Χάος στο Χονγκ Κονγκ: Δύο εκατομμύρια στους δρόμους

Κατηγορία Κόσμος

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Νέες ογκώδεις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ. Πάνω από δύο εκατομμύρια στους δρόμους κατά του νόμου έκδοσης προσώπων στην Κίνα.

16 Ιουνίου 2019. Πάνω από δύο εκατομμύρια διαδηλωτές ζητούν να ανασταλεί επ’ αόριστον ο νόμος έκδοσης υπόπτων στην Κίνα. Image: Supplied

ν

ΟΙ ΛΑΟΙ πολεμούν για τα δικαιώματά τους, την ανεξαρτησία της χώρας τους και την ελευθερία τους έναντι εκείνων που τα επιβουλεύονται.

Οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ βρίσκονται τώρα δύο εβδομάδες στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για το νόμο που σχεδιάζει να ψηφίσει η κυβέρνησή τους, σύμφωνα με τον οποίο θα μπορούν να εκδίδονται άτομα στην Κίνα, εφόσον το ζητήσει.

Στην πράξη αυτό σημαίνει, ότι τα άτομα που θα εκδίδονται θα φορτώνονται με βαριές κατηγορίες –ασχέτως αν έχουν υποπέσει σε παράπτωμα ή όχι– και εν συνεχεία θα εξαφανίζονται, χωρίς δίκη, σε κάποια φυλακή στα βάθη της Ασίας.
ν

Μεγάλα πλήθη συγκεντρώνονται καθημερινά έξω από την έδρα της κυβέρνησης του Χονγκ Χονγκ διαμαρτυρόμενα για τον υπό ψήφιση νόμο έκδοσης υπόπτων στην Κίνα. Image: AFP. Πηγή: Supplied
ν

Πάνω από δύο εκατομμύρια διαδηλωτές κατέκλυσαν την Κυριακή τους δρόμους του Χονγκ Κονγκ με κύριο αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις εκδόσεις υπόπτων στην Κίνα. Image: AFP. Πηγή: Supplied
ν

Διαδηλωτής ανεμίζει μια βρετανική σημαία έξω από την έδρα της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ. Image: AFP. Πηγή: Supplied
ν

Η Κίνα έχει κομμουνιστικό καθεστώς που σημαίνει πως όποιος θεωρηθεί ύποπτος, αυτόματα κηρύσσεται εχθρός του λαού και εξαφανίζεται, χωρίς να έχει το δικαίωμα δίκης ή υπεράσπισης του εαυτού του.

Εάν το υπό ψήφιση νομοσχέδιο περί έκδοσης υπόπτων στη Κίνα γίνει νόμος του κράτους, στην ουσία το Χονγκ Κονγκ, αυτή η ευημερούσα πρώην βρετανική αποικία των 7,3 εκατομμυρίων κατοίκων, θα έχει γίνει υποχείριο της Κίνας.

Γι’ αυτό και η λαϊκή αντίδραση είναι τόσο μεγάλη.
ν

Διαδηλωτής επιστρέφει ένα δακρυγόνο στους αστυνομικούς κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων έξω από την έδρα της κυβέρνησης στο Χονγκ Κονγκ στις 12 Ιουνίου 2019. Image: AFP / Anthony Wallace. Πηγή: Supplied
ν

Στις διαδηλώσεις συμμετέχουν μητέρες που διαμαρτύρονται για τη βία της αστυνομίας κατά ανηλίκων μαθητών. Image: AFP. Πηγή: Supplied
ν

Πάνω από δύο εκατομμύρια διαδηλωτές κατέκλυσαν σήμερα Κυριακή τους δρόμους του Χονγκ Κονγκ με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις εκδόσεις υπόπτων στην Κίνα, ανέφεραν οι διοργανωτές, ήτοι σχεδόν ο διπλάσιος αριθμός σε σύγκριση με την περασμένη Κυριακή 9 Ιουνίου.

«Στη σημερινή κινητοποίηση είχαμε σχεδόν 2 εκατομμύρια ανθρώπους», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Τζίμι Σαμ, εκπρόσωπος του Μετώπου Πολιτικών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (CHRF).
ν

Το πάθος και ο όγκος των διαδηλωτών είναι πρωτοφανή για την πλούσια αυτή χώρα της Άπω Ανατολής. Image: AFP. Πηγή: Supplied
ν

Πριν από μια εβδομάδα, ένα εκατομμύριο πολίτες είχαν διαδηλώσει στο Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με τους οργανωτές, μια συμμετοχή ρεκόρ μετά την επιστροφή του Χονγκ Κονγκ από τους Βρετανούς στην Κίνα το 1997 με καθεστώς αυτονομίας.

Την ίδια ώρα, ο ηγέτης των φοιτητών Τζόσουα Γουόνγκ, που αναδείχθηκε το 2014 στο κεντρικό πρόσωπο των κινητοποιήσεων υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ, θα αποφυλακιστεί αύριο.

Ο 22χρονος ακτιβιστής, που είχε καταδικαστεί για τον ρόλο του στην «Επανάσταση των Ομπρελών» θα φύγει από το σωφρονιστικό κατάστημα Λάι Τσι Κοκ στις 10.30 το πρωί τοπική ώρα (05.30 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισε το Demosito, το κόμμα του οποίου είναι συνιδρυτής.
ν


ν

«ΣΥΓΓΝΩΜΗ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Την ίδια ώρα, η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, ζήτησε σήμερα συγγνώμη για τον τρόπο με τον οποίο οι αρχές επιχείρησαν να υιοθετήσουν το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, γεγονός που προκάλεσε «διενέξεις και φιλονικίες».
ν

Η επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, ανέστειλε τις εργασίες ψήφισης του νομοσχεδίου ύστερα από τις θυελλώδεις διαμαρτυρίες. Image: AFP. Πηγή: Supplied
ν

«Η επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας παραδέχεται ότι ελλείψεις στο έργο της κυβέρνησης προκάλεσαν πολλές διενέξεις και φιλονικίες στην κοινωνία του Χονγκ Κονγκ και απογοήτευσαν και ταλαιπώρησαν πολλούς πολίτες», ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο της.

Η Κάρι Λαμ «ζητεί συγγνώμη από τους πολίτες και υπόσχεται ότι θα δεχτεί την κριτική με τη μεγαλύτερη δυνατή ειλικρίνεια και ταπεινότητα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ωστόσο, οι διαδηλωτές δεν πείστηκαν για την «ειλικρίνεια και ταπεινότητα» της Κάρι Λαμ, αν κρίνουμε το πώς υποδέχτηκαν τις δηλώσεις της.
ν

ν

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται καθημερινά και δεν σταματούν ούτε τη νύχτα.
ν

LIVE – Hong Kong citizens march in protest of extradition bill
ν

ν

 


Translate this post