Οι Νιγηριανοί αντιστέκονται στην επιβολή του ψηφιακού χρήματος (vid)

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Αποτυχία εφαρμογής του ψηφιακού νομίσματος στη Νιγηρία. Παντού ο κόσμος ξεσηκώνεται κατά της τυραννίας των κεντρικών τραπεζών.

Μέλη του Εργατικού Κογκρέσου κατά της Κεντρικής Τράπεζας. Τα εργατικά συνδικάτα στη Νιγηρία ξεσηκώθηκαν εναντίον του ψηφιακού χρήματος. Image: Supplied

v

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του Εργατικού Κογκρέσου της Νιγηρίας, Joe Ajaero, έδωσε εντολή στους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα σε όλη τη χώρα να κατέβουν σε πανεθνική απεργία διαρκείας από την ερχόμενη εβδομάδα, ημέρα Τετάρτη. Παντού οργανώνονται διαδηλώσεις κατά της προσπάθειας της κεντρικής τράπεζας της χώρας να εξαφανίσει τα μετρητά και να επιβάλει το ψηφιακό χρήμα, όπως αναφέρει το site “Investorsking”.

Η Νιγηρία είναι μια από τις 123 χώρες που εξουσιάζουν οι ΗΠΑ στον πλανήτη και πολλές φορές χρησιμοποιείται από την υπερδύναμη του Ατλαντικού ως «πειραματόζωο» για τα διάφορα σχέδιά της.

Πέρυσι, η Νιγηρία, με τα 213 εκατομμύρια κατοίκους, «επιλέχθηκε» από την αμερικανική κυβέρνηση για να γίνει η πρώτη χώρα που θα εφάρμοζε επίσημα το ψηφιακό χρήμα, καταργώντας παράλληλα τα μετρητά.

Οι Αμερικανοί υπέθεσαν ότι οι Νιγηριανοί, λόγω της μεγάλης ένδειας, θα υποδέχονταν με ενθουσιασμό το ψηφιακό χρήμα. Έκαναν όμως λάθος. Οι Νιγηριανοί δεν είναι ούτε καθυστερημένοι ούτε απληροφόρητοι. Έτσι, ξεσηκώθηκαν για να μην χάσουν τα λίγα χρήματα που έχουν και τις λίγες ατομικές ελευθερίες που τους έχουν απομείνει.

Τα συνεργαζόμενα με το Εργατικό Κογκρέσο συνδικάτα, βρίσκονται σε ετοιμότητα για συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μπροστά σε όλα τα υποκαταστήματα της Κεντρικής Τράπεζας της Νιγηρίας (CBN) σε εθνικό επίπεδο.

Θάνατος των ατομικών ελευθεριών

Στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν τον παγκόσμιο έλεγχο, οι τραπεζίτες προωθούν το ψηφιακό χρήμα (CBDC – Central Bank Digital Currency) στους λαούς, με παράλληλη κατάργηση των χαρτονομισμάτων και των άλλων πολύτιμων μέσων συναλλαγής, όπως η χρυσή λίρα κ.ά.

Το ψηφιακό χρήμα φαντάζει ελκυστικό, αλλά κρύβει πολλές παγίδες. Για παράδειγμα, θα μπορείς να αγοράσεις μόνο εκείνα τα αγαθά ή τα είδη πρώτης ανάγκης τα οποία θα εγκρίνει ο εργοδότης σου και η κυβέρνησή σου.

Δηλαδή πρέπει να τους ζητάς την άδεια εάν θέλεις να αγοράσεις κάτι που εκείνοι δεν εγκρίνουν, επειδή δεν το θεωρούν λογικό.

Επίσης, σε περίπτωση που δεν συμμορφώνεται με τις εντολές και τις επιθυμίες τους, θα σου στερούν την πρόσβαση στον λογαριασμό σου. Δεν θα χρειάζεται ούτε να σε συλλαμβάνουν ούτε να σε φυλακίζουν. Απλώς θα σε καταδικάζουν σε θάνατο από πείνα! Και κανείς δεν θα μπορεί να σε βοηθήσει, γιατί θα στερούν και σε εκείνον την πρόσβαση στον λογαριασμό του.

Με άλλα λόγια, το ψηφιακό χρήμα είναι ο θάνατος των ελευθεριών που έχεις ακόμη.
ν

Μετά από έναν χρόνο εφαρμογής του, τo ψηφιακό χρήμα δεν βελτίωσε ούτε στο ελάχιστο τις συνθήκες ζωής στη Νιγηρία, όπου 4 στους 10 κατοίκους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Πηγή: World Bank
ν

eNaira: Ανυπολόγιστη ζημιά στην οικονομία της χώρας

Η Νιγηρία εφαρμόζει εδώ και ένα χρόνο το ψηφιακό νόμισμα, το eNaira, μειώνοντας παράλληλα την κυκλοφορία νομισμάτων και χαρτονομισμάτων.

Πέρα από το γεγονός ότι αυτό είναι αντισυνταγματικό (η Νιγηρία είναι ομοσπονδιακή συνταγματική δημοκρατία), η μέχρι τώρα εφαρμογή του ψηφιακού χρήματος έχει μεγιστοποιήσει τα οικονομικά προβλήματα και έχει εκτοξεύσει τη φτώχεια στα ύψη.
ν

Οι Νιγηριανοί δεν είδαν καμία βελτίωση από την εφαρμογή του ψηφιακού χρήματος. Αντίθετα, η ζωή τους δυσκόλεψε και περισσότεροι βυθίστηκαν στη φτώχεια. Πηγή: The Guardian
v

Η φτωχή Νιγηρία δέχτηκε να γίνει το πειραματόζωο των Αμερικάνων, εφαρμόζοντας το ψηφιακό χρήμα, αφού καμία από τις πλούσιες χώρες της Δύσης δεν δέχεται να το δοκιμάσει, καθώς οι παρενέργειες από την εφαρμογή του είναι άγνωστες. Πηγή: Africanews
v

Ψηφιακό χρήμα: αέρας κοπανιστός

Αντί να λυθούν, τα προβλήματα στη χώρα επιδεινώθηκαν, με αποτέλεσμα ένας από τους κορυφαίους οργανισμούς της χώρας στα μέσα ενημέρωσης, να ζητήσει την σύλληψη και φυλάκιση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Νιγηρίας (CBN).

Πριν από μια εβδομάδα, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι το πρόγραμμα εφαρμογής του eNaira είναι αντισυνταγματικό και ζήτησε την απόσυρση του ψηφιακού χρήματος, λόγω του χάους και των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει. 

Ένα χρόνο μετά την εφαρμογή, μόλις το 0,5% των Νιγηριανών χρησιμοποιεί την εφαρμογή eNaira. Και από αυτούς, μόνο το 8% το χρησιμοποιεί για να κάνει συναλλαγές, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο του 2022, η Κεντρική Τράπεζα της Νιγηρίας (CBN) προσπάθησε ύπουλα να παγώσει όλους τους λογαριασμούς με μετρητά υψηλής ονομαστικής αξίας, επιβάλλοντας όριο στην ανάληψη μετρητών.

Σε κύριο άρθρο της το περασμένο Σάββατο, η διαδικτυακή εφημερίδα Premium Times ζήτησε τη σύλληψη και καταδίκη του διοικητή της CBN Γκόντγουιν Εμφιέλε, υποστηρίζοντας ότι το όριο ανάληψης μετρητών που επέβαλε αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων του λαού.
ν

Central Bank Digital Currencies Are scary
ν

ν

 


Translate this post