Πώς ο κορονοϊός μπορεί να γκρεμίσει την παγκόσμια οικονομία

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Κορονοϊός, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ύφεση και ανεργία εφέτος στην Ελλάδα, 30 εκατομμύρια άνεργοι στις ΗΠΑ, συρρίκνωση του ΑΕΠ στις χώρες της Ευρωζώνης.

Η παγκόσμια οικονομία δοκιμάζεται σκληρά από τις επιθέσεις του κορονοϊού. Image: Supplied

ν

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ύφεση και ανεργία λόγω κορονοϊού. Στις περισσότερες χώρες του κόσμου, η πλειοψηφία των πολιτών ανησυχεί για τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, οι οποίες δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί. Η ανησυχία είναι εξαιρετικά έντονη σε τμήματα του πληθυσμού στα οποία παρατηρούνται ήδη μειώσεις στα εισοδήματά τους ή αισθάνονται αυτές τις μειώσεις να είναι πολύ κοντά, ενώ εκτεταμένη είναι η άποψη ότι, η μετά την πανδημία εποχή θα φέρει πολλές αλλαγές στις ζωές των ανθρώπων, στις καταναλωτικές συνήθειες και τις συμπεριφορές τους.

Παρά τα χτυπήματα που έχουν δεχτεί, οι χώρες της Δύσης αισιοδοξούν ότι μπορεί οι οικονομίες τους να παρουσιάσουν εφέτος ύφεση, τον επόμενο όμως χρόνο θα επανέλθει η ανάπτυξη σε επίπεδα άνω του 5%.

Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι ο κορονοϊός SARS-CoV-2 θα εξαφανιστεί και δεν θα έχουμε ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας Covid-19 τον Σεπτέμβριο ή την εμφάνισή της ως εποχική ασθένεια τους πρώτους μήνες του 2021.
ν

Η ΥΦΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στο 4,7% θα διαμορφωθεί η ύφεση εφέτος στην ελληνική οικονομία, λόγω της κρίσης από την πανδημία, αλλά το επόμενο έτος θα επανέλθει η ανάπτυξη, στο επίπεδο του 5,1%.

ΑΕΠ: Σύμφωνα με το αισιόδοξο αυτό σενάριο, το ΑΕΠ της χωρας θα μειωθεί κατά 4,7% σε ετήσια βάση, λόγω της συρρίκνωσης του εμπορίου (ιδίως των υπηρεσιών), της απότομης πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας και της συμπίεσης της καταναλωτικής ζήτησης. Η ελληνική οικονομία αναμένεται να επηρεαστεί κυρίως από ένα έντονο αρνητικό σοκ στην πλευρά της ζήτησης και, σε μικρότερο βαθμό, στην πλευρά της προσφοράς, λόγω των περιοριστικών μέτρων και της διακοπής των αλυσίδων παραγωγής. Για το 2021 εκτιμάται ότι θα υπάρξει ανάπτυξη 5,1%.

Ανεργία: Από 17,3% του εργατικού δυναμικού πέρυσι, θα αυξηθεί στο 19,9% εφέτος για να υποχωρήσει το 2021 στο 16,4%.

Κατανάλωση: Η ιδιωτική κατανάλωση εκτιμάται πως θα μειωθεί εφέτος κατά 4,1% και θα ενισχυθεί το 2021 κατά 4,2%. Αντίθετα, η δημόσια κατανάλωση προβλέπεται να παρουσιάσει επέκταση κατά 1%, λόγω της αύξησης των κρατικών δαπανών για υγειονομική περίθαλψη.

Πληθωρισμός: Το 2021, οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό (εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή) δείχνουν επιστροφή στα επίπεδα του 2019, κυρίως λόγω της αναμενόμενης αύξησης της εγχώριας ζήτησης.

Ιδιωτικές επενδύσεις: Αναμένεται να επιστρέψουν σε αρνητικό πρόσημο (-4,6%), λόγω της διακοπτόμενης οικονομικής δραστηριότητας, των δυσμενών συνθηκών χρηματοδότησης και της υψηλής αβεβαιότητας. Ωστόσο, το 2020 προβλέπεται «εκρηκτική» αύξηση κατά 15,3%.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Οι αυξημένες νέες δαπάνες θα φέρουν το πρωτογενές πλεόνασμα σημαντικά κάτω από τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ για το 2020.

