Κατάρρευση τραπεζών: Ο Moody’s υποβάθμισε όλες τις τράπεζες των ΗΠΑ (vid)

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ο οίκος Moody’s υποβάθμισε το τραπεζικό σύστημα από «σταθερό» σε «αρνητικό». Όλες οι τράπεζες έχουν χρεοκοπήσει – και δεν το λένε.

Η ελβετική τράπεζα Credit Suisse, η όγδοη μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο, έπεσε κατά 30%. Image: Supplied

v

ΜΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ. Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν και η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν είπαν στους Αμερικανούς ότι το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ είναι «ασφαλές και υγιές», ο οίκος Moody’s Investors Service ανακοίνωσε χθες Τετάρτη (15/3/2023) ότι υποβαθμίζει το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ σε «αρνητικό» από «σταθερό», εξαιτίας «της ταχείας επιδείνωσης των προβλημάτων λειτουργίας».

Μέχρι στιγμής έχουν πτωχεύσει πέντε αμερικανικές περιφερειακές τράπεζες (Silvergate Capital Bank, Signature Bank, Silicon Valley Bank, First Republic Bank, Western Alliance Bancorporation), ακολουθούμενες από την περίφημη ελβετική τράπεζα Credit Suisse, την όγδοη μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο. Η μετοχή της τελευταίας πήρε χθες την κάτω βόλτα, χάνοντας το 30% της αξίας της, αναγκάζοντας τις ρυθμιστές αρχές να διακόψουν τη διαπραγμάτευσή της, γιατί θα έπεφτε και άλλο.

Η ελβετική τράπεζα σώθηκε προσωρινά, αφού έκανε έκκληση στην ελβετική κεντρική τράπεζα για στήριξη.

Η πτώση οφείλεται στο γεγονός ότι όσοι έχουν μετοχές τραπεζών σπεύδουν να τις ξεφορτωθούν, όσο έχουν ακόμη κάποια αξία.

Στην ουσία, το τραπεζικό σύστημα, σε Ευρώπη και Αμερική, έχει καταρρεύσει πριν από πολύ καιρό και δεν μας το λένε.
ν

| Οι ΗΠΑ έχουν χρεοκοπήσει από τον Ιούνιο του 2022

ν

Ουρές έξω από την τράπεζα Silicon Valley (SVB) ανθρώπων που θέλουν να σηκώσουν τις καταθέσεις τους, ύστερα από το διάγγελμα Μπάιντεν ότι η κυβέρνηση εγγυάται όλες τις καταθέσεις στο ακέραιο. Image: Supplied
ν

Το σύστημα καταρρέει μπροστά στα μάτια μας

Ωστόσο, ο Ken Griffin, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του hedge fund Citadel, καταδίκασε την παρέμβαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την προστασία όλων των καταθετών της Silicon Valley Bank, ισχυριζόμενος ότι αποτελεί κατάφωρη περιφρόνηση των αρχών του καπιταλισμού και ένδειξη επερχόμενης αναταραχής για το πλουσιότερο έθνος του κόσμου.

«Οι ΗΠΑ υποτίθεται ότι είναι μια καπιταλιστική οικονομία και αυτό καταρρέει μπροστά στα μάτια μας», είπε ο κ. Γκρίφιν στη συνέντευξη στους Financial Times, η οποία έλαβε χώρα μόλις μiα ημέρα αφότου οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ υποσχέθηκαν να προστατεύσουν όλους τους καταθέτες στην SVB, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με υπόλοιπα που υπερβαίνουν το ομοσπονδιακό ασφαλιστικό όριο των 250.000 δολαρίων.

Η κατάρρευση της Credit Suisse

Οι επενδυτές έχασαν την εμπιστοσύνη τους στην Credit Suisse, όταν ο πρόεδρος της Saudi National Bank, που κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο, δήλωσε ότι δεν θα διοχετεύσει περαιτέρω κεφάλαια στο προβληματικό αυτό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας κατέχει το 9,9% της Credit Suisse και ο πρόεδρός της Ammar Al Khudairy είπε ότι δεν μπορεί να δώσει άλλα χρήματα, καθώς δεν επιτρέπεται να κατέχει περισσότερο από το 10% της τράπεζας σύμφωνα με τους ρυθμιστικούς κανόνες.
ν

Η Credit Suisse κλυδωνίζεται. Image: Supplied
ν

Η Credit Suisse έκλεισε τον ισολογισμό του 2022 παρουσιάζοντας ζημίες πολλών δισεκατομμυρίων. Η τιμή της μετοχής της υποχώρησε χθες κατά 30%, ένα ιστορικό χαμηλό, συμπαρασύροντας τις μετοχές και των υπολοίπων συστημικών τραπεζών.
ν

ν

Πού οφείλεται η πτώση;

Σε προηγούμενο άρθρο αναφέραμε τους έξι λόγους για τους οποίους η αμερικανική και η παγκόσμια οικονομία απειλούνται με ένα νέο κραχ.

Τόσο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, γνωστή ως Fed, όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τα δύο τελευταία χρόνια άρχισαν να τυπώνουν αλόγιστα νέο χρήμα, σε μια προσπάθεια να στηρίξουν τις οικονομίες τους που οι ίδιες τορπίλισαν με την εξάπλωση του κορονοϊού (σκοπός τους ήταν μέσω της πανδημίας και των εμβολίων να μειώσουν τον πληθυσμό της Γης).

