Οι παρενέργειες του εμβολίου της Pfizer και άλλων τριών κορυφαίων εταιρειών

Κατηγορία NEWS, Ιατρικά, Κορονοϊός

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Όλες οι παρενέργειες των εμβολίων της Pfizer, της Moderna, της AstraZeneca και της Johnson & Johnson στη φάση 3 των κλινικών δοκιμών.

ν

ΟΛΟΙ περιμένουν με αγωνία το εμβόλιο για τη νόσο Covid-19. Όμως, όσο οι κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες πλησιάζουν προς τη γραμμή τερματισμού, τόσο τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα.

Στις ΗΠΑ, υπάρχουν τέσσερις εταιρείες που βρίσκονται στο τελικό στάδιο της δοκιμής του εμβολίου: Moderna, Pfizer, AstraZeneca και Johnson & Johnson. Όλες τους έχουν αναφέρει παρενέργειες στους εθελοντές που δέχτηκαν να δοκιμάσουν τα εμβόλια. Δύο εταιρείες ‒η AstraZeneca και η Johnson & Johnson‒ σταμάτησαν προσωρινά τις δοκιμές της φάσης 3 καθώς αρκετοί εθελοντές αρρώστησαν τόσο βαριά που ανησύχησαν τις υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ.

Ίσως αυτό οφείλεται στον αγώνα δρόμου των φαρμακευτικών εταιρειών όχι για το ποια θα σώσει πρώτη την ανθρωπότητα, αλλά για το ποια πρώτη θα δει τις μετοχές της να εκτοξεύονται στα διεθνή χρηματιστήρια. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η επιδημία της Covid-19 είναι το μέσο που επέλεξαν οι ισχυροί αυτού του πλανήτη για να γίνουν ακόμη πιο ισχυροί και πιο πλούσιοι.

Βέβαια εμείς δεν υιοθετούμε αυτή την άποψη και προφανώς αποτελεί σύμπτωση το ότι ο δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς είναι μέτοχος σε όλες αυτές τις φαρμακευτικές εταιρείες ‒ Moderna, Pfizer, AstraZeneca, Johnson & Johnson. (Στη Pfizer το Ίδρυμα Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς μετέχει μέσω της BioNTech από το Σεπτέμβριο του 2019.).

Όπως είπε ο ίδιος ο Μπιλ Γκέιτς, αυτό δεν το κάνει για να βγάλει περισσότερα χρήματα –για όνομα του Θεού!‒ αλλά για να σώσει τον κόσμο από την αγωνία και το θάνατο!
ν

ΟΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ

Δεν είναι ασυνήθιστο τα εμβόλια να προκαλούν παρενέργειες σε υγιείς ανθρώπους, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με το εμβόλιο γρίπης. Οι περισσότεροι όμως ξεπερνούν τα προβλήματα, εφόσον αυτά είναι ήπια και προσωρινά. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Observer, το κοινό πρέπει να πληροφορηθεί τι ακριβώς συμβαίνει, πριν λάβει οποιοδήποτε εμβόλιο, ειδικά για έναν τόσο μεταδοτικό ιό όπως ο SARS-CoV-2, για τον οποίο απαιτείται παγκόσμια προσπάθεια για να αναχαιτιστεί η εξάπλωσή του.
ν

Moderna: ρίγη, πυρετός, πονοκέφαλος, δύσπνοια, πόνοι στα χέρια

Τον Σεπτέμβριο, ο Luke Hutchison, ένας 44χρονος υγιής εθελοντής που μετείχε στις δοκιμές της φάσης 3 της Moderna, ανέφερε ότι είχε ήπιο πυρετό μετά τη λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου mRNA-1273 της Moderna και «πλήρη συμπτώματα της νόσου Covid-19» όταν έλαβε τη δεύτερη δόση.
ν

ν

Δύο άλλοι συμμετέχοντες στις δοκιμές της Moderna παρουσίασαν παρόμοιες παρενέργειες, σύμφωνα με το CNBC. Αλλά αρνήθηκαν να πουν περισσότερα. Ο Hutchison αποφάσισε να δημοσιοποιήσει το ζήτημα, επειδή ανησυχεί ότι η Moderna ενδέχεται να μην ενημερώσει πλήρως το κοινό σχετικά με τις παρενέργειες του εμβολίου που παρασκευάζει.
ν

ν

Pfizer: πυρετός, κόπωση, ρίγη, ερυθρότητα και πρήξιμο

Την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου, η Pfizer (Φάιζερ) ανέφερε σε έκθεσή της ότι ορισμένοι συμμετέχοντες στις δοκιμές της φάσης 3 είχαν βιώσει ήπιες παρενέργειες μετά τη λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου και ότι ακόμη λιγότεροι ανέφεραν παρενέργειες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης.

