Τερέζα Μέι: «Η Βρετανία επιλέγει τον δύσκολο δρόμο»

Κατηγορία Ευρώπη

ΕΥΡΩΠΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Brexit σημαίνει «δύσκολο Brexit» δήλωσε η Βρετανή πρωθυπουργός, καλώντας το λαό να στηρίξει το όραμά της για τη Νέα Παγκόσμια Βρετανία.

Η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κατά την ομιλία της το απόγευμα της Τρίτης 17 Ιανουαρίου 2017, σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης για το Brexit, που έδωσε στο Lancaster House του Λονδίνου. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
v

«ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ Brexit εννοούμε Brexit, δηλαδή την πλήρη αποχώρηση από την ενιαία αγορά», δήλωσε σήμερα η Bρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.
Η κ. Μέι δήλωσε ξεκάθαρα ότι η Βρετανία αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση οριστικά, για να περιορίσει το μεταναστευτικό ρεύμα προς τη χώρα, αν και όπως είπε η τελική συμφωνία του Brexit θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων και στη Βουλή των Λόρδων.
«Brexit σημαίνει ότι θα έχουμε τον έλεγχο των ανθρώπων που έρχονται από την Ευρώπη», είπε η κ. Μέι, κάνοντας φανερό ότι εκτός από τον οικονομικό έλεγχο, η Βρετανία θέλει να έχει και τον έλεγχο ποιοι μπαινοβγαίνουν στα σύνορά της – κάτι που δεν ισχύει για την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου η οικονομία και το μεταναστευτικό καθορίζονται από το Βερολίνο, σύμφωνα με τις ανάγκες που έχει η Γερμανία.
Με το σύνθημα «A Global Britain» (Μια Παγκόσμια Βρετανία), η Μέι είπε πως η ένταξη στην ΕΕ εμπόδιζε τη Βρετανία να κλείνει τις δικές της εμπορικές συμφωνίες, προσθέτοντας πως θέλει μια τελωνειακή συμφωνία με την ΕΕ για να διασφαλίσει ότι το διασυνοριακό εμπόριο με την Ευρώπη θα είναι «όσο το δυνατόν χωρίς τριβές».
Επίσης προειδοποίησε τους Ευρωπαίους πως θα ήταν «πράξη καταστροφικού αυτοτραυματισμού» εάν κάποιοι από αυτούς επεδίωκαν μια «τιμωρητική» συμφωνία για τη Βρετανία. Όπως είπε, θα προτιμούσε να φύγει από την ΕΕ χωρίς νέα εμπορική συμφωνία παρά με μια κακή συμφωνία.
v

Το όραμά της για μια Παγκόσμια Βρετανία παρουσίασε η Τερέζα Μέι στην ομιλία που έδωσε στο Lancaster House του Λονδίνου. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
ν

Επιβεβαίωσε, επίσης, ότι θα τερματιστεί η δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επί των βρετανικών υποθέσεων. Όσον αφορά το μεταναστευτικό, η πρωθυπουργός της Βρετανίας είπε χαρακτηριστικά ότι η μετανάστευση πρέπει να υπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Όταν ο αριθμός των μεταναστών αυξάνεται υπερβολικά, η δημόσια στήριξη προς το «σύστημα» μειώνεται. Brexit σημαίνει ταυτόχρονα και έλεγχο του αριθμού των ανθρώπων που καταφτάνουν στη Βρετανία.
Η Βρετανία έχει δύο χρόνια για να διαπραγματευτεί τη συμφωνία αποχώρησης, ενεργοποιώντας το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας. Η κ. Μέι υποσχέθηκε να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 μέχρι το τέλος του Μαρτίου, λέγοντας ότι είναι δυνατή μια οριστική διευθέτηση του θέματος ταυτόχρονα με μια νέα εμπορική συμφωνία εντός του συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου.
Ωστόσο, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Χανς Γιοργκ Σέλινγκ εξέφρασε τις αμφιβολίες του για ένα τέτοιο χρονοδιάγραμμα, λέγοντας ότι για το Brexit θα χρειαστούν πέντε χρόνια.
«Δεν είναι σαφές εάν είναι εφικτό να διαπραγματευτεί η Βρετανία την έξοδό της από την ΕΕ και ταυτόχρονα τους όρους μιας μελλοντικής συνεργασίας την ίδια στιγμή», είπε.
ν

