Το 41% των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ δεν μπορούν να πληρώσουν το ενοίκιό τους

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ  | Eνημέρωση 1/12/22 19:58

Posted by Youmagazine Staff

 

Την πιθανή κατάρρευση το 2023 του real estate και της αγοράς εμπορικών ακινήτων προβλέπουν πολλοί ειδικοί, εξαιτίας των υψηλών επιτοκίων.

Το 41% των μικρών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ δεν μπόρεσαν να καταβάλουν το ενοίκιο του Νοεμβρίου, εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας. Image: Supplied

v

ΠΟΛΛΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ προειδοποιούν είναι πιθανό να δούμε την αγορά κατοικίας (real estate) και την αγορά εμπορικών ακινήτων να καταρρέουν ταυτόχρονα το 2023. Εάν αυτό συμβεί, θα προκαλέσει ασφυξία στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ. Ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε μια τέτοια μοίρα, λένε, είναι εάν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve) αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια. 

Δυστυχώς, όμως, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Αντίθετα, οι αξιωματούχοι της Federal Reserve λένε ότι τα επιτόκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Αυτή είναι μια πορεία προς την αυτοκτονία, καθώς τα υψηλότερα ποσοστά θα συντρίψουν τελείως την οικονομία.

Και αυτό έχει αρχίσει ήδη να συμβαίνει.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Alignable, που μόλις δόθηκε στη δημοσιότητα, το 41 τοις εκατό όλων των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούσαν να πληρώσουν ενοίκιο τον Νοέμβριο…

Όπως αναφέρει η σχετική δημοσίευση:

Λόγω του πληθωρισμού, των μειωμένων καταναλωτικών δαπανών, των υψηλότερων ενοικίων και άλλων οικονομικών πιέσεων, οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων με έδρα τις ΗΠΑ αντιμετώπισαν προβλήματα στις πληρωμές που κλιμακώθηκαν σε νέα ύψη σε εθνικό επίπεδο αυτό το μήνα, όπως δείχνει έρευνα των ενοικίων Νοεμβρίου του Alignable σε 6.326 ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων που έγινε από τις 19/11 /22 έως 22/11/22.

Δυστυχώς, το 41% ​​των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων με έδρα τις ΗΠΑ ανέφερε ότι δεν μπόρεσε να πληρώσει πλήρως και εγκαίρως το ενοίκιό του τον Νοέμβριο ‒ ένα νέο ρεκόρ για το 2022. Κάνοντας τα πράγματα χειρότερα, αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια ενός τριμήνου που έπρεπε οι επιχειρήσεις να εισπράξουν περισσότερα χρήματα… Αλλά μέχρι στιγμής, ισχύει το αντίθετο.
ν

Οι ΗΠΑ με τους συμμάχους τους προκάλεσαν την πανδημία του κορονοϊού, όπως επίσης και τον πόλεμο στην Ουκρανία, εξωθώντας τη Ρωσία στα άκρα. Image: Supplied

ν

Το βαθύ κράτος των ΗΠΑ και τα σχέδιά του

Ο πληθωρισμός οφείλεται στο ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ «κόβει» συνεχώς νέο χρήμα, το οποίο δεν έχει αντίκρισμα, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει την πολιτική του Λευκού Οίκου με τη παροχή μυθικών ποσών στην Ουκρανία κατά της Ρωσίας – 68 δισ. από τον Λευκό Οίκο και άλλα 37,7 δισ. δολάρια από τη Γερουσία μόνο τον Νοέμβριο του 2022. Την ίδια πολιτική ακολουθεί και η ΕΚΤ στην Ευρώπη. Τον Μάρτιο έδωσαν στην Ουκρανία 13,6 δισ. δολάρια, το Μάιο 40 δισ. τον Σεπτέμβριο 13,7 δισ. δολάρια κτλ.

Συνολικά στην Ουκρανία έχει δοθεί μέχρι τώρα το μυθικό ποσό των 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων – χώρια τα όπλα. Και αυτό θα συνεχιστεί και το 2023 με ποσά 6,8 δισ. δολαρίων κάθε μήνα.

Το ίδιο είχε συμβεί και με την πανδημία της Covid-19. Οι κεντρικές τράπεζες σε Αμερική και Ευρώπη έκοψαν πληθωριστικό χρήμα για να καλύψουν τις απώλειες από τις αναγκαστικές απαγορεύσεις και τα lockdown.

