Κυβερνητική κρίση στη Βρετανία: παραιτήθηκε ο Μπόρις Τζόνσον (vid)

Κατηγορία Ευρώπη

ΕΥΡΩΠΗ  Ενημ. 21:20 | 23:09

Youmagazine Newsroom

 

• Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του, ανακοίνωσε το γραφείο της Τερέζας Μέι.
• 
Τι αναφέρει η επιστολή παραίτησης του Μπόρις Τζόνσον. Νέος υπουργός Εξωτερικών ο βουλευτής Τζέρεμι Χαντ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον εξέρχεται από το Νο 10 της Ντάουνινγκ Στρητ (φωτο αρχείου). Image: Supplied

 

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον υπέβαλε την παραίτησή του σήμερα, ανακοίνωσε το γραφείο της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι.
Η παραίτηση Τζόνσον, ενός από τους πιο γνωστούς και εξωστρεφείς υπουργούς της κυβέρνησης Μέι, έρχεται μόλις λίγες ώρες μετά την παραίτηση το βράδυ της Κυριακής  του υπουργού αρμόδιου για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις. 
 Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής ανακοίνωση από την πλευρά του Τζόνσον που υπήρξε ένας από φανατικούς υποστηρικτές του Brexit στην κυβέρνηση Μέι. 
Όπως σχολιάζει το Associated Press, αν η παραίτηση Ντέιβις αποτελεί καμπανάκι για τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, η παραίτηση Τζόνσον ταρακουνά συθέμελα την κυβέρνησή της.
Να σημειωθεί ότι ο Μπόρις Τζόνσον είχε πει πριν λίγες μέρες ότι στις διαπραγματεύσεις για το Brexit πρέπει κανείς να είναι αμείλικτος, όπως είναι ο Ντόναλντ Τραμπ με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Γερμανία και ότι δεν πρέπει (η Τερέζα Μέι) να ακολουθεί μια μεσοβέζικη πολιτική, προσπαθώντας να είναι όλοι ευχαριστημένοι.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός διόρισε τον βουλευτή Τζέρεμι Χαντ νέο υπουργό Εξωτερικών μετά την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος διαφώνησε με την πρόταση της Μέι για το σχέδιο της με βάση το οποίο θα διατηρηθεί και μετά το Brexit η στενή εμπορική σχέση της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
ν

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζέρεμι Χαντ. Image: Supplied
ν

Αποικία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταλήξει αποικία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προειδοποιεί ο παραιτηθείς υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον στην επιστολή του προς την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, με αφορμή την αποκάλυψη του σχεδίου της κυβέρνησης που θέλει να διατηρήσει μια στενή εμπορική σχέση με τις Βρυξέλλες και μετά το Brexit.
Ο Τζόνσον, που είναι υποστηρικτής του λεγόμενου «σκληρού» Brexit, παραιτήθηκε σήμερα το απόγευμα, λίγες ώρες μετά την παραίτηση του υπουργού Ντέιβιντ Ντέιβις, που ήταν αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις του Brexit.
«Οδεύουμε πραγματικά προς ένα καθεστώς αποικίας. Και πολλοί θα δυσκολευτούν να δουν τα οικονομικά ή τα πολιτικά πλεονεκτήματα αυτής της συγκεκριμένης διευθέτησης», γράφει στην επιστολή παραίτησής του, η οποία δημοσιεύτηκε στον πολιτικό ιστότοπο Guido Fawkes.
Ο Τζόνσον σημειώνει στην επιστολή αυτή ότι «το όνειρο του Brexit πεθαίνει, πνιγμένο από αχρείαστη αυτοαμφισβήτηση» και ότι η χώρα οδεύει προς ένα «μισο-Brexit».
Όπως επισημαίνει, δεν θα μπορούσε, εν πλήρει συνειδήσει, να προασπιστεί τις προτάσεις της Μέι, γι’ αυτό κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να παραιτηθεί.
Κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση ότι «ανέβαλε κρίσιμες αποφάσεις, όπως την προετοιμασία της για ένα Brexit χωρίς την επίτευξη συμφωνίας» και ότι «φαίνεται πως έχει βγει από το τραπέζι (των διαπραγματεύσεων) η δυνατότητα της Βρετανίας να αποκλίνει από τους ευρωπαϊκούς κανόνες».
ν

ν


Translate this post