Χονγκ Κονγκ: Διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας (vid)

Κατηγορία NEWS, Διεθνή-Κόσμος

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας και σήμερα στο Χονγκ Κονγκ, γεγονός που αποτυπώνει τη γενικευμένη οργή απέναντι στην κινεζική κυβέρνηση.

Η Κίνα προσπαθεί να επιβάλλει στο Χονγκ Κονγκ κομμουνιστικό καθεστώς, με τα 7,5 εκατ. των κατοίκων του αυτόνομου αυτού κράτους να έχουν εξεγερθεί και να μάχονται υπέρ της δημοκρατίας. Image: Supplied

ν

ΕΙΡΗΝΙΚΕΣ διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας έχουν προγραμματιστεί σήμερα στο Χονγκ Κονγκ, γεγονός που αποτυπώνει τη γενικευμένη οργή απέναντι στην κυβέρνηση, με τις κινητοποιήσεις να περιλαμβάνουν καθιστική διαμαρτυρία ηλικιωμένων, συγκέντρωση διαδηλωτών με μάσκες, διαμαρτυρία σε εμπορικό κέντρο και πορεία στους δρόμους κατά του νόμου για την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ ξεκίνησαν ως αντίθεση στο νομοσχέδιο για την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα, το οποίο έχει αποσυρθεί, αλλά γιγαντώθηκαν μέσα σε τέσσερις μήνες σε ένα αντι-κινεζικό κίνημα.

Ο λαός του Χονγκι Κονγκ αγωνίζεται για να διαφυλάξει την ελευθερία του.

Παρά το προσωπείο του καπιταλιστικού καταναλωτισμού, το καθεστώς της Κίνας είναι κομμουνιστικό, που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν δημοκρατικές ελευθερίες ή ατομικά δικαιώματα. Ο καθένας μπορεί να συλληφθεί όχι επειδή υπέπεσε σε κάποιο αδίκημα, αλλά απλώς και μόνο εξαιτίας των φρονημάτων του. Όποιος συλληφθεί οδηγείται στο δικαστήριο, χωρίς δικαίωμα υπεράσπισης, και μετά εξαφανίζεται σε κάποια φυλακή στα βάθη της Κίνας.

Πέρα από το ότι αυτό συνιστά κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι δίκες στην Κίνα είναι όμοιες με αυτές που γίνονταν στη Ρωσία επί Στάλιν. Δηλαδή ο κατηγορούμενος είναι εξαρχής ένοχος και το δικαστήριο απλώς αποφασίζει για την ποινή που θα του επιβληθεί.

Στο Χονγκ Κονγκ τα πράγματα είναι αλλιώς. Υπάρχουν δικαιώματα και ατομικές ελευθερίες. Ουδείς συλλαμβάνεται αν δεν έχει διαπράξει κάποια αξιόποινη πράξη, ουδείς διώκεται για τις ιδέες ή τις πεποιθήσεις του. Αυτή την ευνομία ήρθε να διαταράξει η Κίνα, παραβιάζοντας την Σινοβρετανική Κοινή Διακήρυξη του 1997, που προβλέπει ότι το Χονγκ Κονγκ θα έχει αυτονομία και δική του τοπική κυβέρνηση τουλάχιστον έως το 2047.
ν

Αστυνομικός σε εξώστη πυροβολεί με μακρύκαννο όπλο κατά διαδηλωτών στο Χονκ Κονγκ. Image: Supplied
ν

Hong Kong protester shot in chest with live round | CBC News
ν

ν

Τον τελευταίο καιρό η αστυνομία κάνει χρήση πυροβόλων όπλων εναντίον άοπλων διαδηλωτών. Όπως αναφέρει το CBC, υπάρχει τουλάχιστον ένας νεκρός από σφαίρες της αστυνομίας και 31 τραυματίες, όταν το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας γιόρταζε την 70ή επέτειό του από την άνοδο στην εξουσία (1949-2019) στις 7 Οκτωβρίου.
ν

Hong Kong protester shot by police | South China Morning Post
ν

ν

Στο Χονγκ Κονγκ επικρατεί σχετική ηρεμία από το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν η ειρηνική πορεία χιλιάδων ανθρώπων κλιμακώθηκε σε μια νύχτα συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας. Έκτοτε υπήρξαν περιορισμένης έκτασης διαμαρτυρίες τις νυχτερινές ώρες και οι ακτιβιστές δεν έχουν προαναγγείλει κάποια μαζική κινητοποίηση γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο.

Οι διαδηλώσεις έχουν βυθίσει τη μητρόπολη στη χειρότερη κρίση της από τότε που επέστρεψε στον έλεγχο της Κίνας το 1997 και αποτελούν την μεγαλύτερη πρόκληση για τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ από τότε που ανήλθε στην εξουσία το 2012.
ν

Glory to Hong Kong: Singing a new protest anthem | BBC News
ν

ν

 


Translate this post