Θα αντέξει η Βρετανία τον οικονομικό πόλεμο;

Κατηγορία Ευρώπη, Opinion

OPINIONS

Από τον Κώστα Αλεξανδρόπουλο

 

Η ΕΕ και οι σύμμαχοί της ετοιμάζουν αντίποινα για να τιμωρήσουν την Βρετανία που ψήφισε υπέρ του Brexit.

Αυτός ο οικονομικός πόλεμος μπορεί να οδηγήσει τις χώρες σε μια νέα παγκόσμια αναμέτρηση.

Πώς θα απαντήσει  η Βρετανία στον πόλεμο που θα της κηρύξουν;

824TCY324TYI54TYI54

Οι Βρετανοί με ποσοστό 52% είπαν «Όχι» στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πηγή: News media
v

ΛΙΓΟΙ ΕΧΟΥΝ συνειδητοποιήσει ότι στον πλανήτη μαίνεται ένας ακήρυχτος πόλεμος, οι επιπτώσεις του οποίου στους λαούς και τα άτομα είναι το ίδιο απάνθρωπες και θανατηφόρες όπως σ’ έναν κανονικό πόλεμο με κανόνια και βόμβες. Θυμίζουμε ότι οι δύο προηγούμενοι Παγκόσμιοι Πόλεμοι που βίωσε η ανθρωπότητα, ο Πρώτος (1914-1918) και ο Δεύτερος (1939-1945), ξεκίνησαν από την Ευρώπη και τη Γερμανία. Θα ήταν περίεργο αν ένας ακόμη παγκόσμιος πόλεμος ξεκινούσε από κάπου αλλού.

Οι ηγέτες που μορφώματος που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση και που αποτελεί την πραγματοποίηση του ονείρου του Χίτλερ για μια Ευρώπη υπό γερμανική κυριαρχία, ακονίζουν τώρα τα μαχαίρια τους προκειμένου να τιμωρήσουν ην Βρετανία που τόλμησε να το σκάσει από τη φυλακή.

Η διαφορά του σήμερα από την εποχή του Χίτλερ είναι ότι ο πόλεμος είναι οικονομικός και γι’ αυτό αφανής. Διεξάγεται στο αιθερικό πεδίο και όχι στο φυσικό με άρματα μάχης, αποβάσεις και βομβαρδισμούς. Όμως ως πόλεμος είναι εξίσου σφοδρός και θανατηφόρος όπως αυτός των όπλων. Γιατί και εδώ υπάρχουν στρατηγικά σχέδια, επιτιθέμενοι και αμυνόμενοι, καταστροφές, θάνατοι, αιχμαλωσίες, υποδουλώσεις, απελπισία, πείνα, εξανδραποδισμοί και σκλαβιά.

Πάντοτε τα αίτια των πολέμων ήταν οικονομικά. Από την περσική εισβολή στην Ελλάδα το 480 π.Χ. μέχρι και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον «ζωτικό χώρο» που ήθελαν οι Γερμανοί, οι λόγοι ήταν πάντοτε οικονομικοί. Και οι πόλεμοι ποτέ δεν σταμάτησαν. Απλώς άλλαξαν μορφή. Έτσι, αυτό που ξεκίνησε το 1952 ως Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα, δεν ήταν παρά η αρχή μιας «ήπιας» τη φορά αυτή επέκτασης του γερμανικού άξονα και των συμμάχων του (Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία) σε βάρος ασθενέστερων κρατών. Και για πρώτη φορά στην ιστορία, κατακτητές και κατακτημένοι δημιούργησαν ένα κοινό μόρφωμα: την Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 κρατών – τώρα 27 ύστερα από τη φυγή της Βρετανίας.
v

Γιατί έφυγαν οι Βρετανοί

Αυτή τη φορά η γερμανική υποδούλωση ήταν ήπια, οι Βρετανοί όμως κάποια στιγμή το κατάλαβαν και θέλησαν να δραπετεύσουν. Μπορεί εμείς εδώ να μην καταλάβαμε πότε ακριβώς εισέβαλαν στη χώρα μας οι Γερμανοί και την κατέλαβαν για δεύτερη φορά (όχι με την απεμπόληση της δραχμής και την αποδοχή του ευρώ το 2001-2, αλλά το 2008 με το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης – και οι περισσότεροι ούτε που το αντιλήφθηκαν, παρ’ όλο που η χώρα αλυσοδέθηκε στα μνημόνια), οι Βρετανοί, όμως, ίσως επειδή έχουν ιστορική μνήμη, έχουν πλήρη συναίσθηση της πραγματικότητας. Και αποφάσισαν να αντισταθούν.

Το ερώτημα είναι κατά πόσον θα αντέξουν στις επιθέσεις που θα δεχτούν από το ευρωπαϊκό έδαφος. Την προηγούμενη φορά οι Γερμανοί έστελναν τις λεγόμενες «ιπτάμενες βόμβες» για να χτυπήσουν το Λονδίνο και να κάμψουν το φρόνημα των Βρετανών. Αυτή τη φορά τα αντίποινα θα είναι οικονομικά.

