Αρμενία: Η κυβέρνηση εναντίον του λαού (vid)

Κατηγορία NEWS, Κόσμος

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Ογκώδεις διαδηλώσεις στην Αρμενία εναντίον του πρώην προέδρου Σερζ Σαρκισιάν, ο οποίος εξελέγη από το Κοινοβούλιο πρωθυπουργός, αν και είχε υποσχεθεί ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος.

Διαδηλωτές σκορπίζουν μετά από επίθεση με χημικά της αστυνομίας, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στις 16 Απριλίου 2018 στο κέντρο του Γερεβάν, πρωτεύουσα της Αρμενίας. Photo: AFP. Πηγή: Supplied

ν

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ για ένατη μέρα οι ογκώδεις διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες κατά του 63χρονου πρωθυπουργού της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν, ο οποίος υπηρέτησε ως πρωθυπουργός από το 2007 έως το 2008, στη συνέχεια ως πρόεδρος της Δημοκρατίας από το 2008 έως το 2018 και τώρα εξελέγη από το Κοινοβούλιο ξανά πρωθυπουργός, χωρίς εκλογές, παγιώνοντας έτσι μια μονοκρατορία που λίγο διαφέρει από μια δικτατορία.
Στις προεδρικές εκλογές του 2013, που ο Σαρκισιάν ήρθε πρώτος με ποσοστό 59%, η αντιπολίτευση τον κατήγγειλε για νοθεία.
Ο Σαρκισιάν ανήκει και αυτός στον νέο κύκλο εξουσιομανών ηγετών που έχει εμφανιστεί την τελευταία δεκαετία, οι οποίοι, μετά τη λήξη της θητείας τους δεν θέλουν να παραχωρήσουν την εξουσία σε άλλους, αλλά συνεχίζουν να την κρατούν με διάφορα τεχνάσματα, συμπεριλαμβανομένων της χρήσης βίας και της συνταγματικής εκτροπής.
Τελικά, από εκλεγμένοι ηγέτες γίνονται τύραννοι και δυνάστες, στρεφόμενοι κατά του ίδιου του λαού τους, που τους ανέβασε στην εξουσία.
ν

18 Απριλίου 2018. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Γερεβάν για να διαμαρτυρηθούν για την εκλογή του πρώην προέδρου Σερζ Σαρκισιάν ως πρωθυπουργού από το Κοινοβούλιο. Photo: Reuters. Πηγή: Supplied

ν

Ο εμπαιγμός

Ο Σαρκισιάν επεδίωξε ως πρόεδρος και πέτυχε την αναθεώρηση του Συντάγματος, με το οποίο αποδυναμώνονταν οι εξουσίες του προέδρου και ενισχύονταν αυτές του πρωθυπουργού.
Το καινούριο Σύνταγμα εγκρίθηκε με δημοψήφισμα το 2015, επειδή τότε ο Σαρκισιάν είχε υποσχεθεί ότι δεν θα ήταν υποψήφιος για τη θέση του πρωθυπουργού.
Είπε όμως ψέματα, καθώς στο διάστημα που μεσολάβησε, ενίσχυσε τη θέση του στον κρατικό μηχανισμό και στους βουλευτές εξασφαλίζοντας την επανεκλογή του. Την Τρίτη 17 Απριλίου το Κοινοβούλιο τον επανεξέλεξε ως πρωθυπουργό με διευρυμένες εξουσίες.

ν

ν

Την περασμένη Τετάρτη, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο 42χρονος Νικόλ Πασινιάν, τάχθηκε στο πλευρό των διαδηλωτών, οι οποίοι είχαν κάνει την εμφάνισή τους στους δρόμους της πρωτεύουσας από τη Δευτέρα. Οι διαδηλωτές, κρατώντας σημαίες της Αρμενίας και φωνάζοντας το σύνθημα «Ελεύθερη Αρμενία χωρίς τον Σερζ», κατέλαβαν τους κεντρικούς δρόμους και τις γέφυρες της πόλης.
«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η Αρμενία μια αυταρχική χώρα, με έναν άνθρωπο που παραμένει στην εξουσία πολλά χρόνια και θέλει να συνεχίσει να είναι για αόριστο χρονικό διάστημα», είπε ένας διαδηλωτής.
Ακολούθησαν συγκρούσεις με την αστυνομία, που χρησιμοποίησε κάθε μέσο για να διαλύσει τους διαδηλωτές, χωρίς όμως επιτυχία.
Οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται καθημερινά, ολόκληρο το 24ωρο χωρίς διακοπή, με πολλούς αυτοσχέδιους ομιλητές και τους διαδηλωτές αποφασισμένους να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους αν το Κοινοβούλιο δεν ακυρώσει την πραξικοπηματική εκλογή του Σαρκισιάν.
ν

Μια γυναίκα φωνάζει στους αστυνομικούς μπροστά από το συρματόπλεγμα που τους προφυλάσσει από την μήνη των διαδηλωτών, στο κέντρο Γερεβάν (16 Απριλίου 2018). Photo: AFP. Πηγή: Supplied
ν

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν επίσης έξω από την κατοικία του Σαρκισιάν, απαιτώντας την παραίτησή του.
«Μας ξεγέλασε», είπε ένας διαδηλωτής στα διεθνή δίκτυα που καλύπτουν τις διαδηλώσεις. «Υποσχέθηκε ότι δεν θα γίνει πρωθυπουργός μετά τη λήξη της προεδρικής του θητείας, αλλά μας είπε ψέματα».
Δεκάδες διαδηλωτές έχουν μέχρι στιγμής συλληφθεί από την αστυνομία και κρατούνται, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας.
Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή 13 Απριλίου, με μεγάλες συγκεντρώσεις και πορείες, και αίτημα την μη εκλογή του Σαρκισιάν ως πρωθυπουργού.
Ωστόσο, το Κοινοβούλιο τους αγνόησε και την Τρίτη εξέλεξε ξανά ως πρωθυπουργό τον Σαρκισιάν, προκαλώντας την επόμενη μέρα την ογκωδέστερη διαδήλωση που έχει δει ποτέ αυτή η χώρα.
Διαδηλώσεις έχουν γίνει και στις άλλες δύο μεγάλες πόλεις της Αρμενίας, το Γκιουμρί και το Βαναντζόρ.

ν

ν

 


Translate this post