Διέρρευσαν “κατά λάθος” οι τιμές των εμβολίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Κατηγορία NEWS, Κορονοϊός

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ/ΕΜΒΟΛΙΑ  | Ενημ. 02:19

Posted by Youmagazine Staff

 

Βελγίδα βουλευτής αποκάλυψε “κατά λάθος” στο Twitter τις τιμές των έξι εμβολίων που έχει παραγγείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: News Media

ν

ΗΤΑΝ ΥΠΕΡΤΑΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ, όμως η Βελγίδα βουλευτής Eva De Bleeker δημοσίευσε κατά λάθος στο Twitter το ποσό που πληρώνει η ΕΕ σε έξι φαρμακευτικές εταιρείες για κάθε δόση εμβολίου.

Οι Βρυξέλλες εδώ και μήνες επιμένουν ότι είναι παράνομο να δοθούν στη δημοσιότητα οι τιμές των εμβολίων κατά του κορονοϊού, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την Eva De Bleeker να σηκώσει το παραπέτασμα αργά την Πέμπτη.

Η De Bleeker, η οποία είναι υφυπουργός Προϋπολογισμού και Προστασίας των Καταναλωτών του Βελγίου, συνειδητοποίησε γρήγορα το λάθος της και διέγραψε τη δημοσίευση, αλλά ήταν πολύ αργά, καθώς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης είχαν ήδη κάνει αντίγραφα του tweet.

Η ανάρτηση ανέφερε τις τιμές ανά δόση από τα εμβόλια που αγόρασε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ευρώ και δολάρια:

  • Oxford/AstraZeneca: 1,78 €

  • Johnson & Johnson: 8,50 $

  • Sanofi / GSK: 7,56 €

  • BioNTech / Pfizer: 12 €

  • CureVac: 10 €

  • Moderna: 18 $

    ν

ν

Η απρόσεκτη υφυπουργός του Βελγίου Eva De Bleeker. Πηγή: Twitter
ν

Μόνο από την BioNTech/Pfizer η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αγοράσει 300 εκατομμύρια δόσεις, ενώ ο εμβολιασμός αναμένεται να αρχίσει ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ, στις 27 Δεκεμβρίου, σε πανηγυρική εκδήλωση.
ν

ΕΜΒΟΛΙΑ: ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΤΕΣ

Από τα έξι εμβόλια, μόνο δύο έχουν πάρει άδεια (από τις ΗΠΑ) επείγοντος χαρακτήρα: της BioNTech/Pfizer και της Moderna. Και τα δύο χρησιμοποιούν την τεχνολογία mRNA.

Είναι εμβόλια των δύο δόσεων και στο μεν πρώτο μεσολαβούν 21 μέρες από δόση σε δόση, ενώ στο δεύτερο μεσολαβούν 4 εβδομάδες.

Τα εμβόλια όμως έχουν παρενέργειες.

Σε έναν δημόσιο εμβολιασμό την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020, η Tiffany Dover, μάνατζερ των νοσοκόμων στο νοσοκομείο CHI Memorial στην Τσατανούγκα του Τενεσί κατέρρευσε μπροστά στις κάμερες αμέσως μετά τη λήψη μιας δόσης του εμβολίου της Pfizer. Αν και συνήλθε λίγες στιγμές αργότερα, το ατύχημα ήταν ένα ακόμη πλήγμα όσον αφορά την προώθηση της εμπιστοσύνης στο πλατύ κοινό για το νέο εμβόλιο.
ν

Η Tiffany Dover πέφτει λιπόθυμη στο πάτωμα αμέσως μετά τη λήψη μιας δόσης του εμβολίου της Pfizer για τον κορονοϊό. Πηγή: WRCB / Screenshot
ν

Σε άλλο νοσοκομείο των ΗΠΑ, στο University Medical Center στο Ελ Πάσο του Τέξας, σε δημόσιο εμβολιασμό, φάνηκε καθαρά στις κάμερες της τηλεόρασης ότι οι γιατροί και οι νοσοκόμες που έπαιρναν μέρος, «εμβολιάζονταν» με άδειες σύριγγες! Τέτοια εμπιστοσύνη δείχνουν στα νέα εμβόλια για τον κορονοϊό!
ν

Σκηνή από το τοπικό κανάλι KFOX14 του Τέξας δείχνει έναν γιατρό του UMC να κάνει εμβόλιο σε ένα άλλο μέλος του προσωπικού με σύριγγα της οποίας το έμβολο είναι πατημένο μέχρι κάτω! Πηγή: https://kfoxtv.com/
ν

ν

ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΒΑΛΑΝΤΙΑ!

Στο Βέλγιο γίνεται πολλή κουβέντα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις δαπάνες στα εμβόλια, τα οποία κάποιοι θεωρούν επικίνδυνα, και η υφυπουργός ήθελε να υπάρχει διαφάνεια σχετικά με το ζήτημα αυτό, ίσως «υπερβολική διαφάνεια», όπως παραδέχτηκε η ίδια.

Ωστόσο, η De Bleeker είπε ότι το tweet της «δεν θέτει σε κίνδυνο τίποτα», καθώς τα εμβόλια είχαν ήδη πληρωθεί και βρίσκονταν στο δρόμο.

Σύμφωνα με τη διαγραμμένη ανάρτηση, το Βέλγιο σχεδιάζει να αποκτήσει 33,5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, αξίας 279 εκατομμυρίων ευρώ, από διαφορετικούς κατασκευαστές.

Με μια ματιά παρατηρεί κάποιος ότι τα πιο ακριβά εμβόλια είναι της Pfizer και της Moderna, ενώ το τελευταίο είναι επτάμισι φορές πιο ακριβό περισσότερο από αυτό της AstraZeneca.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει τη διαρροή. «Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα γι’ αυτό», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Stefan De Keersmaecker, ένας από τους εκπροσώπους της επιτροπής. Πρόσθεσε ότι οι τιμές των εμβολίων είναι εμπιστευτικές, και η αποκάλυψή τους θα «εξασθενίσει τη διαπραγματευτική θέση» της ΕΕ κατά τη διάρκεια των συνομιλιών της με τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Από όλες τις εταιρείες πιο έντονα αντέδρασε η Pfizer. «Οι τιμές καλύπτονται από ρήτρα εμπιστευτικότητας στη σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε την Παρασκευή η Elisabeth Schraepen, εκπρόσωπος της εταιρείας.
ν

 


Translate this post