Η Amazon απολύει 18.000 εργαζόμενους εν όψει οικονομικής ύφεσης

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ο κολοσσός του διαδικτυακού λιανικού εμπορίου θα απολύσει περισσότερους από 18.000 εργαζομένους, καθώς πλησιάζει μια παγκόσμια ύφεση.

Image: AFP

v

H AMAZON, ο κολοσσός του διαδικτυακού λιανικού εμπορίου ανακοίνωσε ότι θα απολύσει περισσότερους από 18.000 εργαζομένους στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας μείωσης του κόστους, καθώς πλησιάζει μια παγκόσμια οικονομική ύφεση.

Οι απολύσεις αντιπροσωπεύουν περίπου το 6% του συνολικού εταιρικού εργατικού δυναμικού της Amazon που απασχολεί περίπου 300.000 άτομα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Amazon απασχολεί περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενους, αλλά πολλοί από αυτούς είναι μερικής απασχόλησης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Andy Jassy, ​​ανακοίνωσε τις περικοπές θέσεων εργασίας με σημείωμά του την Πέμπτη, χαρακτηρίζοντάς την απόφαση «δύσκολη».
Ισχυρίστηκε ότι «η αβεβαιότητα στην οικονομία» και το γεγονός ότι η Amazon είχε «προσλάβει τα τελευταία χρόνια πλεονάζον προσωπικό» κάνουν την εταιρεία να απολύσει περισσότερους από 18.000 υπαλλήλους.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Νοέμβριο του 2022 η Amazon είχε αναγγείλει την απόλυση 10.000 εργαζομένων από τον διοικητικό και τεχνολογικό τομέα.

Συγκεκριμένα, οι περικοπές του Νοεμβρίου σε προσωπικό επικεντρώθηκαν στη μονάδα συσκευών του κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου, η οποία στεγάζει τον φωνητικό βοηθό Alexa, καθώς και το τμήμα λιανικής και το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού.
v

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Andy Jassy, ανακοίνωσε στους εργαζόμενους τα δυσάρεστα νέα. Image: Supplied
ν

Οι 18.000 άτυχοι άνθρωποι θα αρχίσουν να χάνουν τη δουλειά τους από τις 18 Ιανουαρίου μέσω ενός συνδυασμού οικειοθελών αποχωρήσεων και απολύσεων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη περικοπή θέσεων εργασίας στην ιστορία της Amazon.

Μαύρα σύννεφα στον αμερικανικό Παράδεισο

Οι περικοπές θέσεων εργασίας θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τις ομάδες λειτουργίας των Καταστημάτων Amazon, τον τομέα της Τεχνολογίας, καθώς και τις επιχειρηματικές ομάδες Συσκευών και Βιβλίων, καθώς αυτές φέρουν το μεγαλύτερο βάρος των απολύσεων.

Να σημειωθεί ότι η Amazon μέσα στο 2022 έχασε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια από την χρηματιστηριακή της αξία.

Το ίδιο ιλιγγιώδες ποσό, 1 τρισεκατομμύριο δολάρια της χρηματιστηριακής της αξίας, έχασε και η Apple το περασμένο έτος.

Λιγότερο χαμένος βγήκε ο Έλον Μασκ που το 2022 απώλεσε μόνο (;) 200 δισ. δολάρια από την εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla και το Twitter.

Τα σύννεφα στην αμερικανική οικονομία άρχισαν να συσσωρεύονται με το τύπωμα πληθωριστικού χρήματος στη διετία της «πανδημίας», μια τακτική που ακολούθησε η αμερικανική κυβέρνηση και στη χρηματοδότηση του πολέμου της Ουκρανίας. Κάθε μήνα οι ΗΠΑ στέλνουν οικονομική βοήθεια δεκάδων δισεκατομμυρίων στην Ουκρανία, χώρια το πολεμικό υλικό. Φυσικά πρόκειται για πληθωριστικό χρήμα.

Σαν αποτέλεσμα, το 41% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών δεν μπορούν να πληρώσουν το νοίκι τους.

Απολύσεις σε Meta, Twitter και Microsoft

Η επερχόμενη οικονομική κρίση, αναγκάζει τις πολυεθνικές να περιορίσουν τα έξοδά τους. Πρόσφατα η Meta, πρώην Facebook, αποκάλυψε ότι σκοπεύει να απολύσει το 13% του εργατικού δυναμικού της, που μεταφράζεται σε απολύσεις 11.000 υπαλλήλων κατά τον πρώτο γύρο απολύσεων στην ιστορία της εταιρείας.

Ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter, Έλον Μασκ, μείωσε επίσης βάναυσα το εργατικό δυναμικό της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, ενώ στη Microsoft τουλάχιστον 1.000 άτομα έχουν απολυθεί έως τώρα.

Η δανέζικη τράπεζα Saxo Bank προβλέπει επίσης οικονομική ύφεση το 2023 και εκτίναξη της τιμής του χρυσού στα 3.000 δολάρια η ουγγιά, καθώς οι κεντρικές τράπεζες δεν θα καταφέρουν να ελέγξουν τον πληθωρισμό.
ν

 


Translate this post