Οι εξωφρενικές προβλέψεις της Saxo Bank για το 2021: “Goodbye World”

Κατηγορία MAGAZINE, Προβλέψεις

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ

Posted by Youmagazine Staff

 

Το 2021 θα ξημερώσει ένας νέος κόσμος, με διευρυμένες ανισότητες, με τις πόλεις να καταρρέουν και την Amazon να αγοράζει την Κύπρο!

Το 2021 ξημερώνει ένας νέος, πιο δυστοπικός κόσμος. Σκηνή από την «αποκαλυπτική» ταινία “Goodbye World”. Πηγή: YouTube

ν

ΜΠΟΡΕΙ μια τράπεζα να κάνει προβλέψεις; Για τον Στιν Γιάκομπσεν (Steen Jakobsen), τον επικεφαλής οικονομολόγο και CIO (Chief Investment Officer) της Saxo Bank, μια τράπεζα είναι η καθ’ ύλην αρμόδια, καθώς η κύρια εργασία της είναι να προβλέπει το μέλλον.

Η Saxo Bank είναι μια δανέζικη τράπεζα επενδύσεων που ειδικεύεται στις διαδικτυακές συναλλαγές και τις επενδύσεις. Ιδρύθηκε ως χρηματιστηριακή εταιρεία το 1992, με το όνομα Midas Fondsmæglerselskab.

Την Τρίτη κυκλοφόρησε η έκθεσή της για το 2021 με έναν κατάλογο 10 «εξωφρενικών», αλλά διόλου απίθανων σεναρίων, που αφορούν την –εφιαλτική– μετα-Covid εποχή.

Το βασικό για τον Γιάκομπσεν, είναι ότι το νέο έτος θα βάλει ένα τέλος στην τάση που έχουμε να επεκτεινόμαστε συνεχώς και να υποκρινόμαστε ότι όλα πάνε καλά, παραβλέποντας την πραγματικότητα, και πιστεύοντας ότι αυτό μπορούμε να το κάνουμε εις το διηνεκές.

Ας δούμε μερικές από τις τρελές προβλέψεις των αναλυτών της τράπεζας.

Ο Steen Jakobsen, CIO της Saxo Bank. Πηγή: Twitter

Η Amazon θα αγοράσει την Κύπρο για να δημιουργήσει τον δικό της φορολογικό παράδεισο

Με δεδομένο ότι η Amazon διπλασίασε τα κέρδη της μέσα σε ένα χρόνο ελέω κορονοϊού, ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας, θα μπορούσε να αγοράσει την Κύπρο για να την μετατρέψει στον δικό της εταιρικό φορολογικό παράδεισο.

Στο σενάριο της Saxo, ο τεχνολογικός γίγαντας μετακινεί πρώτα την έδρα του στο νησί και στη συνέχεια «αγοράζει» κυριολεκτικά την πολιτική εξουσία σε όλα τα επίπεδα, ενώ βοηθά τη χώρα να ξαναγράψει τον κώδικα φορολογίας εισοδήματος. Ο νέος νόμος θα μιμείται τον φορολογικό κώδικα της Ιρλανδίας, αλλά θα έχει ακόμη χαμηλότερα επίπεδα εταιρικών και άλλων εισφορών.

Το μειωμένο εισόδημα και η εξ αποστάσεως εργασία θα καταστρέψουν τις πόλεις

Η τράπεζα πιστεύει ότι οι πολιτικοί παραπλανούν όταν λένε ότι το 2021 η παγκόσμια οικονομία θα ανακάμψει με ταχείς ρυθμούς μετά την άνευ προηγουμένου κρίση του κορονοϊού. Αντίθετα, λέει η τράπεζα, η πανδημία επιδείνωσε την αντίθεση σε σχήμα Κ, δηλαδή τους πλούσιους να γίνονται πλουσιότεροι και τους φτωχούς φτωχότεροι.

Αυτό σημαίνει ότι ορισμένοι τομείς της οικονομίας ανέκαμψαν, ενώ άλλοι υστερούν δραματικά, διευρύνοντας περαιτέρω το χάσμα της ανισότητας.

Οι περιορισμοί και η εξ αποστάσεως εργασία θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο τη ζωή στις πόλεις, που σύντομα θα γίνει εφιαλτική.
ν

Μετά από μια οικονομική κρίση, το σχήμα Κ υποδηλώνει τις δύο αντίθετες κατευθύνσεις που επικρατούν, με τους πλούσιους να γίνονται πλουσιότεροι και τους φτωχούς φτωχότεροι. Πηγή: News Media
ν

Θα καθιερωθεί το βασικό εισόδημα φτώχειας (UBI)

Σε ένα τέτοιο καθεστώς, όπου οι κοινωνίες είναι πλήρως απομονωμένες, τα μέτρα έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού θα αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα, με τις κυβερνήσεις να επιβάλλον lockdowns με το παραμικρό.

Θα μονιμοποιηθεί το “βασικό άνευ όρων εισόδημα” (Universal basic income – UBI) ή  “βασικό εισόδημα φτώχειας”. Με απλά λόγια, το βασικό άνευ όρων εισόδημα είναι ένα επίδομα που πληρώνεται από μια πολιτική κοινότητα σε όλα της τα μέλη, χωρίς επιπλέον απαιτήσεις ή έλεγχο πόρων. Δηλαδή παίρνεις κάθε μήνα ένα ποσό που μόλις σου φτάνει να ζεις.