Οι παρενέργειες αφορούσαν κόπωση, έντονο πονοκέφαλο, ρίγη και πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις, σύμφωνα με έκθεση της Pfizer που δημοσιεύτηκε στο The New England Journal of Medicine. «Ωστόσο, δεν αναφέρθηκαν σοβαρά συστηματικά περιστατικά σε ηλικιωμένους παραλήπτες του υποψήφιου εμβολίου», καταλήγει η έκθεση.

Κάποιοι εθελοντές νεώτερης ηλικίας ανέφεραν κνησμό, ερυθρότητα και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης.

Διαβάστε περισσότερα για τις παρενέργειες του εμβολίου της Pfizer πατώντας εδώ.
ν

AstraZeneca: νευρολογικές διαταραχές

Τουλάχιστον δύο συμμετέχοντες στις κλινικές δοκιμές της φάσης 3 της AstraZeneca παρουσίασαν εγκάρσια μυελίτιδα, μια φλεγμονή του νωτιαίου μυελού, ενός σημαντικού τμήματος του κεντρικού νευρικού συστήματος, μετά τη λήψη του πειραματικού εμβολίου της εταιρείας για τη νόσο Covid-19.

Η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία διέκοψε τον έλεγχο παγκοσμίως τον προηγούμενο μήνα μετά την πρώτη περίπτωση εγκάρσιας μυελίτιδας. Στις 11 Σεπτεμβρίου, η AstraZeneca δημοσίευσε μια έκθεση που ανέφερε ότι «δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία που να λένε με βεβαιότητα ότι οι ασθένειες σχετίζονται ή δεν σχετίζονται με το εμβόλιο».

Στις 11 Σεπτεμβρίου, η AstraZeneca δημοσίευσε μια έκθεση που ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να τεκμηριώνουν με βεβαιότητα ότι οι ασθένειες των εθελοντών σχετίζονται με το εμβόλιο».

Έκτοτε η AstraZeneca, που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, πήρε την άδεια να επαναλάβει τις δοκιμές της φάσης 3 στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική, την Ινδία και τις ΗΠΑ.

Να σημειωθεί ότι μεταξύ των εταιρειών δεν υπάρχει αντιπαλότητα, αλλά αλληλοεκτίμηση και αλληλοϋποστήριξη! Παράδειγμα, ο Ρουντ Ντόμπερ, ανώτερο στέλεχος της AstraZeneca, ο οποίος μιλώντας στους Financial Times, χαρακτήρισε το εμβόλιο της… Pfizer/BioNTech «πολύ ενθαρρυντικό» και «πολλά υποσχόμενο»!
ν

Johnson & Johnson: ανεξήγητη ασθένεια

Η Johnson & Johnson σταμάτησε τις δοκιμές της φάσης 3 (ENSEMBLE) στα μέσα Οκτωβρίου, όταν ένας εθελοντής εκδήλωσε μια ανεξήγητη ασθένεια μετά τη λήψη του εμβολίου.

Η εταιρεία δεν αποκάλυψε την φύση της ασθένειας εξαιτίας του απορρήτου που υπάρχει στη σύμβαση που υπογράφει με κάθε εθελοντή. Δεν είναι επίσης σαφές εάν ο άρρωστος μετείχε στην πραγματική ομάδα εμβολίων ή στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

«Η ασθένεια του εθελοντή εξετάζεται και αξιολογείται από το ανεξάρτητο Συμβούλιο Παρακολούθησης Ασφάλειας Δεδομένων (DSMB) του ENSEMBLE, καθώς και από τους εσωτερικούς ιατρούς και τους ιατρούς της ασφάλειας», δήλωσε η Johnson & Johnson. «Ανεπιθύμητα συμβάντα, όπως ασθένειες, ατυχήματα κτλ., ακόμη και αυτά που είναι σοβαρά, αποτελούν αναμενόμενο τμήμα οποιασδήποτε κλινικής μελέτης, ειδικά όταν αυτή είναι μεγάλης κλίμακας», αναφέρει η δήλωση της εταιρείας.
ν

ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ;

Το μεγάλο ερώτημα είναι: τι είδους εμβόλια παρασκευάζουν οι εταιρείες, όταν η μοριακή δομή και συμπεριφορά του SARS-CoV-2 παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστες.

Ο ίδιος ο Μπιλ Γκέιτς έχει πει ότι τα εμβόλια που παρασκευάζονται τώρα δεν είναι αποτελεσματικά κι ότι θα χρειαστούν δεύτερης και τρίτης γενιάς εμβόλια προκειμένου να καταπολεμήσουμε τον νέο κορονοϊό.

Τώρα, οι εταιρείες πειραματίζονται πάνω στα ήδη υπάρχοντα εμβόλια της κοινής γρίπης, τροποποιώντας τα στα τυφλά. Αλλά ακόμη κι αν παραχθεί κάποτε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο, ο ιός SARS-CoV-2 δεν θα εξαφανιστεί. Θα επανέρχεται κάθε χρόνο όπως η κοινή γρίπη, η οποία το 2017 προκάλεσε το θάνατο 650.000 ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
ν

 


Translate this post