Οι γίγαντες βυθίζονται: Twitter, Amazon, Bitcoin, Facebook και Tesla

Κατηγορία NEWS, Τεχνολογία, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Οι γίγαντες της τεχνολογίας βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεωκοπίας. Πολλοί πιστεύουν ότι το μεγάλο τεχνολογικό κραχ του 2022 ξεκίνησε ήδη…

Οι γίγαντες της τεχνολογίας (big tech) κλονίζονται. Πηγή: News Media

v

ΟΙ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΚΛΟΝΙΖΟΝΤΑΙ. Την Τετάρτη (9/11), η Amazon.com έγινε η πρώτη εισηγμένη εταιρεία στην ιστορία που έχασε 1 ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ δολάρια! Την ίδια μέρα ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook ανακοίνωσε την απόλυση συνολικά 11.000 εργαζομένων από την εταιρεία Meta. Χθες το απόγευμα, ο Έλον Μασκ είπε στους υπαλλήλους του Twitter ότι η εταιρεία χάνει τόσα πολλά χρήματα που «δεν αποκλείεται η χρεοκοπία».

Την Τετάρτη το πρωί η τιμή του Βitcoin έπεσε στα επίπεδα του 2013 (17.603 δολ.), με τα κρυπτονομίσματα να παρουσιάζουν απώλειες 16 δισ. δολαρίων σε μια μέρα. Το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX είδε αναλήψεις 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διάστημα 72 ωρών, με αποτέλεσμα να κατεβάσει ρολά. Η Argo AI, μια startup τεχνολογίας AudioVisual που ιδρύθηκε από βετεράνους της Uber και της Google, έκλεισε. Και τα άσχημα νέα συνεχίζονται…

Πριν από περίπου 2 εβδομάδες, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ξεκίνησε έρευνα κατά της Tesla σχετικά με τη φονική συμπεριφορά του λεγόμενου «αυτοοδηγούμενου αυτοκίνητου». Την ίδια περίπου περίοδο που αναφέρθηκε αυτή η είδηση, η Ford και η Volkswagen ανακοίνωσαν ότι σταματούν τις επενδύσεις σε αυτοοδηγούμενα ή ρομποτικά οχήματα με τεχνητή νοημοσύνη, αναγκάζοντας την Argo AI, μια startup τεχνολογίας AV που ιδρύθηκε από βετεράνους της Uber και της Google, να κλείσει.

Και η πτώση συνεχίζεται…

Ο μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Sam Bankman-Fried, βρέθηκε μέσα σε μια μέρα από τα 23 δισεκατομμύρια δολάρια στο μηδέν, καθώς η FTX υπέβαλε αίτηση πτώχευσης.

«Σήμερα, έθεσα τις εταιρείες FTX, FTX US και Alameda σε διαδικασία πτώχευσης στις ΗΠΑ», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Λυπάμαι πραγματικά, και πάλι, που καταλήξαμε εδώ. Ας ελπίσουμε ότι τα πράγματα μπορούν να βρουν τρόπο να ανακάμψουν», πρόσθεσε.

Η μόνη εταιρεία ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων που έμεινε όρθια είναι πλέον η Binance του Changpeng “CZ” Zhao.

Στις 10 Νοεμβρίου, η πλατφόρμα δανεισμού Crypto BlockFi ανακοίνωσε ότι σταματά τις συναλλαγές στον απόηχο της κατάρρευσης του χρηματιστηρίου κρυπτογράφησης FTX. 
ν

Ο Sam Bankman-Fried που κάποτε είχε αρχική αξία 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων έπεσε στο μηδέν, καθώς η περιουσία του εξαφανίστηκε μετά τη χρεοκοπία των εταιρειών του. Εικόνα: Lam Yik / Bloomberg
ν

Στην απέναντι όχθη του Ειρηνικού Ωκεανού, στην Κίνα, η Yang Huiyan, η πλουσιότερη γυναίκα της Ασίας, έχασε πάνω από το 52% της περιουσίας της, η οποία μειώθηκε από τα 23,7 δισεκατομμύρια δολάρια στα 11,3 δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