Με το τέλος της πανδημίας, οι ΗΠΑ, με τη συνδρομή της Αγγλίας, της Αυστραλίας, του Καναδά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκάλεσαν τον πόλεμο της Ουκρανίας, εξωθώντας στα άκρα τη Ρωσία. Το αποτέλεσμα ήταν η ενεργειακή κρίση και η εκτίναξη του τιμάριθμου στα ύψη.

Αυτοί που διευθύνουν τις τύχες του κόσμου γνωρίζουν ότι με τις τακτικές τους αυτές θα προκαλέσουν οικονομική κρίση. Όμως το επιδιώκουν, διότι έτσι θα παρουσιάσουν το ψηφιακό χρήμα –το ψηφιακό δολάριο οι ΗΠΑ, το ψηφιακό ευρώ η ΕΕ μέχρι να συγχωνευθούν σε ένα– ως σανίδα σωτηρίας. Ο πραγματικός σκοπός τους είναι βέβαια η ολοκληρωτική υποταγή των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Γιατί, έχοντας έλεγχο πάνω στα χρήματα σου, θα ασκούν έλεγχο πάνω σε σένα τον ίδιο. Αν αρνηθείς να κάνεις ό,τι θέλουν, τότε απλά δεν θα μπορείς να ζήσεις, γιατί θα εξουσιάζουν το ψηφιακό πορτοφόλι σου.

Κραχ στην αγορά ακινήτων;

Τον Σεπτέμβριο, η ίδια έρευνα διαπίστωσε ότι το 30 τοις εκατό όλων των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων δεν μπορούσαν να πληρώσουν το ενοίκιο.

Το ποσοστό εκτινάχθηκε στο 37 τοις εκατό τον Οκτώβριο για να φτάσει το 41 τοις εκατό τον Νοέμβριο.

Όταν οι ενοικιαστές εμπορικών ακινήτων δεν μπορούν να πληρώσουν ενοίκιο, αυτό αναπόφευκτα θα προκαλέσει ένα ντόμινο στην οικονομία.

Φαίνεται ότι σύντομα θα έχουμε εκατομμύρια άδειους εμπορικούς χώρους σε όλη τη χώρα, και πολλοί ιδιοκτήτες δεν θα μπορούν να πληρώσουν τα δάνειά τους, επειδή δεν θα εισπράττουν χρήματα από τα ενοίκια.

Αυτό οφείλεται στην εκτίναξη των επιτοκίων από τις τράπεζες, με σκοπό να χτυπηθεί ο πληθωρισμός.

Εάν όμως η Federal Reserve επιμείνει στην περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, τελικά θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα κραχ στην αγορά εμπορικών ακινήτων που δεν θα έχει προηγούμενο σε μέγεθος και εμβέλεια.
ν

Ο διοικητής της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι είναι πιθανό να σημειωθούν μικρότερες αυξήσεις των επιτοκίων ενδεχομένως από Δεκέμβριο. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει περιοριστική για κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να εμφανιστούν πραγματικά σημάδια ότι έχει χτυπηθεί ο πληθωρισμός. Image: Supplied
ν

Στο μεταξύ, η κατάρρευση του real estate συνεχίζεται. Στις ΗΠΑ οι υπάρχουσες πωλήσεις κατοικιών έχουν πλέον μειωθεί για εννέα συνεχόμενους μήνες και η μέση τιμή ενός σπιτιού στις ΗΠΑ έχει πλέον πέσει κατά περίπου 7 τοις εκατό. Πολλοί ειδικοί προειδοποιούν ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν τους επόμενους μήνες.

Τα επιτόκια στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,36% το 2022, μια αύξηση που είναι δύο φορές μεγαλύτερη από εκείνη της περιόδου 1988-89.

Η ΕΚΤ αυξάνει επίσης τα επιτόκια στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, ο οποίος επιμένει να κινείται σε σχεδόν διψήφια ποσοστά και σίγουρα πολύ μακριά από τον στόχο του 2%.

Το κόστος από τις αυξήσεις βαραίνει κυρίως του δανειολήπτες, ενώ βλάπτει και τους καταθέτες.

Αυτό πρακτικά μεταφράζεται αφενός, σε σημαντική αύξηση του κόστους χρηματοδότησης και δη, σε μία περίοδο, όπου νοικοκυριά και επιχειρήσεις προσπαθούν να διαχειριστούν το ήδη αυξημένο κόστος διαβίωσης και λειτουργίας και αφετέρου, σε «τιμωρία» για τους αποταμιευτές, μιας και οι τράπεζες αρνούνται –τουλάχιστον προς ώρας– να περάσουν την όποια αύξηση στα αντίστοιχα προϊόντα.
ν

 


Translate this post