Ανακαλύφθηκε το λουτρό του Μεγάλου Αλεξάνδρου στις Αιγές (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Αρχαιολογία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ  | Ενημ. 07/05/2024, 14:52  | Ενημ. 07/05/2024, 19:32

Από τον Αναστάσιο Ν. Πανά

 

Μετά από 2.300 χρόνια ανακαλύφθηκε στις Αιγές ένα λουτρό, το οποίο υποτίθεται χρησιμοποιούσε ο νεαρός Αλέξανδρος.

Ό,τι απέμεινε από τα μεγαλοπρεπή ανάκτορα στις Αιγές, το κέντρο του μακεδονικού βασιλείου. Τα ανάκτορα είχαν έκταση 15.000 τετραγωνικών μέτρων, είχαν δηλαδή τρεις φορές το μέγεθος του Παρθενώνα, Image: Supplied

v

ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ υποθέτουν ότι ανακάλυψαν το λουτρό που χρησιμοποιούσε ο Μέγας Αλέξανδρος στα ανάκτορα των Αιγών, όταν ήταν έφηβος. Πρόκειται για το κέντρο του Μακεδονικού βασιλείου, το μέρος όπου ελήφθησαν οι αποφάσεις για την εισβολή στην Περσία, εκεί όπου δολοφονήθηκε ο βασιλιάς Φίλιππος Β΄ και το μέρος όπου έγινε η στέψη του 20χρονου γιου του, του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Εδώ και καιρό έχει ανασκαφεί το τελετουργικό κέντρο του αρχαίου μακεδονικού βασιλείου, το παλάτι των Αιγών, έκτασης 15.000 τετραγωνικών μέτρων, δηλαδή τρεις φορές το μέγεθος του Παρθενώνα, με τα περιφραγμένα τείχη της πόλης, την αυλή, τους ναούς, τα ιερά, το θέατρο, τις αίθουσες συμποσίων, την παλαίστρα ‒ή σχολή πυγμαχίας‒ και τους τάφους.
ν

Αρχαίο ελληνικό ψηφιδωτό από την Πέλλα με τον Μέγα Αλέξανδρο και τον στρατηγό του τον Κρατερό, να κυνηγούν λιοντάρια (4ος αιώνας π.Χ.). Image: Supplied
ν

Τώρα οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το δωμάτιο ενός λουτρού, το οποίο υποτίθεται χρησιμοποιούσε ο Μέγας Αελάξανδρος.

Η ανακάλυψη στη βασιλική πόλη των Αιγών, στη σύγχρονη Βεργίνα, στη Βόρεια Ελλάδα, αποκαλύπτεται στο τελευταίο επεισόδιο της σειράς του Channel 4, “The Treasures of the World” της Bettany Hughes, που θα προβληθεί στις 11 Μαΐου.

Η βρετανική διαστροφή

Οι Βρετανοί, γνωστοί για την ανεντιμότητά τους, την πανουργία τους, αλλά και την προτίμησή τους στις διαστροφές, βρήκαν την ευκαιρία να διαβάλουν τον Έλληνα στρατηλάτη, ο οποίος άλλαξε τον κόσμο καταλύοντας την περσική αυτοκρατορία, με λίγους στρατιώτες, δημιουργώντας μια από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες που γνώρισε ποτέ ο κόσμος.

Στη σειρά “The Treasures of the World” λένε τα εξής απίστευτα: «Αυτό είναι το λουτρό όπου ο έφηβος Αλέξανδρος έκανε μπάνιο γυμνός με τον παιδικό του σύντροφο, τον φημολογούμενο εραστή του και μελλοντικό στρατιωτικό υπασπιστή του, Ηφαιστίωνα.

»Στο μέρος αυτό ο βασιλιάς (Αλέξανδρος) έκανε μπάνιο με τους ομοφυλόφιλους, γεμάτους τεστοστερόνη, συντρόφους του.

»Υπάρχει μια τεράστια αποχέτευση λαξευμένη στο βράχο και ένα κοινόχρηστο μπάνιο.

»Εδώ θα έκανε μπάνιο ο Μέγας Αλέξανδρος με τους συντρόφους του – τον διάσημο εραστή του Ηφαιστίωνα και όλους εκείνους τους νέους που ταξίδεψαν μαζί του σε εκστρατείες και μετά τον θάνατό του μάλωναν για την αυτοκρατορία του…»

Λες και οι «αδελφές» και οι drag queens μπορούν να εκστρατεύσουν στα πέρατα του κόσμου, να περάσουν κακουχίες και να πολεμήσουν απέναντι σε έναν υπεράριθμο στρατό, όταν το μόνο που τις ενδιαφέρει είναι μήπως και.. χαλάσουν οι μπούκλες τους.
ν

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν την παλαίστρα και το λουτρό όπου υποτίθεται λουζόταν ο νεαρός Αλέξανδρος με τους συντρόφους του. Image: Supplied
ν