Εισαγωγές- εξαγωγές: Πτώση των εξαγωγών σε αγαθά και υπηρεσίες κατά -19,2% με τον τουρισμό, τις μεταφορές και τη ναυτιλία να επηρεάζονται περισσότερο. Ταυτόχρονα, οι εισαγωγές αναμένεται να συρρικνωθούν (-14,2%), ανταποκρινόμενες στην υποτονική εγχώρια ζήτηση και τη συρρίκνωση των εξαγωγών. Για το 2021 προβλέπεται «εκρηκτική» αύξηση των εξαγωγών κατά 19,2% και των εισαγωγών κατά 15,6%.

Ξενοδοχεία-εστίαση: Ο κλάδος του τουρισμού έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα και μόνο οι πολύ δυνατές επιχειρήσεις θα επιβιώσουν. Όσον αφορά την εστίαση, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου μίλησε για εικόνα καταστροφής στις επιχειρήσεις, εκτιμώντας ότι το 30% των επιχειρήσεων της εστίασης δεν θα ανοίξει φέτος.
ν

«Μείνετε δυνατοί». Το μήνυμα αυτό είναι γραμμένο σε χωράφι με τουλίπες. Image: Assosciated Press / Stef Hoffer. Πηγή: Supplied

ν

Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Νέα στοιχεία από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού δείχνουν ότι ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας έφτασε τα 30,3 εκατομμύρια, εντείνοντας μια κρίση που παρόμοια δεν έχει παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1930.

Την τελευταία εβδομάδα 3,8 εκατομμύρια Αμερικανοί γράφτηκαν στο ταμείο ανεργίας. Αυτό σημαίνει ότι ένας στους πέντε Αμερικανούς κινδυνεύει να μείνει άνεργος. Γι’ αυτό και υπάρχουν μεγάλες πιέσεις προκειμένου να αρθεί το lockdown και ο κόσμος να επιστρέψει στις επιχειρήσεις και τα εργοστάσια.

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η ανεργία μπορεί να φτάσει το 20%. Να σημειωθεί ότι στη Μεγάλη Ύφεση του 1929, που κράτησε δέκα χρόνια, η ανεργία στις ΗΠΑ ήταν 25%.

Μια από τις συνέπειες της πανδημίας: η εταιρεία Tesla του Έλον Μασκ υπέστη απώλειες 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων την Παρασκευή, με την μετοχή της εταιρείας του ηλεκτρικού αυτοκινήτου να υφίσταται απώλειες πάνω από 10 τοις εκατό στο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης του δείκτη Nasdaq.
ν

Οι Αμερικανοί απαιτούν επιστροφή στην κανονικότητα. Διαδήλωση την Παρασκευή, 1 Μαΐου 2020, στο Χάντινγκτον Μπιτς της Καλιφόρνιας. Image: Associated Press. Πηγή: Supplied

ν

ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΚΑΤΑ 3,8%

Δυσάρεστα τα νέα και για τις χώρες της Ευρωζώνης, καθώς το ευρώ έχασε το 3,8% της αξίας του κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά από το 1995 που αποφασίστηκε να καθιερωθεί το ευρώ ως κοινό νόμισμα.

Ισπανία: Με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων μετά τις ΗΠΑ πάνω από 25.000 νεκρούς, η Ισπανία έχει πληγεί σοβαρά από την επιδημία του κορονοϊού, με την υπουργό Οικονομίας Νάντια Καλβίνο να δηλώνει ότι το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί κατά 9,2% το 2020, αντί 5,5% όπως προβλεπόταν.

Η κυβέρνηση επίσης αναθεώρησε την πρόβλεψή της για το έλλειμμα το 2020 στο 10,34% και το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ για φέτος στο 115,5%. Τον Φεβρουάριο, ο στόχος για το έλλειμμα ήταν 1,8% του ΑΕΠ.

«Πρόκειται για το μεγαλύτερο έλλειμμα από το 2012 όταν η Ισπανία έφθασε το 10,7%», δήλωσε η υπουργός Προϋπολογισμού Μαρία Χεσούς Μοντέρο σε συνέντευξη Τύπου.