Η Yang Huiyan είναι η πλειοψηφική μέτοχος στον κινεζικό γίγαντα ακινήτων Country Garden. Χάρη στη στενότητα των μετρητών στον τομέα του real estate, οι μετοχές της Country Garden που είναι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ με έδρα το Guangdong υποχώρησαν 15 τοις εκατό, όταν η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα κόψει νέες μετοχές για να συγκεντρώσει μετρητά.
ν

Η περιουσία της Yanh Huiyan, της πλουσιότερης γυναίκας της Ασίας, μειώθηκε στο μισό. Image: Supplied
ν

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Μάιο, η Alibaba, η κινεζική πολυεθνική εταιρεία τεχνολογίας που ειδικεύεται στο ηλεκτρονικό εμπόριο, έχασε 25,5 δισ. δολάρια από την χρηματιστηριακή της αξία, σαν αποτέλεσμα της ψευδούς είδησης ότι ο Τζακ Μα, ο ιδρυτής της, είχε συλληφθεί από την κινεζική κυβέρνηση.

Ακόμη κι όταν η φήμη της σύλληψής του διαψεύστηκε, η Alibaba συνέχισε την καθοδική της πορεία. Την ίδια καθοδική πορεία είχαν και πολλές άλλες κινεζικές εταιρείες, των οποίων η συνολική περιουσία μειώθηκε κατά 18% σύμφωνα με το CNN Business.

Τέλος, η μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας στον κόσμο, η Apple Computers, αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα λόγω της εξάρτησής της από την παραγωγή στην Κίνα και την πολιτική ZERO Covid της Κίνας, η οποία έχει βλάψει την κατασκευή και λειτουργία του κορυφαίου προϊόντος της, του iPhone.

Συμπερασματικά

Σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, το μεγάλο τεχνολογικό κραχ του 2022 ξεκίνησε και πιθανότατα θα κάνει το κραχ της χρηματιστηριακής αγοράς Dot-com του 2001 να μοιάζει με βόλτα σε παιδική χαρά, όταν η τωρινή συντριβή πιάσει πάτο.

Εάν είστε πολύ νέοι για να θυμάστε τη συντριβή του Dot-com πριν από 20 χρόνια, ακολουθεί μια ανασκόπηση του τι συνέβη:

Η φούσκα του dotcom ήταν μια ταχεία άνοδος των μετοχών των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας των ΗΠΑ που τροφοδοτήθηκε από τις επενδύσεις σε εταιρείες που βασίζονται στο Διαδίκτυο στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Η αξία των μετοχών αυξήθηκε εκθετικά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, με τον δείκτη Nasdaq να αυξάνεται από τις 1.000 μονάδες βάσης στις 5.000 και πιο πάνω μεταξύ των ετών 1995 και 2000. Τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν το 2000 όταν η φούσκα έσκασε μεταξύ 2001 και 2002.

Το κραχ που ακολούθησε είδε τον δείκτη Nasdaq, ο οποίος πενταπλασιάστηκε μεταξύ 1995 και 2000, να υποχωρεί από το ανώτατο όριο των 5.048,62 μονάδων στις 10 Μαρτίου 2000, στις 1.139,90 μονάδες στις 4 Οκτωβρίου 2002, σημειώνοντας πτώση 76,81%.

Μέχρι το τέλος του 2001, οι περισσότερες εταιρείες dotcom κατέρρευσαν. Ακόμη και οι τιμές των μετοχών των εταιρειών που ανήκαν στα blue-chip όπως η Cisco, η Intel και η Oracle έχασαν περισσότερο από το 80% της αξίας τους. Θα χρειαστούν 15 χρόνια για να ανακτήσει ο Nasdaq την χαμένη κορυφή του, κάτι που έγινε στις 24 Απριλίου 2015.

Όταν έσκασε η φούσκα, πολλοί επενδυτές είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται, ενώ εκατοντάδες εταιρείες του Διαδικτύου κατέρρευσαν. Οι εταιρείες που επέζησαν ήταν λίγες, μεταξύ αυτών η Amazon, το eBay και το Priceline (εκπτωτικό ταξιδιωτικό γραφείο).

Λόγω της τωρινής πολύ μεγάλης ανόδου, η πτώση, όποτε συμβεί, θα είναι εκκωφαντική.
ν

 


Translate this post