Γιατρός μεταφέρθηκε στα επείγοντα μόλις έκανε το εμβόλιο της Moderna (vid)

Κατηγορία NEWS, Κορονοϊός

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ/ΕΜΒΟΛΙΟ

Posted by Youmagazine Staff

 

Γιατρός της Βοστόνης παραλίγο να πληρώσει με τη ζωή του την ευπιστία του ότι τα εμβόλια για τον κορονοϊό είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.

Ο ιρανικής καταγωγής Αμερικανός ογκολόγος Χουσεΐν Σάντρζαντεχ παρουσίασε σοβαρή αλλεργική αντίδραση στο εμβόλιο της εταιρείας Moderna. Πηγή: News Media

ν

ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ οι New York Times, ο δρ Χουσεΐν Σάντρζαντεχ (Hossein Sadrzadeh), γηριατρικός ογκολόγος στο Ιατρικό Κέντρο της Βοστόνης, παρουσίασε σοβαρή αλλεργική αντίδραση σχεδόν αμέσως μόλις εμβολιάστηκε. 

«Οι παλμοί της καρδιάς μου έφτασαν τους 150», ανέφερε ο γιατρός στο CNN. «Οι παλμοί μου κανονικά είναι 75 το λεπτό, όμως μόλις πέρασαν επτά λεπτά από την ένεση μούδιασε η γλώσσα μου, έκλεισε ο λαιμός μου και αισθάνθηκα ζάλη, όπως ακριβώς όταν καταναλώσω θαλασσινά στα οποία είμαι αλλεργικός».

Όπως ανακοίνωσε το Ιατρικό Κέντρο της Βοστόνης, ο δρ Σάντρζαντεχ εμβολιάσθηκε την Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου. Αμέσως μόλις παρουσίασε τα συμπτώματα της σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης, έκανε μόνος του την ατομική του ένεση επινεφρίνης.

Ύστερα, μεταφέρθηκε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου. Εκεί αξιολογήθηκε και υποβλήθηκε σε περαιτέρω θεραπεία. Αφού έμεινε κάποιες ώρες για παρακολούθηση, πήρε εξιτήριο. Πλέον είναι εντελώς καλά.
ν

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Είναι το πρώτο περιστατικό σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης με το εμβόλιο της Moderna, το οποίο είναι το δεύτερο εμβόλιο που αδειοδοτήθηκε κατά της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.

Το εμβόλιο βρίσκεται στην πρώτη εβδομάδα της ευρείας διάθεσής του. Ωστόσο, ανεπιθύμητες αντιδράσεις, όπως ρίγη, πυρετό, πονοκέφαλο, δύσπνοια και πόνους στα άκρα είχε παρουσιάσει σε εθελοντές κατά τη φάση 3 των κλινικών δοκιμών.

Οι παρενέργειες αυτές δείχνουν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά ισχυρά στον εμβολιασμό, λένε οι ειδικοί.
ν

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ mRNA

Όπως και το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech, έτσι και αυτό της Moderna χρησιμοποιεί την τεχνολογία mRNA (messenger RNA). Αγγελιαφόρο RNA είναι το RNA που μεταφέρει τη γενετική πληροφορία από το DNA στα ριβοσώματα για την πρωτεΐνοσύνθεση των κυττάρων.

Αγγελιαφόρο RNA. Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Τα περισσότερα συμβατικά εμβόλια περιέχουν «αντιγόνα», δηλαδή πρωτεΐνες του παθογόνου παράγοντα. Οι πρωτεΐνες αυτές αναγνωρίζονται ως ξένες από το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο απαντά παράγοντας αντισώματα που επιτίθενται στα αντιγόνα.

Στην περίπτωση των εμβολίων mRNA, τα αντιγόνα δεν περιέχονται στο εμβόλιο, αλλά το εμβόλιο αναγκάζει τα ίδια τα ανθρώπινα κύτταρα να τα παράξουν, μετατρέποντας το ανθρώπινο σώμα σε βιολογικό εργαστήριο.

Με αυτό τον τρόπο, οι φαρμακοβιομηχανίες εξοικονομούν χρήματα και χρόνο, βγάζοντας τα εμβόλια πολύ γρήγορα στην αγορά.

Τα πειραματικά εμβόλια της Pfizer και της Moderna βασίζονται σε συνθετικά μόρια RNA που περιέχουν ένα γονίδιο του ίδιου του ιού SARS-CoV-2. Το γονίδιο δίνει τις κατασκευαστικές οδηγίες για τη σύνθεση της λεγόμενης ακίδας, μιας επιφανειακής πρωτεΐνης του ιού που του επιτρέπει να εισέρχεται στα ανθρώπινα κύτταρα.

Το συνθετικό μόριο mRNA απορροφάται από τα ανθρώπινα κύτταρα και τα αναγκάζει να παράγουν αντίγραφα της πρωτεΐνης-ακίδας. Το ανοσοποιητικό σύστημα αναλαμβάνει τότε δράση όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο.

Το βασικό, λοιπόν, «προτέρημα» της νέας τεχνολογίας είναι ότι απλοποιεί και επιταχύνει τη διαδικασία ανάπτυξης εμβολίων.

Τα συμβατικά εμβόλια, τα οποία περιέχουν απενεργοποιημένους ιούς ή τα μοριακά θραύσματά τους, χρειάζονται κατά μέσο όρο μια δεκαετία για να περάσουν από το εργαστήριο στην αγορά, σύμφωνα με μελέτη του 2013.
ν

Doctor gets severe allergy to Moderna vaccine | Oneindia News
ν

ν

 


Translate this post