Είναι ωστόσο φανερό από την ανάλυση του δημοψηφίσματος, ότι και αυτοί που ψήφισαν υπέρ της παραμονής και αυτοί που ψήφισαν υπέρ της εξόδου, ήξεραν και οι δύο ότι έμπαιναν σε μια αναμέτρηση. Αυτός είναι και ο λόγος που οι νέοι ψήφισαν στην συντριπτική πλειοψηφία τους υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γιατί σαν νέοι έχουν όλο το μέλλον μπροστά τους. Και θέλουν να το χαρούνε και όχι να πέσουν θύματα στα «χαρακώματα» ενός οικονομικού πολέμου που θα συντρίψει τις ελπίδες και τα όνειρά τους.
v

445L4KJ4L6KJ6436KJ56

Στη συντριπτική του πλειοψηφία οι νέοι ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. Πηγή: News media
v

v

Οι νέοι ψήφισαν ΕΕ, οι μεγαλύτεροι Brexit

Ότι είναι έτσι τα πράγματα το επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του YouGov poll για το πώς ψήφισαν ανά ηλικία οι Βρετανοί, καθώς δείχνουν ότι η νεότερη γενιά ήθελε τη Βρετανία να παραμείνει μέλος της ΕΕ, ενώ οι μεγαλύτεροι, που έχουν περισσότερες ιστορικές γνώσεις, επέλεξαν το Brexit.

Συγκεκριμένα η δημοσκόπηση έδειξε πως οι ηλικίες:

  • 18-24: ψήφισαν κατά 75% παραμονή στην ΕΕ
  • 25-49: ψήφισαν κατά 56% παραμονή στην ΕΕ
  • 50-64: ψήφισαν 44% παραμονή στην ΕΕ
  • 65+: ψήφισαν 39% παραμονή στην ΕΕ

Επιπρόσθετα, οι νέοι την επομένη του δημοψηφίσματος συγκέντρωσαν μέσα σε λίγες ώρες 60.000 υπογραφές, υποβάλλοντας σχετικό αίτημα στον ιστότοπο change.org με το οποίο ζητούν από τον δήμαρχο του Λονδίνου Σαντίκ Καν να «κηρύξει το Λονδίνο ανεξάρτητο από το Ηνωμένο Βασίλειο και να θέσει υποψηφιότητα προκειμένου να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Άλλοι πάλι συγκεντρώνουν υπογραφές για τη διεξαγωγή και δεύτερου δημοψηφίσματος, λες και αυτό θα άλλαζε τα πράγματα.

Όχι μόνο οι Λονδρέζοι αλλά και πολλοί άλλοι άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο έχουν στενοχωρηθεί και εκλιπαρούν όσους ψήφισαν υπέρ του Brexit να το ξανασκεφτούν. Γιατί γνωρίζουν –ή διαισθάνονται– ότι υπάρχει πόλεμος και δεν θέλουν να φτάσει έως αυτούς η φωτιά – λες και ο πόλεμος κάνει εξαιρέσεις. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν φωνές που πιέζουν την Γερμανία και τους συμμάχους της να τιμωρήσουν τη Βρετανία παραδειγματικά. Είναι ανθρώπινο επομένως να φοβάται ο κόσμος πως η αναμέτρηση μπορεί να έχει άσχημο τέλος για όλους.

Βέβαια στα μέσα ενημέρωσης τα αντίποινα παρουσιάζονται ως «αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» που θέλει να διατηρήσει την ενότητά της, στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για πολεμική αναμέτρηση.

Είτε το δεχόμαστε είτε όχι, ένας πόλεμος έχει ξεσπάσει στον πλανήτη. Οικονομικός. Η ανεργία, η οικονομική κρίση, η φτωχοποίηση των πολιτών και τα συναφή είναι τα ορατά αποτελέσματά του. Είναι ανθρώπινο να μην το δέχεσαι, να αρνείσαι την πραγματικότητα. Όμως είναι πιο ανθρώπινο να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά και να μην εθελοτυφλείς ή να κρύβεσαι πίσω από το δάχτυλό σου.

