Τα μυστικά του ευτυχισμένου γάμου

Κατηγορία Σχέσεις & Σεξ

ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ένας γάμος για να διαρκέσει χρειάζεται δουλειά, όμως ο γάμος που αντέχει πολλά χρόνια δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και επιτυχημένος. Ποιο είναι τελικά το μυστικό για έναν ευτυχισμένο γάμο;

ν

ΤΟ ΝΑ ΒΑΖΕΤΕ τη σχέση σας πάνω απ’ όλα, δεν σημαίνει ότι θα έχετε έναν ευτυχισμένο και με διάρκεια γάμο. Όλοι γνωρίζουμε περιπτώσεις ζευγαριών που είναι μαζί όχι επειδή το θέλουν, αλλά χάρη των παιδιών, της δουλειάς, των οικονομικών ή άλλων τέτοιων λόγων.
Υπάρχουν όμως και τα ζευγάρια που χρειάζονται κάτι περισσότερο από πρακτικές αιτίες για να μείνουν μαζί. Θέλουν μια σχέση που να είναι αληθινή και να τους γεμίζει. Με άλλα λόγια, θέλουν έναν ευτυχισμένο γάμο.
«Αν θα διαρκέσει ή όχι ένας γάμος εξαρτάται από την επικοινωνία, την καλή διανοητική κατάσταση, την κοινωνική υποστήριξη και τον βαθμό άγχους που υπάρχει σ’ αυτόν» λέει ο Άρθουρ Άρον, καθηγητής ψυχολογίας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Στόνι Μπρουκ της Νέας Υόρκης. «Όλοι αυτοί οι παράγοντες όμως δεν εξασφαλίζουν απαραίτητα την ευτυχία σε προσωπικό επίπεδο».
Οι εποχές που τα ζευγάρια έβαζαν πάνω απ’ όλα το γάμο τους έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Για αιώνες, ο γάμος θεωρούνταν σαν μια συμφωνία τόσο οικονομική, όσο και κοινωνική. Οι συναισθηματικές ανάγκες έρχονταν δεύτερες και δεν έπαιζαν σχεδόν κανένα ρόλο στην καθ’ αυτή επιβίωση του γάμου.
ν

Το φαινόμενο του Μιχαήλ Αγγέλου

Τα πράγματα, σήμερα, έχουν αλλάξει. Ο σύγχρονος άνθρωπος αναζητά ένα ταίρι που να δίνει νόημα στη ζωή του. Η Κάριλ Ράσμπαλτ, ερευνήτρια στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, αποκάλεσε την ανάγκη των σύγχρονων συντρόφων να «πλάθει» σαν γλυπτό ο ένας τον άλλο «φαινόμενο του Μιχαήλ Αγγέλου».
Ο δρ Άρον μαζί με τον Γκάρι Λεβαντόβσκι, καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Μόνμεθ της Νέας Υόρκης, συνέταξαν μια μελέτη για τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα χρησιμοποιούν τη σχέση τους για να αποκτήσουν γνώσεις και εμπειρίες – μια  διαδικασία που ονόμασαν «αυτοεπέκταση». Η έρευνά τους έδειξε ότι όσο πιο ολοκληρωμένη ήταν η διαδικασία αυτή, τόσο πιο ικανοποιημένο και αφιερωμένο ήταν το άτομο στη σχέση του.
Για τις ανάγκες της μελέτης, ο δρ Λεβαντόβσκι ανέπτυξε μια σειρά ερωτήσεων που απευθύνονταν στα ζευγάρια: Πόσο σας έχει βοηθήσει η συνύπαρξη με το σύντροφό σας να μάθετε καινούρια πράγματα; Πόσο έχει βοηθήσει στην προσωπική σας ανάπτυξη η κατανόηση του χαρακτήρα του συντρόφου σας;
Μπορεί ο όρος «αυτοεπέκταση» να φαίνεται ότι εξυπηρετεί το άτομο αποκλειστικά σε προσωπικό επίπεδο, παρ’ όλα αυτά, μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο δυνατή και ολοκληρωμένη σχέση, σύμφωνα με τον δρα Λεβαντόβσκι.
«Αν επιδιώκετε την προσωπική ανάπτυξη και την αποκτήσετε μέσω του συντρόφου σας, τότε ο σύντροφός σας γίνεται πολύ σημαντικός» εξηγεί. «Αντίστοιχα, η βοήθεια που του προσφέρετε εσείς για να μάθει περισσότερα για τον εαυτό του, σας προσφέρει επίσης ικανοποίηση».
Η θεωρία αυτή εξηγεί γιατί οι περισσότεροι από εμάς γινόμαστε πανευτυχείς όταν οι σύντροφοί μας μάς χαρίζουν νέες εμπειρίες, όπως ένα ταξίδι, για παράδειγμα.
Η αυτοεπέκταση όμως δεν έχει να κάνει μόνο με πρωτόγνωρες εμπειρίες. Μπορεί να πραγματοποιηθεί και με απλούς τρόπους, όπως είναι η γνωριμία νέων φίλων, η συζήτηση για μια είδηση ή για κάτι καινούριο που συμβαίνει στη ζωή μας.
ν