Όλα αυτά, προειδοποιεί η Saxo bank, θα «αποδεκατίσουν» τις μεγάλες πόλεις. Σε συνδυασμό με τις τεχνολογικές απολύσεις και την εξ αποστάσεως εργασία, η καθιέρωση του UBI θα εξοντώσει τον εμπορικό κόσμο και την αγορά ακινήτων. Καθώς δεν θα υπάρχουν κίνητρα και ελκυστικοί μισθοί, οι νέοι δεν θα φεύγουν από τον τόπο όπου μεγάλωσαν, ενώ άλλοι θα αρχίσουν να εγκαταλείπουν τις μεγάλες πόλεις, καθώς δεν θα είναι πλέον τόσο ελκυστικές όσον αφορά τις ευκαιρίες εργασίας και τις συνθήκες ζωής.
ν

4 Οκτωβρίου 2013. Ελβετοί ακτιβιστές αδειάζουν ένα φορτηγό με 8 εκατομμύρια νομίσματα στη Βέρνη, ένα νόμισμα για καθέναν κάτοικο της Ελβετίας. Αυτό έγινε για να πανηγυρίσουν τη συλλογή περισσοτέρων από 125.000 υπογραφών, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να κάνει δημοψήφισμα το 2016 σχετικά με το εάν θα ενσωματωθεί ή όχι η έννοια του βασικού εισοδήματος φτώχειας (Universal basic income – UBI) στο ομοσπονδιακό σύνταγμα. Το μέτρο δεν πέρασε, καθώς το 76,9% των Ελβετών ψήφισε εναντίον του UBI. Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Το εμβόλιο για την Covid-19 θα δημιουργήσει μια στρατιά από ζόμπι

Όλες οι κεντρικές τράπεζες στον κόσμο ασχολούνται με την εκτύπωση όλο και περισσότερων χαρτονομισμάτων για τον μετριασμό της οικονομικής επιρροής της πανδημίας. Αυτό οδήγησε τα επιτόκια σχεδόν στο μηδέν, αναγκάζοντας τους επενδυτές να στραφούν σε πιο επικίνδυνα οικονομικά εγχειρήματα.

Οι χρηματιστηριακές αγορές συσπειρώθηκαν εν μέσω ελπίδων ότι τα εμβόλια για την Covid-19 θα κυκλοφορήσουν σύντομα. Ωστόσο, αντί της αναμενόμενης ανάκαμψης, θα προστεθεί πίεση στην ήδη υπερθέρμανση της οικονομίας, με αποτέλεσμα ο λέβητας να ανατιναχτεί, λέει η Saxo Bank. Αυτό αυξήσει τον πληθωρισμό, αναγκάζοντας την Fed να αυξήσει τις αποδόσεις των χρεογράφων του δημοσίου, πράγμα που θα κάνει το χρέος κάθε χώρας πιο επικίνδυνο. Σε αυτό το σημείο, πολλές εταιρείες ζόμπι θα καταποντιστούν.

Η Γερμανία θα εξαγοράσει τη Γαλλία

Σύμφωνα με την Saxo, η Γερμανία θα αναγκαστεί να «διασώσει» τη Γαλλία για να αποτρέψει τη συστηματική κατάρρευση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ. Η Γαλλία θα αντιμετωπίσει ένα κύμα πτωχεύσεων εταιρειών που τελικά θα επηρεάσει τις τράπεζες της και δεν θα έχει «άλλη επιλογή από το να «παραδοθεί» άνευ όρων στη Γερμανία, προκειμένου να επιτρέψει στην ΕΚΤ να εκτυπώσει αρκετά ευρώ για να επιτρέψει μια τεράστια διάσωση».

Λιγότερο ανησυχητικές, αλλά πιο αναρχικές προβλέψεις

Οι αναλυτές της Saxo Bank υποστηρίζουν ότι η Κίνα θα αναπτύξει περαιτέρω το ψηφιακό γουάν της. Το ψηφιακό νόμισμα δεν θα ανταγωνιστεί μόνο το δολάριο των ΗΠΑ, αλλά θα ανοίξει επίσης την κινεζική κεφαλαιαγορά στους ξένους επενδυτές, ενισχύοντας έτσι την οικονομία της χώρας.

Το νέο έτος θα αποτελέσει σημείο καμπής για τις αναδυόμενες οικονομίες. Η ανάπτυξή τους θα εξαρτηθεί από την καλύτερη πρόσβαση στιν νέες τεχνολογίες και την εκπαίδευση.

Ταμείο Τεχνολογίας Πολιτών

Καθώς ο κοροναϊός επιδεινώνει την ανισότητα του πλούτου, η Saxo Bank προτείνει να δημιουργηθεί ένα «Ταμείο Τεχνολογίας Πολιτών» (Citizens Technology Fund) για να αποφευχθούν πολιτικές και κοινωνικές αναταραχές.

Πράγματι, είναι παράξενο, αν όχι αναρχικό, το γεγονός ότι μια τράπεζα προτείνει τη μεταβίβαση μέρους των περιουσιακών στοιχείων του μεγάλου κεφαλαίου στους αδύναμους.

Οι αναλυτές της τράπεζας δήλωσαν επίσης ότι το 2021 οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) θα ανοίξουν το δρόμο για την εμπορική εκμετάλλευση της πυρηνικής σύντηξης, ενώ η τεχνολογία blockchain θα μπορούσε να γίνει η ασπίδα μας απέναντι στις ψεύτικες ειδήσεις. Η Saxo Bank αναμένει τέλος μεγαλύτερη ζήτηση για ασήμι το 2021, γεγονός που θα αυξήσει την τιμή του πολύτιμου αυτού μετάλλου.
ν

New Citizens Fund reduces inequality | Saxo Bank
ν

ν

 


Translate this post