Από την άλλη μεριά, για να μπορούν να στέλνουν κάθε μήνα 40-50 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία, για να συντηρήσουν τον πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Συνολικά, τα δύο τελευταία χρόνια τύπωσαν 8,4 τρισεκατομμύρια δολάρια και ευρώ, χωρίς αντίκρισμα σε χρυσό ή άλλο πολύτιμο μέταλλο. Όσα δηλαδή είχαν τυπωθεί τα προηγούμενα σαράντα χρόνια!

Αυτό οδήγησε σε πληθωρισμό. Πληθωρισμός σημαίνει ότι το χρήμα που κυκλοφορεί, επειδή είναι πλεονάζον, άρα εύκολο, χάνει την αξία του, με αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής των προϊόντων, άρα και του κόστους ζωής.

Για να συνεχίσει να έχει αξία το χρήμα και να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός, οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια. Η αύξηση, όμως, των επιτοκίων καθιστά δύσκολο σε άτομα και επιχειρήσεις να αποπληρώσουν τα δάνεια που έχουν πάρει από τις τράπεζες, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να παρουσιάζουν ζημία.

Για να έχει κάτι αξία, δεν πρέπει να υπάρχει σε μεγάλη ποσότητα. Και αυτό είναι βασική αρχή του καπιταλισμού. Και αυτόν τον κανόνα τον παρέβησαν ΗΠΑ και ΕΕ τυπώνοντας πλεονάζον χρήμα.

Κινδυνεύουν οι ελληνικές τράπεζες;

Όπως δήλωσε ασθμαίνων ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, κ. Αλέξης Πατέλης, «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν κινδυνεύει με χρεοκοπία», για τον απλούστατο λόγο –αυτό δεν το είπε, το λέμε εμείς– ότι είναι ήδη χρεοκοπημένο.

Οι κατ’ όνομα «ελληνικές» τράπεζες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, διότι, όπως λέει η παροιμία, «ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται».
ν

Ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί προειδοποιεί ότι ο «ιός» της πτώχευσης των αμερικανικών τραπεζών και των προβλημάτων της Credit Suisse θα μπορούσε να εξαπλωθεί παγκοσμίως. Image: Supplied

ν

Ποιο είναι το μέλλον;

Οι ελληνικές τράπεζες θα πάθουν ό,τι θα πάθουν και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες, εάν συμβεί αυτό που «προφήτευσε» ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, μιλώντας στο Bloomberg, ότι η κρίση της Credit Suisse είναι «ώρα Lehman Brothres», αναφερόμενος στην κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας τον Αύγουστο του 2007, όταν ξεκίνησε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

«Όπως επισήμανα στη συνέντευξή μου στο Bloomberg TV σήμερα το πρωί, η κρίση της Credit Suisse είναι “ώρα Lehman” για τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές: “Η Credit Suisse είναι πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει και πολύ μεγάλη για να διασωθεί”. Δεν είναι καν σαφές ποιες είναι οι διάφορες μη πραγματοποιημένες ζημιές της σε τίτλους και άλλα περιουσιακά στοιχεία», έγραψε ο Νουριέλ Ρουμπινί.
ν

ν

Σωσίβιο 54 δισ. δολαρίων

Όπως αναφέρει σήμερα το Reuters, η Credit Suisse διασώθηκε προσωρινά, καθώς η ελβετική κυβέρνηση έσπευσε να καλύψει τις ζημιές της τράπεζας, ύψους 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων!

Η ελβετική κεντρική τράπεζα έσπευσε να στηρίξει τη ρευστότητα της Credit Suisse Group AG, ώστε να μην κλονιστεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών μετά την πτώση των μετοχών της και για να αποφευχθεί μια παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Μακάρι τα πράγματα να λυθούν με αυτές τις κρατικές παρεμβάσεις. Ωστόσο, τα ουσιώδη προβλήματα (πληθωρισμός, επιτόκια, παραμένουν στο τραπέζι και δεν πρόκειται να λυθούν τόσο εύκολα. Γιατί, όπως είπε ο ο κ. Γκρίφιν, που αναφέραμε πιο πάνω, τόσο αυτοί που ηγούνται των κυβερνήσεων, όσο και αυτοί που ηγούνται των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ και ΕΕ είναι «μαθητευόμενοι μάγοι».

Και μας θύμισε τη «Φαντασία», την αξεπέραστη ταινία του Γουόλτ Ντίσνεϊ με τον Μίκυ Μάους στον ρόλο του Μαθητευόμενου Μάγου.

To ψηφιακό χρήμα

Άλλοι πιστεύουν ότι όλα αυτά είναι κατευθυνόμενα με σκοπό τον κλονισμό της εμπιστοσύνης των ανθρώπων στο κοινό χρήμα και στα πολύτιμα μέταλλα και να εισάγουν από το παράθυρο το λεγόμενο «ψηφιακό χρήμα» για να αποσοβηθεί μια παγκόσμια οικονομική καταστροφή.

Το πρόβλημα είναι ότι το «ψηφιακό χρήμα» δεν θα το ορίζεις εσύ, όπως κάνεις τώρα με τα χαρτονομίσματα, αλλά η κυβέρνηση. Αυτή θα το καταθέτει στο λογαριασμό σου λη θα το αποσύρει στην περίπτωση που είναι απείθαρχος και δεν υπακούς στις εντολές και τα κελεύσματά της.

Με άλλο λόγια, προωθούν μια παγκόσμια δικτατορία με πρόσχημα την οικονομική ασφάλεια και σταθερότητα.
ν

Μπορείτε να δείτε το παρακάτω βίντεο στο YouTube – εδώ.
ν

ν

 


Translate this post