Γιος του βασιλιά Φιλίππου Β΄ της Μακεδονίας και της Ολυμπιάδας, βασίλισσας της Ηπείρου, ο Αλέξανδρος υπήρξε από τους πιο μεγαλοφυείς στρατιωτικούς διοικητές όλων των εποχών. Έφηβος ακόμη είχε πει ότι ήθελε να γίνει «βασιλιάς του κόσμου». Εδώ, πάνω στον Βουκεφάλα, εφορμά εναντίον του Δαρείου Γ΄ στη μάχη της Ισσού. Ψηφιδωτό από την Πομπηία (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Νάπολης, Ιταλία)
ν

Η τεράστια αυτοκρατορία που δημιούργησε ο Μέγας Αλέξανδρος σε διάστημα δώδεκα ετών (335-323 π.Χ.). Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Με δάσκαλο τον φημισμένο φιλόσοφο Αριστοτέλη, ο οποίο του δίδαξε τα μυστικά της διοίκησης, ανέβηκε στον θρόνο μετά τη δολοφονία του πατέρα του από έναν σωματοφύλακα κατά τη διάρκεια του γάμου της αδελφής του Κλεοπάτρας.

Υπήρξε ο μοναδικός άνθρωπος που τιμήθηκε ως ημίθεος από τους ιερείς της Αιγύπτου. Θάφτηκε σε μυστική περιοχή της Αλεξάνδρειας και ο τάφος του παραμένει μέχρι σήμερα κρυφός, επειδή περιέχει τα απόρρητα ιερατικά βιβλία των Αιγυπτίων τα οποία θάφτηκαν μαζί του, όπως ιστορεί ο Δίων Κάσσιος στη Ρωμαϊκή Ιστορία (βιβλίο LXXVI, 13, 2).

Το σκήνωμα του Αλέξανδρου είχε μεταφέρει στην Αλεξάνδρεια ο Πτολεμαίος Α΄ ο Σωτήρ και το εγκιβώτισε μέσα σ’ ένα μεγαλοπρεπές χρυσό φέρετρο. (Αργότερα, όταν στένεψαν τα οικονομικά, ο Πτολεμαίος Ι΄ το απομάκρυνε και το αντικατέστησε με αλαβάστρινο). Η περιοχή όπου θάφτηκε ονομάστηκε Σήμα (ή Σώμα).
ν

Αεροφωτογραφία με τα ανάκτορα των Αιγών που χτίστηκαν πριν από 2.300 χρόνια. Image: Supplied

ν

Οι γυναίκες του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Αρχαίοι Έλληνες ιστορικοί μαρτυρούν ότι ο Αλέξανδρος είχε τρομερή αυτοκυριαρχία όσoν αφορά τις σαρκικές απολαύσεις. Το γεγονός ότι απεχθανόταν τις πόρνες (εταίρες) της εποχής έγινε αφορμή να βγει η φήμη ότι ήταν ομοφυλόφιλος.

Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, η μόνη γυναίκα με την οποία ο Αλέξανδρος είχε ερωτικές σχέσεις πριν τον πρώτο του γάμο ήταν η Βαρσίνη, κόρη του Αρτάβαζου Β΄ της Φρυγίας. Η Βαρσίνη ήταν Περσίδα αλλά είχε ελληνική παιδεία. Υπήρχαν εικασίες ότι είχε μαζί της ένα παιδί, τον Ηρακλή, που γεννήθηκε το 327 π.Χ.
ν

Αναδημιουργία του προσώπου του Μεγάλου Αλεξάνδρου από την μαρμάρινη προτομή του Λυσίππου (αριστερά), του ευνοούμενου γλύπτη του Μακεδόνα στρατηλάτη. Image: Supplied
ν

Ο Αλέξανδρος παντρεύτηκε τρεις φορές: την Ρωξάνη (η λέξη σημαίνει “αστέρι”) πριγκίπισσα της Βακτριανής, την Στάτειρα και την Παρυσάτιδα, τη μικρότερη κόρη του Αρταξέρξη Γ’ Ώχου της Περσίας. Απέκτησε τουλάχιστον ένα παιδί, τον Αλέξανδρο Δ΄ της Μακεδονίας, που γεννήθηκε από τη Ρωξάνη λίγο μετά τον θάνατό του το 323 π.Χ. Υπάρχουν εικασίες ότι και η Στάτειρα ήταν έγκυος όταν πέθανε.

Όλες οι γυναίκες του είχαν τραγικό τέλος, καθώς δολοφονήθηκαν για να μην προβάλλουν διεκδικήσεις στον θρόνο της Μακεδονίας.

Το ίδιο συνέβη και με τον γιο του, τον Αλέξανδρο Δ΄. Δηλητηριάστηκε μαζί με τη Ρωξάνη, το 309 π.Χ. σε ηλικία περίπου 14 ετών, πιθανόν ενώ βρισκόταν στην Αμφίπολη. Η δηλητηρίαση έγινε από τον Γλαυκία, αξιωματικό των Εταίρων, με εντολή του Κασσάνδρου.
ν

Βασιλική Νεκρόπολη και Ανάκτορο των Αιγών στην Βεργίνα
ν


ν

 


Translate this post