ν

Η μεταμόρφωση του έρωτα

Όπως είναι φυσικό, τα φαινόμενα της αυτοεπέκτασης και αυτοβελτίωσης είναι ιδιαίτερα έντονα όταν τα ζευγάρια βρίσκονται στην αρχή του έρωτά τους.
Η έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Κρουζ, περιλάμβανε 325 φοιτητές οι οποίοι έπρεπε να απαντήσουν πέντε φορές στις ίδιες ερωτήσεις, σε διάστημα 10 εβδομάδων. Έπρεπε λοιπόν να απαντήσουν στην ερώτηση: «Ποιος είσαι σήμερα;» μέσα σε τρία λεπτά. Τους ρωτούσαν επίσης για τις πιο πρόσφατες εμπειρίες τους και για το αν ήταν ερωτευμένοι.
Οι φοιτητές που είχαν ερωτευτεί πρόσφατα χρησιμοποιούσαν πιο πλούσιο λεξιλόγιο στην περιγραφή του εαυτού τους. Η καινούρια σχέση τους είχε κυριολεκτικά διευρύνει τον τρόπο με τον οποίο έβλεπαν τον εαυτό τους.
«Ξαφνικά, ένα μέχρι χθες άγνωστο πρόσωπο συμπεριλαμβάνεται στον ορισμό του ίδιου σου του εαυτού και αποκτάς χαρακτηριστικά και κοινωνικούς ρόλους που δεν είχες πριν» εξηγεί ο δρ Άρον. «Όταν οι άνθρωποι ερωτεύονται, όλα γίνονται πολύ γρήγορα και είναι πολύ συναρπαστικά».
Με τον καιρό, τα οφέλη από μια μακροχρόνια σχέση γίνονται πιο ασαφή. Ένα άτομο που έχει χιούμορ ή είναι δημιουργικό σίγουρα προσθέτει καλά στοιχεία στο σύντροφό του. Ένα άλλο που είναι ιδιαίτερα κοινωνικό, δημιουργεί ευκαιρίες σε έναν πιο «κλειστό» σύντροφο.
Επιπλέον μελέτες δείχνουν ότι τα ζευγάρια τελικά υιοθετούν τις ίδιες συνήθειες και χαρακτηριστικά ο ένας του άλλου. Γίνεται όλο και πιο δύσκολο, λοιπόν, να ξεχωρίσουν τι είναι ο καθένας και ποιος ξεκίνησε πρώτος τη συνήθεια.
Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχουν χάσει τον εαυτό τους μέσα στη σχέση τους, αντίθετα, του έχουν προσθέσει στοιχεία. Δραστηριότητες, συνήθειες και συμπεριφορές που δεν υπήρχαν στο δυναμικό τους πριν, τώρα αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της καθημερινής ζωής τους.
Όλα αυτά λοιπόν έχουν μεγάλη σημασία στη διατήρηση της αγάπης μέσα στο ζευγάρι. Παλιότερες μελέτες που έχουν γίνει από τους δύο ερευνητές, είχαν δείξει ότι τα ζευγάρια που μοιράζονται νέες και ενδιαφέρουσες εμπειρίες τείνουν να κρατούν τη σχέση τους ζωντανή. Ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι δεν βαριούνται ο ένας τον άλλο και μαθαίνουν όλο και περισσότερα για τον εαυτό τους και τη ζωή.
«Οι άνθρωποι έχουν μια φυσική τάση να βελτιώνονται και να προσθέτουν όλο και περισσότερα στοιχεία στον χαρακτήρα τους» λέει ο δρ Λεβαντόβσκι. «Όταν ο σύντροφός σας σάς βοηθά να γίνετε καλύτεροι, τότε είστε πιο ευτυχισμένοι και ικανοποιημένοι στη σχέση σας».
ν

