Οικονομία ΗΠΑ: Τρεις εβδομάδες μέχρι την «ολική καταστροφή»! (vid)

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ  | Ενημ. 11/5/2023 07:54

Posted by Youmagazine Staff

 

Οι ΗΠΑ ξεμένουν από μετρητά και υπάρχει φόβος να βαρέσουν «κανόνι». Θα ακολουθήσει εκτεταμένο οικονομικό χάος με απώλειες θέσεων εργασίας και χρεοκοπίες.

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν είπε ότι μια χρεοκοπία των ΗΠΑ θα έφερνε «παγκόσμια οικονομική καταστροφή». Image: Supplied

v

Οι ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ απέχουν μόλις τρεις εβδομάδες από μια ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή που θα προκαλούσε χάος σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι Αμερικανοί ξεμένουν από μετρητά και επί του παρόντος βρίσκονται σε εξέλιξη τεταμένες διαπραγματεύσεις στο Κογκρέσο σχετικά με το αν θα υπερβούν ή όχι το ανώτατο όριο του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ, το οποίο επί του παρόντος ανέρχεται στα 31,4 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Οι Δημοκρατικοί, που κυβερνούν, θέλουν να αυξηθεί, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι πιέζουν για μια σειρά προϋποθέσεων, όπως περικοπές δημοσίων εξόδων και δαπανών, παύση στη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία κτλ. πριν συμφωνήσουν να άρουν το ανώτατο όριο δανεισμού.

Εάν δεν επιτευχθεί αυτές τις μέρες συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους, η Αμερική θα χρεοκοπήσει την 1η Ιουνίου, σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, η οποία είπε ότι μια χρεοκοπία θα προκαλούσε «παγκόσμια οικονομική καταστροφή».

Ο αντίκτυπος μιας τέτοιας «καταστροφής» θα ήταν αισθητός σε ολόκληρο τον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ν

Δύσκολες ώρες περνά η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς απέχει μόλις τρεις εβδομάδες από την ολική καταστροφή. Πηγή: YouTube

ν

Οικονομικός Αρμαγεδδώνας

Η Wall Street έχει τοποθετήσει την πιθανή «Ημέρα Μηδέν» ‒την ημερομηνία που οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον σε θέση να πληρώσουν τους λογαριασμούς‒ ακόμη νωρίτερα, στα τέλη Μαΐου, ενώ μια νέα ανάλυση από το The Bipartisan Policy Center τοποθετεί την ημερομηνία λίγο αργότερα ‒ από αρχές Ιουνίου έως αρχές Αυγούστου.

Ανεξάρτητα από το πότε θα έρθει η «Ημέρα Μηδέν», κάτι τέτοιο θα είχε τρομερές συνέπειες για τους πιστωτές, τους εργολάβους και τους καθημερινούς πολίτες, με την κυβέρνηση να αποτυγχάνει να πληρώσει τους λογαριασμούς της, συμπεριλαμβανομένων των μισθών, των συντάξεων και άλλων πληρωμών.

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι η «Ημέρα Μηδέν» είναι η 1η Ιουνίου 2023. Ωστόσο, με κάποια ειδικά μέτρα, π.χ. βραχυπρόθεσμες διορθώσεις και συμβιβασμούς, η «Ημέρα Μηδέν» μπορεί να φτάσει μέχρι τα τέλη Ιουλίου ή ακόμα και μέχρι τον Σεπτέμβριο, εκτιμούν ειδικοί.

Και συμβουλεύουν τους επενδυτές να αποσύρουν τα χρήματά τους από άλλες τοποθετήσεις και να τρέξουν να αγοράσουν χρυσό τώρα που είναι καιρός, καθώς η τιμή του πολύτιμου μετάλλου προβλέπεται να φτάσει στα 3.000 δολάρια η ουγγιά!
νν

Μεγάλη κατάρρευση του Χρηματιστηρίου

Σύμφωνα με οικονομολόγους του Λευκού Οίκου, μια μερική χρεοκοπία θα εξαφάνιζε περίπου μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας, αυξάνοντας το ποσοστό ανεργίας κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες.  Επίσης θα ωθούσε σε αύξηση των επιτοκίων, θα καταπόντιζε τις τιμές των μετοχών και θα οδηγούσε το ΑΕΠ σε ελεύθερη πτώση.

Μια μεγαλύτερη χρεοκοπία θα ήταν ακόμη πιο ζοφερή, με 8,3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας να εξαφανίζονται και την ανεργία να εκτινάσσεται κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα.

Ο Gustavo Schwenkler, καθηγητής οικονομικών στο Leavey School of Business στο Πανεπιστήμιο Σάντα κλάρα, είπε στο CNN ότι εάν η κρίση δεν επιλυθεί μέχρι τα τέλη Μαΐου, θα υπάρξει «μεγαλύτερη αστάθεια», ενώ ο επικεφαλής της JPMorgan Asset Management, Ντέιβιντ Κέλι, είπε στο δίκτυο ότι θα υπάρξει «μεγάλη κατάρρευση του χρηματιστηρίου» εάν δεν συναφθεί έγκαιρα μια συμφωνία.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν φαίνεται πιθανή μια συμφωνία μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων.

Σε περίπτωση που συμφωνήσουν στην αύξηση του ορίου του δημόσιου χρέους, οι ΗΠΑ θα δανειστούν το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που χρειάζονται από την εύρωστη οικονομικά Κίνα.
ν

Republicans holding economy ‘hostage’, says Biden on US debt ceiling
ν

ν

 


Translate this post