Ο Πούτιν για το δολάριο: «Οι ΗΠΑ πριονίζουν το κλαδί πάνω στο οποίο κάθονται»

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η ανεξέλεγκτη εκτύπωση τρισεκατομμυρίων χαρτονομισμάτων αναμένεται να αυξήσει τον πληθωρισμό, υπονομεύοντας την αξία του αμερικανικού δολαρίου.

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν την ανεξέλεγκτη εκτύπωση τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Πηγή: YouTube

ν

Η ΙΔΙΑ Η ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ υπονομεύει το αμερικανικό δολάριο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα χρησιμοποιώντας το ως μέσο κυρώσεων στο εξωτερικό, την ώρα που αυξάνεται το εθνικό χρέος και διογκώνεται ο πληθωρισμός, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Νομίζω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν ένα πολύ μεγάλο λάθος χρησιμοποιώντας το δολάριο ως μέσο κυρώσεων … εμποδίζοντας την πληρωμή σε δολάρια για προϊόντα στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις», δήλωσε ο Πούτιν στην Χάντλεϋ Γκαμπλ (Hadley Gamble) του CNBC την Τετάρτη, μετά από ένα πάνελ για τη Ρωσική Ενεργειακή Εβδομάδα.

Οι χώρες που αντιμετωπίζουν κυρώσεις από τις ΗΠΑ, όπως η Ρωσία, «δεν έχουν άλλη επιλογή από το να κάνουν διακανονισμούς με άλλα νομίσματα», πρόσθεσε. Η Γκαμπλ είχε ρωτήσει για τη δυνατότητα χρήσης κρυπτονομισμάτων όπως το Bitcoin για την πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου, κάτι που ο Πούτιν δεν απέκλεισε, αλλά είπε ότι είναι «πολύ νωρίς», επικαλούμενος την αστάθεια των κρυπτονομισμάτων.

Η Ρωσία εξακολουθεί να δέχεται δολάρια στις πωλήσεις προϊόντων ενέργειας και ‒προς το παρόν‒ δεν σχεδιάζει να αφαιρέσει εντελώς το αμερικανικό νόμισμα, σημείωσε ο Πούτιν, αλλά «εάν η πολιτική των αμερικανικών αρχών συνεχιστεί … τότε δεν θα χρειαστεί να κάνουμε τίποτα, οι ΗΠΑ θα υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στο δολάριο».

Πριν λίγο καιρό, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ξεφορτώθηκε μεγάλο μέρος του αποθεματικού της σε δολάρια αγοράζοντας χρυσό, καθώς υπάρχει πιθανότητα πτώσης του δολαρίου.

Επιταχυνόμενη αύξηση του πληθωρισμού

Ακόμα και σύμμαχοι των ΗΠΑ μείωσαν τα αποθεματικά τους σε δολάρια φοβούμενοι κατάρρευση του δολαρίου, με στόχο την απεξάρτησή τους από το αμερικανικό νόμισμα. Όχι μόνο επειδή το δολάριο έχει γίνει νόμισμα για κυρώσεις, αλλά και επειδή η Ουάσιγκτον υποτιμά το νόμισμα στο εσωτερικό της, με την αλόγιστη εκτύπωση χρημάτων για να αντιμετωπίσει την αύξηση του εθνικού χρέους.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ το Σεπτέμβριο του 2021 ήταν 5,4 από 5,3% που ήταν τον Αύγουστο. Είναι το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 13 ετών. Τον Ιανουάριο του 2021 ήταν 1,4%.

«Για πρώτη φορά, πιθανώς στην ιστορία, ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνεται με ρυθμό που δεν έχει συμβεί εδώ και πολλά χρόνια», δήλωσε ο Πούτιν στο CNBC.
ν

ν

Όλοι αναρωτιούνται τι θα ακολουθήσει; Τι θα κάνουν οι οικονομικές αρχές των ΗΠΑ με αυτό το τεράστιο χρέος; Άραγε θα μειώσουν την αξία του δολαρίου για να μειώσουν το χρέος;

Το εξωτερικό χρέος των ΗΠΑ πλησιάζει τα 30 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το ΑΕΠ είναι σχεδόν 23 τρισ. δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι κάθε Αμερικανός πολίτης, μες το που γεννιέται, είναι χρεωμένος με περίπου 90.000 δολάρια.

Οι ΗΠΑ ουσιαστικά «πριονίζουν το κλαδί πάνω στο οποίο κάθονται», είπε ο Πούτιν, «υπονομεύοντας την κυριαρχία του δολαρίου τους ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα για χάρη ενός βραχυπρόθεσμου πολιτικού κέρδους στο εσωτερικό, τυπώνοντας χρήματα χωρίς αξία, και βλάπτοντας έτσι τα στρατηγικά οικονομικά τους συμφέροντα μακροπρόθεσμα», τόνισε ο Ρώσος ηγέτης.
ν

 


Translate this post