Υποστηρικτές του Brexit έξω από το Κοινοβούλιο στο Λονδίνο. Photo: AP. Πηγή: Supplied
ν
ν

ν

Οι προτεραιότητες της Βρετανίας στις διαπραγματεύσεις

Τα κύρια σημεία της αποδέσμευσης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που έθιξε η κ. Μέι στο λόγο της, είναι τα εξής:
  • Διατήρηση της ελεύθερης μετακίνησης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.
  • Ελεύθερο εμπόριο χωρίς δασμούς με την ΕΕ.
  • Τελωνειακή συμφωνία με την ΕΕ.
  • Συνεργασία στον αγώνα κατά του εγκλήματος και της τρομοκρατίας.
  • Έλεγχο στη μετανάστευση των πολιτών της ΕΕ προς το Ηνωμένο Βασίλειο και από το Ηνωμένο Βασίλειο προς την ΕΕ.
  • Ομαλή αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

    ν

Άνοδος της στερλίνας

Τη μεγαλύτερη άνοδο από το δημοψήφισμα του Ιουνίου για το Brexit κατέγραψε η στερλίνα, καθώς η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υποσχέθηκε να τεθεί η τελική συμφωνία για την έξοδο της Βρετανίας σε ψηφοφορία στη Βουλή, ξεκαθαρίζοντας την ίδια στιγμή ότι η χώρα θα επιδιώξει να παραμείνει βασικός ευρωπαϊκός εταίρος.
Η λίρα, η οποία ήδη ενισχυόταν άνω του 1% όταν η Μέι ξεκίνησε την πολυαναμενόμενη ομιλία της, η οποία είχε «διαρρεύσει» σε μεγάλο βαθμό στα μέσα ενημέρωσης, κατέγραψε άνοδο 2% στα 1,2278 δολάρια. Παράλληλα, ενισχύθηκε περίπου 0,8% στις 87,36 πένες ανά ευρώ.
Ο δείκτης FTSE 100, που τείνει να ενισχύεται όταν η λίρα υποχωρεί, επέκτεινε τις απώλειές του όσο μιλούσε η Μέι. Οι αποδόσεις των 10ετών βρετανικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά περίπου 2 μονάδες βάσης στο 1,275%.
ν


ν

Πρώτο άνοιγμα προς την Αυστραλία

Με δεδομένο ότι η Βρετανική Κοινοπολιτεία ή Κοινοπολιτεία των Εθνών, περιλαμβάνει ισχυρά κράτη όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Μαλαισία, η Νότια Αφρική, η Σιγκαπούρη και η Ινδία, καθώς και άλλες 44 χώρες, η Βρετανία αισθάνεται αρκετά ισχυρή για να ακολουθήσει το δικό της δρόμο έξω από τα γερμανοκρατούμενη οικονομικά Ευρώπη.
Αυτό επιτείνεται από την πολύ καλή πορεία της βρετανικής οικονομίας, η οποία όμως ανακόπτεται από τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ. Για παράδειγμα, το 2015 όλες μαζί οι χώρες της ΕΕ αντιπροσώπευαν μόλις το 44% του συνόλου των εξαγωγών της Βρετανίας, πράγμα που ζημίωσε τη Βρετανία κατά 68,6 δισ. στερλίνες ή 79, 4 δισ. ευρώ.
Στην ομιλία της η κ. Μέι επανέλαβε τη δέσμευσή της για μια νέα εμπορική συμφωνία με την Αυστραλία.
«Έχουμε ξεκινήσει συζητήσεις για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις με χώρες όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Ινδία», είπε.
«Αλλά και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι η Βρετανία δεν βρίσκεται “στο τέλος της ουράς” όσον αφορά μια εμπορική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου∙ αντίθετα, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή».
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οι εξελίξεις από τις επιπτώσεις του Brexit θα είναι καταιγιστικές στην ήδη παραπαίουσα και με πολλά προβλήματα Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αγωνίζεται πλέον να μην διαλυθεί. Η συμμαχία Βρετανίας, Αυστραλίας, Ινδίας και ΗΠΑ σε κοινό οικονομικό μέτωπο εναντίον της Γερμανίας –μια συμμαχία στην οποία δεν αποκλείεται να προσχωρήσει και η Ρωσία– είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει τον παγκόσμιο χάρτη σε σημείο που είναι αδύνατο να τις φανταστεί κανείς σήμερα.

 


Translate this post