Κλιμακωτός ακατάσχετος λογαριασμός για συνεπείς

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Στα 4.000 ευρώ αυξάνεται το όριο του ακατάσχετου λογαριασμού για τους συνεπείς οφειλέτες του Δημοσίου, σύμφωνα με σχέδιο που θα τεθεί σε ισχύ τέλη Φεβρουαρίου.

ν

ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ του ακατάσχετου λογαριασμού από τα 1.250 ευρώ στα 4.000 για τους συνεπείς οφειλέτες του Δημοσίου προβλέπει σχέδιο που θα τεθεί σε ισχύ στα τέλη Φεβρουαρίου από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.
Ουσιαστικά, η φορολογική διοίκηση, με στόχο τη μείωση της παραοικονομίας αλλά και την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, προωθεί σχέδιο το οποίο θα αυξάνει το όριο του ακατάσχετου λογαριασμού πάνω από τα 1.250 ευρώ, εφόσον βέβαια ο οφειλέτης είναι συνεπής στη ρύθμιση που θα κάνει για την τακτοποίηση των χρεών του.
ν

Πώς θα λειτουργεί

Ας υποθέσουμε ότι φορολογούμενος χρωστάει στο ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 13.250 ευρώ. Η Εφορία προχωράει σε κατάσχεση του τραπεζικού λογαριασμού, ο οποίος τη στιγμή της κατάσχεσης έχει 2.500 ευρώ. Ο συγκεκριμένος λογαριασμός είχε δηλωθεί ως ακατάσχετος, με αποτέλεσμα η εφορία να «τραβήξει» ποσό ύψους 1.250. Έκτατε, ο λογαριασμός δεν τροφοδοτήθηκε με χρήματα, ενώ ο οφειλέτης «σήκωσε» τα υπόλοιπα χρήματα.
Το σχέδιο της Εφορίας προβλέπει την ένταξη του οφειλέτη στη ρύθμιση των 12 δόσεων. Με την πληρωμή της πρώτης δόσης, και συγκεκριμένα 1.000 ευρώ που προβλέπεται στο παράδειγμα, θα έχει τη δυνατότητα να «κινήσει» ποσό ύψους 3.000 ευρώ μέσω του λογαριασμού του. Κατά τη δεύτερη πληρωμή της δόσης το ποσό αυξάνεται στις 3.200 ευρώ με ανώτατο όριο απελευθέρωσης (όσο πληρώνονται οι δόσεις) τις 4.000 ευρώ.
Οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών αποτελούν σήμερα το βασικότερο «όπλο» της εφορίας για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορολογουμένων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, μέσω κατασχέσεων αλλά και ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, στο ταμείο έχουν εισέλθει περίπου 4 δισ. ευρώ.
ν

Πηγή: Καθημερινή

 


Translate this post