FRB: Η 4η τράπεζα που καταρρέει μέσα σε λίγες μέρες στις ΗΠΑ (vid)

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ  | Ενημ. 14/3/2023 16:17

Posted by Youmagazine Staff

 

Οι μετοχές της First Republic Bank βυθίζονται, λίγες μέρες μετά την κατάρρευση τριών άλλων τραπεζών των ΗΠΑ.

Ποια μεγάλη τράπεζα κινδυνεύει;

Η FRB είναι η τέταρτη αμερικανική τράπεζα που καταρρέει μέσα σε 5 μέρες. Image: Supplied

v

ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ φαίνεται να έχουν χάσει την πίστη τους σε μια άλλη αμερικανική τράπεζα, λίγες μέρες μετά την εντυπωσιακή κατάρρευση τριών τραπεζών σε ένα ντόμινο που προκάλεσε σοκ σε όλο τον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι φόβοι αυξήθηκαν για μια ακόμη περιφερειακή τράπεζα που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο, τη First Republic Bank (FRB), με τη μετοχή της να πέφτει κατακόρυφα.

Η μετοχή της First Republic Bank υποχώρησε κατά 61,8 τοις εκατό τη Δευτέρα, 13 Μαρτίου. Την προηγούμενη εβδομάδα, η μετοχή της είχε υποχωρήσει κατά 33%.

Προς το παρόν, η τράπεζα έχει ελαφρώς ανακάμψει, σημειώνοντας πτώση 50,55 τοις εκατό τις τελευταίες 24 ώρες, με τη μετοχή της στα 31,21 δολάρια.

Οι καταθέτες έχουν πανικοβληθεί, διότι στις περιφερειακές τράπεζες το 70% των καταθέσεων είναι ανασφάλιστες, που σημαίνει ότι οι καταθέτες θα πάρουν πίσω μόνο το 30% των καταθέσεών τους.

Ποιες τράπεζες έχουν καταρρεύσει μέχρι στιγμής:

1) Silvergate Capital Bank (Καλιφόρνια)

2) Signature Bank (Νέα Υόρκη)

3) Silicon Valley Bank (Καλιφόρνια)

4) First Republic Bank (Καλιφόρνια)
ν

Η τράπεζα Silvergate Capital ήταν η πρώτη από τις περιφερειακές τράπεζες που κατάρρευσε. Image: Supplied
ν

Η Silvergate Capital κατέρρευσε στις 10 Μαρτίου, καθώς τους τελευταίους τρεις μήνες είχε απώλειες 11 δισεκατομμυρίου δολαρίων, με τη μετοχή της να έχει υποχωρήσει κατά 97 τοις εκατό.

Ανάλογες είναι οι απώλειες και των υπολοίπων τραπεζών, με την Silicon Valley Bank, να έχει απώλειες 320 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η SVB ήταν η 14η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ.

Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ έχουν 4.800 τράπεζες. Δηλαδή μια τράπεζα για κάθε 70.000 άτομα.

Σύνθετο φαινόμενο

Η κατάρρευση των τραπεζών οφείλεται σε μια σειρά φαινομένων που τείνουν να δημιουργήσουν την «τέλεια καταιγίδα» στην οικονομία:

1) Το γεγονός ότι εδώ και πολύ καιρό, Ρωσία και Κίνα αγοράζουν χρυσό και ξεφορτώνονται δολάρια και ομόλογα.

2) Στην κατάρρευση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων, με απώλειες εκατοντάδων δισεκατομμυρίων.

3) Στην κατάρρευση της αγοράς ομολόγων.

4) Στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ τυπώνουν συνεχώς χρήμα που δεν έχει πλέον κανένα αντίκρισμα (πληθωριστικό χρήμα).

5) Στην αύξηση των επιτοκίων. Η αύξηση αυτή, που γίνεται για να χτυπηθεί ο πληθωρισμός, αφενός διογκώνει τα χρέη των δανειοληπτών, αφετέρου μειώνει την αξία των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών.

6) Στο δυσθεώρητο εξωτερικό χρέος των ΗΠΑ, που έχει ξεπεράσει τα 31 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Κανείς δεν ξέρει πού θα οδηγήσουν όλα αυτά…

Η επόμενη τράπεζα που θα καταρρεύσει

Η επόμενη τράπεζα που θα καταρρεύσει θα είναι η επενδυτική Credit Suisse. Αυτή την δυσοίωνη πρόβλεψη έκανε ο χρηματοοικονομικός ειδικός Robert Kiyosaki, γνωστός για την επιτυχημένη πρόβλεψή του για την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008.
ν

Η επόμενη τράπεζα που θα πτωχεύσει θα είναι η Credit Suisse, επειδή η αγορά ομολόγων καταρρέει», λέει ο Ρόμπερτ Κιγιοσάκι. Image: Supplied
ν

Ο Kiyosaki δήλωσε ότι «ανησυχεί για την Credit Suisse» λόγω της τέλειας καταιγίδας που προκλήθηκε από το κραχ στην αγορά ομολόγων και την επικείμενη συνταξιοδότηση της γενιάς των baby boomers. Image: Supplied
ν

Ο Κιγιοσάκι «ανησυχεί» για την Credit Suisse ‒την όγδοη μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα στον κόσμο‒ λόγω της «τέλειας καταιγίδας» που προκλήθηκε από το κραχ της αγοράς ομολόγων και την επικείμενη συνταξιοδότηση της γενιάς των baby boomers.

«Η αγορά ομολόγων είναι πολύ μεγαλύτερη από τη χρηματιστηριακή αγορά», επισημαίνει.

Η Credit Suisse έχασε 8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.

«Το δολάριο ΗΠΑ χάνει την ηγεμονία του στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Έτσι θα τυπώνουν όλο και περισσότερα από αυτό… προσπαθώντας να μην βυθιστεί αυτό το πράγμα».

Η πρόσφατη είδηση ​​για την «υλική αδυναμία» της Credit Suisse έχει προκαλέσει ανησυχίες στους επενδυτές για τις προοπτικές της τράπεζας, με ορισμένα από τα ομόλογά της να υποχωρούν απότομα σε τιμή, αγγίζοντας χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.

Οι τραπεζικές μετοχές πέφτουν σε όλο τον κόσμο

Σαν αποτέλεσμα, οι μετοχές 20 περιφερειακών τραπεζών καταρρέουν στο Χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές, η μετοχή της Western Alliance, $WAL πέφτει κατά  75%, της First Republic, $FRC κατά 65%, της Zions Bancorp, $ZION κατά 43%, της PacWest, $PACW κατά 41%, της Comerica, $CMA κατά 33% και της Fifth Third, $FITB κατά 20%.

Μετά από 2 λεπτά ομιλίας, όπου είπε ότι όλα «βαίνουν καλώς», ο Μπάιντεν έφυγε βιαστικά από τη συνέντευξη Τύπου, αρνούμενος να απαντήσει στο ερώτημα αν θα υπάρξει φαινόμενο «ντόμινο».

Ο βρετανικός βραχίονας της τράπεζας Silicon Valley Bank αγοράστηκε για 1 λίρα από την HSBC μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Αγγλίας.
ν

Μπορείτε να δείτε το παρακάτω βίντεο στο YouTubeεδώ.
ν

ν

 


Translate this post