι μια πρόσκαιρη διόρθωση, αλλά ένας καταποντισμός κατά 86-92% στις αγορές S&P, Nasdaq και κρυπτονομισμάτων. Image: Supplied

ν

Πτώση όλων των δεικτών

Πιο συγκεκριμένα, οι δείκτες θα υποστούν πτώση ως εξής:

 Ο δείκτης S&P 500, δηλαδή των πεντακοσίων μεγαλύτερων εταιρειών, που σήμερα βρίσκεται στις 4.754 μονάδες θα χάσει το 86% της αξίας του, σύμφωνα με τον Αμερικανό οικονομολόγο.

 Ο δεικτης Nasdaq, που αφορά τις εταιρείες του κλάδου της πληροφορικής και βρίσκεται στις 14.992 μονάδες, θα χάσει το 92% της αξίας του.

 Τέλος, η αγορά των κρυπτονομισμάτων, παρά την πρόσκαιρη άνοδο του Bitcoin, θα υποστεί καταποντισμό κατά 96%.

Πτώση τoυ Real Estate

Από την κατάρρευση δεν θα ξεφύγει ούτε η αγορά ακινήτων. Ο Ντεντ υπολογίζει ότι θα υπάρξει πτώση των τιμών κατά 50% για το μέσο σπίτι, με τις τιμές να επιστρέφουν στο χαμηλό του 2012.

Να σημειωθεί ότι η αξία των σπιτιών κατά τη Μεγάλη Ύφεση του 1929 είχε πέσει κατά 34 τοις εκατό.

Άρα η κρίση, όταν ξεσπάσει, θα είναι σαν ένα τσουνάμι χωρίς προηγούμενο, που θα συμπαρασύρει στο διάβα του τα πάντα.

Αυτό δεν πρέπει να μας παραξενεύει. Έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός. Δεν είναι δυνατόν να κερδίζουν όλοι. Για να έχει το χρήμα στοιχειώδη αξία, πρέπει κάποιοι να χάνουν για να κερδίζουν οι υπόλοιποι.

Ούτε η κατάργηση του ρευστού χρήματος και η καθιέρωση του ψηφιακού νομίσματος, που προωθούν μέσα στην απελπισία τους τράπεζες και κυβερνήσεις, θα αλλάξει τον ρου των πραγμάτων.
ν

Η άλογη άνοδος του αμερικανικού χρηματιστηρίου δεν θα οδηγήσει σε μια προσωρινή διόρθωση, αλλά σε ολική συντριβή. Image: Supplied

ν

Πώς θα προστατευθείτε

Ο Αμερικανός οικονομολόγος προτείνει οι κάτοχοι μετοχών να αποτραβηχτούν από το χρηματιστήριο για έξι με δώδεκα μήνες και να επενδύσουν σε χρυσό. Μπορεί να χάσουν κάποια κέρδη, αλλά θα σωθούν από μια τεράστια ζημία. Έτσι, θα είναι σε θέση να επανεπενδύσουν σε ενάμιση χρόνο από τώρα σε απίστευτα χαμηλές τιμές και να μεγεθύνουν τα κέρδη τους πέρα ​​από κάθε προσδοκία.

Ο Ντεντ πιστεύει ότι για όλα φταίνε οι άνθρωποι που έχουν συγκεντρώσει στα χέρια τους υπερβολικά μεγάλο πλούτο, σε μια κοινωνία όπου οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

Η τέλεια καταιγίδα θα φέρει οικονομική επιβράδυνση για δώδεκα με δέκα τέσσερα χρόνια. Αλλά θα ρίξει τον πληθωρισμό, καθώς και τις τιμές των ενοικίων και της αγοράς κατοικίας.

«Η επερχόμενη οικονομική καταιγίδα θα πλήξει κυρίως τους πλούσιους, πολύ περισσότερο από τον μέσο άνθρωπο», λέει ο Ντεντ. «Ο μέσος άνθρωπος θα χάσει τη δουλειά του μόνο για έξι μήνες».
ν

Harry Dent: The Crash of a Lifetime, Predictions for 2024 and Beyond
ν


ν

 


Translate this post