Η ανεργία προβλέπεται φέτος να αυξηθεί στο 19% και να υποχωρήσει στο 17,2% το 2021, αν όλα πάνε καλά.. 

Γερμανία: Το ισχυρότερο έθνος της ευρωζώνης, προβλέπει ότι η οικονομία του θα συρρικνωθεί φέτος κατά 6,3%. Μόνο αυτή την εβδομάδα η γερμανική οικονομία έχασε 15 δισεκατομμύρια ευρώ λόγω της ύφεσης που προκλήθηκε από την ασθένεια Covid-19. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον οκτώ χρόνια για να ανακάμψει η χώρα, σύμφωνα με μια νέα έκθεση.

«Η Γερμανία αναμένεται να χάσει μεταξύ πέντε και 10 τοις εκατό του ΑΕΠ της έως τα τέλη του 2020», αναφέρει έκθεση του γερμανικού υποκαταστήματος της εταιρείας συμβούλων McKinsey & Company με έδρα τις ΗΠΑ.

Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 25 τοις εκατό τον Απρίλιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, το οποίο ισοδυναμεί με απώλεια περίπου 15 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η χώρα θα επανέλθει στο προ πανδημίας επίπεδο ανάπτυξης το 2028, με την προϋπόθεση ότι θα κάνει τεράστιες μεταρρυθμίσεις στη βιομηχανία της, βασιζόμενη στην Τεχνητή Νοημοσύνη.

«Διαφορετικά, η επιστροφή στο αρχικό μοντέλο ανάπτυξης δεν θα είναι πλέον εφικτή αυτή τη δεκαετία», αναφέρει η έκθεση.
ν

Ένας μοναχικός ποδηλάτης περνάει μπροστά από τα πολυκαταστήματα Printemps στο βουλεβάρτο Haussmann στο Παρίσι, στις 30 Απριλίου 2020. Image: Reuters / Charles Platiau. Πηγή: Supplied
ν

Γαλλία: Παράταση των περιοριστικών μέτρων έως τις 24 Ιουλίου

Η οικονομία της Γαλλίας συρρικνώθηκε κατά 5,8% το πρώτο τρίμηνο του έτους, που είναι το χειρότερο ποσοστό από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η κατάληξη, καθώς η χώρα ανακοίνωσε σήμερα επέκταση των περιοριστικών μέτρων έως τις 24 Ιουλίου.

Ενώ η άρση των περιοριστικών μέτρων αναμενόταν στις 23 Μαΐου, κάτι τέτοιο θεωρήθηκε «πρόωρο», καθώς υπάρχει ο φόβος αναζωπύρωσης της επιδημίας Covid-19. Έτσι, ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ολιβιέ Βεράν (Olivier Veran) ανακοίνωσε σήμερα την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης μέχρι τις 24 Ιουλίου. Η χώρα βρίσκεται σε καραντίνα από τις 24 Μαρτίου. 

Έως σήμερα οι ΗΠΑ έχουν 67.099 νεκρούς, η Ιταλία 28.710 νεκρούς, η Βρετανία 28.131 νεκρούς, η Ισπανία 25.100 νεκρούς και η Γαλλία 24.760 νεκρούς. Η Γερμανία έχει μόνο 6.783 νεκρούς.

Όλες οι χώρες της Γης έχουν χτυπηθεί από την πανδημία. Η ανθρωπότητα βρίσκεται στη χειρότερη περίοδο εδώ και πολλές δεκαετίες, με την ανεργία να φτάνει σε εφιαλτικά επίπεδα. Όλοι όμως ευελπιστούν ότι όλα θα ξεπεραστούν τους επόμενους μήνες και η παγκόσμια οικονομία θα ανακάμψει δυναμικά το 2021, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα εμφανιστεί ξανά η επιδημία του νέου κορονοϊού.

Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι «η πανδημία δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα».

Από την πλευρά του, ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας για τις μολυσματικές ασθένειες Άντονι Φαούτσι (Anthony Fauci) προειδοποίησε ότι η χώρα του θα δεχτεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας τον Σεπτέμβριο, με την έναρξη του Φθινοπώρου.
ν

Εάν η ανθρωπότητα χτυπηθεί από ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού το Φθινόπωρο του 2020 ή τον χειμώνα του 2021, η οικονομία θα καταρρεύσει παγκοσμίως. Image: Supplied
v

 


Translate this post