Συρία: Στο φως σπάνιο ψηφιδωτό, ηλικίας 1600 ετών, με ομηρικούς ήρωες

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Αρχαιολογία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ένα σπάνιο ψηφιδωτό, ηλικίας 1600 ετών, ήρθε στο φως στο Ραστάν της Συρίας, με τους βασιλιάδες και τους ήρωες που πολέμησαν στην Τροία.

Ο φτερωτός Πόθος πετά ανάμεσα στη βασίλισσα των Αμαζόνων Πενθεσίλεια και του Αχιλλέα. Πηγή: Reuters

v

ΟΙ ΣΥΡΙΑΚΕΣ ΑΡΧΕΣ αποκάλυψαν την Τετάρτη ένα ψηφιδωτό της ρωμαϊκής εποχής, που ανάγεται στον 4ο αιώνα μ.Χ. και θεωρείται ένα «από τα πιο σπάνια» και «πιο πλήρη» που έχουν βρεθεί ποτέ στη χώρα.

Το ψηφιδωτό, ηλικίας 1.600 ετών, βρέθηκε στην πόλη Αλ Ραστάν, στην επαρχίας Χομς (Έμεσα) της κεντρικής Συρίας. Η Ραστάν είναι χτισμένη στην τοποθεσία όπου βρισκόταν κάποτε η ελληνιστική πόλη Αρέθουσα.

Το ψηφιδωτό εικονίζει μια «σπάνια σκηνή» στην οποία «διακρίνονται καθαρά οι λεπτομέρειες και τα ονόματα των Ελλήνων βασιλέων και ηρώων που συμμετείχαν στον πόλεμο της Τροίας», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χαμάμ Σάαντ, ο διευθυντής ανασκαφών και αρχαιολογικών μελετών στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Μουσείων

«Δεν διαθέτουμε κανένα παρόμοιο ψηφιδωτό», πρόσθεσε ο Σάαντ, σημειώνοντας ότι αν και το έργο αυτό «δεν είναι το αρχαιότερο» στη Συρία, είναι όμως «το πληρέστερο και το σπανιότερο».
ν

Η αριστερή πλευρά του κεντρικού θέματος του ψηφιδωτού. Πηγή: Reuters
ν

Η δεξιά πλευρά του κεντρικού θέματος του ψηφιδωτού. Πηγή: Reuters
ν

Ολόκληρο το κεντρικό πλαίσιο του ψηφιδωτού. Πηγή: Reuters
ν

Στο ψηφιδωτό υπάρχουν οι εικόνες και τα ονόματα των Ελλήνων βασιλέων και ηρώων που συμμετείχαν στον πόλεμο της Τροίας, όπως ο Αίας, ο Μέμνων, ο Πάτροκλος, ο Αγαμέμνων, ο Μενέλαος κ.ά. ενώ στο κεντρικό κομμάτι φιλοξενούνται οι τραγικοί έρωτες του Αχιλλέα με την βασίλισσα των Αμαζόνων Πενθεσίλεια και του Ηρακλή με την Ιππολύτη.

Περιλαμβάνει επίσης μια εικόνα του θεού Ποσειδώνα με τις 40 Νηρηίδες που τον ακολουθούσαν.

Η Πενθεσίλεια ήταν βασίλισσα των Αμαζόνων την εποχή του Τρωικού Πολέμου και πήρε μέρος σε αυτόν στο πλευρό των Τρώων μετά τον θάνατο του Έκτορα. Την Πενθεσίλια σκότωσε σε μάχη ο Αχιλλέας. Η Πενθεσίλεια χτύπησε πρώτη τον Αχιλλέα με το δόρυ της, αλλά αυτό συνετρίβη πάνω στην ασπίδα του Αχιλλέα. Στη συνέχεια, ο ήρωας τη χτύπησε στο στήθος με το σπαθί του και η Αμαζόνα έπεσε κάτω πληγωμένη. Όταν ο Αχιλλέας της αφαίρεσε την πολεμική μάσκα που φορούσε και είδε το πρόσωπό της, την ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα, όμως ήταν πια αργά. Πήρε το σώμα της στην αγκαλιά του και την έθαψε με τις αρμόζουσες τιμές.

Πριν από την Πενθεσίλεια, βασίλισσα στις Αμαζόνες ήταν η αδελφή της Ιππολύτη. Πρόκειται για την Αμαζόνα της οποίας τη Ζώνη (αντικείμενο θεϊκό, από τον πατέρα της τον θεό Άρη) άρπαξε ο Ηρακλής σε έναν από τους άθλους του.
ν

Το σύνολο του ψηφιδωτού με τους ήρωες και τους βασιλιάδες της εποχής του Τρωικού Πολέμου. Πηγή: AP / Omar Sanadiki
ν

Η τοποθεσία με τα ψηφιδωτα της ελληνιστικής εποχής στην πόλη Ραστάν (αρχ. Αρέθουσα). Πηγή: AP / Omar Sanadiki
ν

Το ψηφιδωτό ανακαλύφθηκε πριν από 11 χρόνια, ο εμφύλιος πόλεμος όμως εμπόδιζε κάθε είδους εργασία.

Το συγκεκριμένο έργο τέχνης έχει μήκος 20 μέτρα και πλάτος 6 μέτρα και καταλαμβάνει χώρο 120 τετραγωνικών μέτρων.

Πρόκειται για το ένατο ψηφιδωτό που ανακαλύφθηκε σε αυτόν τον αρχαιολογικό χώρο.

Η Συρία, μια χώρα-χωνευτήρι πολλών πολιτισμών ανά τις χιλιετίες, από τους Χαναναίους μέχρι τους Ομεϋάδες και ενδιάμεσα τους Έλληνες, τους Ρωμαίους και τους Βυζαντινούς, διαθέτει άφθονους αρχαιολογικούς θησαυρούς. Ορισμένοι καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου που ξεκίνησε το 2011.

Στην πόλη Χομς (αρχ. Έμεσα), η εκκλησία Ουμ αλ Ζινάρ κάηκε και το τζαμί Χαλίντ Ιμπν αλ Ουάλιντ υπέστη ζημιές, ενώ από τη Ραστάν κλάπηκαν ψηφιδωτά.
ν

Λεπτομέρεια από το τεράστιο ψηφιδωτό της ελληνιστικής εποχής που βρέθηκε στην πόλη Ραστάν. Πηγή: AP / Omar Sanadiki
ν

 


Translate this post