Αυτός ο πόλεμος μπορεί να εξαπλωθεί από τη μια στιγμή στην άλλη σε ολόκληρο τον πλανήτη σαν πυρκαγιά. Την επομένη του δημοψηφίσματος οι αγορές είχαν ζημίες ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων! Αν αυτό δεν είναι παγκόσμιος πόλεμος, τότε τι είναι;
v

645L4KJ4L6KJ6436KJ56

Ο Ντέιβιντ Κάμερον αν και παραιτήθηκε, θα παραμείνει πρωθυπουργός έως τον Οκτώβριο σε μια προσπάθεια ανατροπής του Brexit. Πηγή: News media
v

Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι το μόρφωμα που ονομάζεται σήμερα Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «όργανο του κακού» και ότι κατασκευάστηκε από κάποιους προκειμένου να καταστρέψει την κυριαρχία των ευρωπαϊκών λαών. Οι αναλυτές αυτοί θεωρούν ότι η πλειοψηφία των Βρετανών πολιτών κατάλαβε πως η ΕΕ είναι ένας δικτατορικός μηχανισμός διακυβέρνησης όπου η εξουσία βρίσκεται στα χέρια λίγων ανθρώπων που δεν εκλέγονται ούτε ελέγχονται από κανέναν, έχουν όμως την εξουσία να χρησιμοποιούν το νόμο ως όπλο για να επιβάλουν τις θελήσεις τους στα κοινοβούλια των άλλων χωρών.

Πριν από το δημοψήφισμα, ο βρετανικός λαός βομβαρδιζόταν καθημερινά με διάφορες «αριστερές» ιδέες, ώστε να πιστέψει ότι η ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας και της ελευθερίας είναι συνώνυμα του φασισμού, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

Αυτό βέβαια δεν έπιασε. Τώρα οι Βρυξέλλες και οι σύμμαχοί τους ετοιμάζουν μια ακόμη μεγαλύτερη επίθεση στην βρετανική οικονομία, με τη βοήθεια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Τράπεζας της Ιαπωνίας και του Τζορτζ Σόρος προκειμένου η Βρετανία να επανέλθει στο μαντρί. Στόχος να λυγίσουν οι Βρετανοί και να μεταλλάξουν το «Όχι» σε «Ναι», όπως έγινε στην Ελλάδα.

Αλλά όπως λέει η παροιμία: «Το πρόβατο που ξεκόβει από το κοπάδι μπορεί να το φάει ο λύκος, αυτό όμως που μένει σίγουρα θα το φάει ο βοσκός».

Οι αναλυτές θεωρούν ότι είναι λάθος του Μπόρις Τζόνσον που άφησε τον Κάμερον να παραμείνει στην εξουσία, λέγοντας πως «δεν υπάρχει λόγο να βιαζόμαστε», μεταθέτοντας την αίτηση για αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ τον Οκτώβριο. Και φοβούνται πως, καθώς το δημοψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό, είναι πιθανό ο λαός να πεισθεί ότι έκανε λάθος, ή ότι θα βρεθεί μια ομάδα δειλών αι φοβισμένων βουλευτών που δεν θα αναγνωρίσουν το δημοψήφισμα.

Για τον λόγο αυτόν ο Κάμερον πρέπει να παραιτηθεί αμέσως και όχι τον Οκτώβριο. Και η νέα βρετανική κυβέρνηση πρέπει άμεσα να πει στην ΕΕ ότι η απόφαση των Βρετανών υλοποιείται τώρα και όχι σε δύο χρόνια και ότι όλες οι πολιτικές και νομικές σχέσεις τερματίστηκαν με το δημοψήφισμα. Διαφορετικά, σε δύο χρόνια οι Βρετανοί έχοντας μάλιστα υποστεί το εμπάργκο της ΕΕ και έχοντας εξοντωθεί από τις οικονομικές ποινές που σχεδιάζουν να τους επιβάλλουν οι Βρυξέλλες, και παράλληλα υποστεί πλύση εγκεφάλου από την προπαγάνδα, είναι πιθανό θα ζητήσουν η ψήφος τους να αναθεωρηθεί.

Η λύση θα ήταν η διάλυση του μορφώματος που κατ’ ευφημισμόν λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά είναι όργανο του κακού, γιατί από την αρχή στηρίχτηκε στην απληστία. Το όργανο αυτό το αποτελούν η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία. Τα υπόλοιπα 21 κράτη είναι απλοί κομπάρσοι.

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου έσπευσαν σε βοήθεια των Βρετανών οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Σήμερα δεν αναμένεται να γίνει κάτι τέτοιο. Ωστόσο, η Μεγάλη Βρετανία, ως παγκόσμια δύναμη, μπορεί να στηριχτεί στην πρώην Βρετανική Κοινοπολιτεία και νυν Κοινοπολιτεία των Εθνών, στην οποία μετέχουν κράτη όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ινδία και η Νότια Αφρική μαζί με σειρά άλλων μικρότερων χωρών.

Από την άλλη πλευρά, η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να ανακοινώσει αμέσως τον τερματισμό της συμμετοχής της στις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει ΕΕ και Ουάσιγκτον στη Ρωσία, και ως μεγάλη δύναμη να επιδιώξει τη σύναψη εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία και το Ιράν. Οι αναλυτές θεωρούν πως με την υποστήριξη αυτών των εθνών, οι Βρετανοί θα μπορέσουν να προστατευθούν από την επίθεση που αναμένεται να δεχτούν από την γερμανοκρατούμενη Ευρωπαϊκή Ένωση.
ν

 


Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Translate this post