ν

Το τεστ του ευτυχισμένου γάμου

Για να μάθετε περισσότερα για τη σχέση σας και για το κατά πόσο σας χαρίζει γνώσεις και ικανοποίηση, κάντε το τεστ που ακολουθεί. Οι ερωτήσεις έχουν τεθεί από τον δρα Γκάρι Λεβαντόβσκι και είναι σχεδιασμένες για να σας οδηγήσουν στο σωστό αποτέλεσμα.
Απαντήστε στην κάθε ερώτηση, σύμφωνα με το πώς αισθάνεστε. Οι απαντήσεις κυμαίνονται από το 1 (όχι πολύ) έως το 7 (πάρα πολύ). Στη συνέχεια, προσθέστε τους αριθμούς και διαβάστε τη σχετική απάντηση.
1. Πόσες νέες εμπειρίες σας οφείλονται στο γεγονός ότι είστε μαζί με το σύντροφό σας;
2. Όταν είστε μαζί του, αισθάνεστε ότι υπάρχει μεγαλύτερη διαύγεια στη ζωή σας;
3. Πόσο σας βοηθά η παρουσία του για να πετύχετε νέους στόχους;
4. Πόση βοήθεια σας προσφέρει για να κατανοήσετε καλύτερα τον εαυτό σας;
5. Κατά πόσο πιστεύετε ότι μπορείτε να αυξήσετε τις ικανότητές σας μέσω του συντρόφου σας;
6. Σε ποιο βαθμό τα πλεονεκτήματά του (δεξιότητες, γνώσεις κτλ.) συμπληρώνουν τις δικές σας ελλείψεις;
7. Πόσο πιο καθαρά πιστεύετε ότι βλέπετε τα πράγματα χάρη στο σύντροφό σας;
8. Πόσα καινούρια πράγματα έχετε μάθει από τότε που είστε μαζί;
9. Πόσο σας βοήθησε η γνωριμία με τo σύντροφό σας στο να γίνετε καλύτεροι άνθρωποι;
10. Σε ποιο βαθμό ο σύντροφός σας αυξάνει τις γνώσεις σας;
ν

Οι απαντήσεις του τεστ

Πάνω από 60: Μεγάλη πρόοδος
Αποκτάτε πολλές νέες εμπειρίες και κατακτάτε στόχους χάρη στη σχέση σας. Το πιθανότερο είναι ότι η ένωσή σας θα αντέξει στο χρόνο και θα είναι ευτυχισμένη.
45-60: Μέτρια πρόοδος
Η σχέση σας έχει προκαλέσει μεσαίου μεγέθους βελτίωση στη ζωή σας και σας έχει χαρίσει μερικές νέες εμπειρίες. Υπάρχει όμως σίγουρα περιθώριο για περισσότερα πράγματα που μπορείτε να πάρετε από αυτή.
Κάτω από 45: Αδύναμος δεσμός
Η σχέση που έχετε δεν δημιουργεί πολλές ευκαιρίες για επέκταση γνώσεων ή εμπειριών. Επιδιώξτε να μοιράζεστε περισσότερα και νέα πράγματα με το σύντροφό σας και να γίνετε πιο ευτυχισμένοι μαζί.
ν

 


Translate this post