Άλλες 200 τράπεζες των ΗΠΑ βρίσκονται υπό την απειλή κατάρρευσης (vid)

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ  | Ενημ. 19/3/2023 10:38

Posted by Youmagazine Staff

 

Καταστροφική προοπτική: άλλες 200 τράπεζες στις ΗΠΑ κινδυνεύουν με κατάρρευση, καθώς οι πελάτες μπορεί να αποσύρουν τις καταθέσεις τους.

Έρχεται Μαύρη Δευτέρα;

Οι περισσότεροι δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης βρίσκονται καθημερινά στο κόκκινο από την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023. Image: AP

v

ΣΧΕΔΟΝ 200 ΤΡΑΠΕΖΕΣ των ΗΠΑ είναι ευάλωτες, εξαιτίας της ίδιας τοξικής συνταγής που συνέβαλε στην κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB), με τους πελάτες τους να αποσύρουν μανιωδώς τα κεφάλαιά τους, με την Fed και την κυβέρνηση να μην μπορούν να κάνουν τίποτα, αναφέρει δημοσίευμα της New York Post.

Συγκεκριμένα, 186 τράπεζες των ΗΠΑ θα μπορούσαν να χρεοκοπήσουν εάν οι μισοί από τους καταθέτες αποσύρουν άμεσα τα κεφάλαιά τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Social Science Research Network.

Ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ εγγυάται τις τραπεζικές καταθέσεις μέχρι το ύψος των 250.000 δολαρίων, οι 186 τράπεζες που βρίσκονται σε κίνδυνο έχουν μεγάλους αριθμούς ανασφάλιστων καταθετών, οι οποίοι σύμφωνα με τη μελέτη, το πιο πιθανό είναι να σηκώσουν τα κεφάλαιά τους από φόβο μήπως τα χάσουν.

Οι περισσότεροι τρέχουν να αγοράσουν χρυσό, καθώς είναι βέβαιο ότι η τιμή του πολύτιμου αυτού μετάλλου θα αυξηθεί περισσότερο.

Οι τράπεζες που κινδυνεύουν έχουν επενδύσει σημαντικό μέρος του ενεργητικού τους σε κρατικά ομόλογα, τα οποία είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις αυξήσεις των επιτοκίων που γίνονται συχνά για να μειωθεί ο πληθωρισμός.

Γι’ αυτό τον λόγο, ο οίκος Moody’s έσπευσε να υποβαθμίσει όλες τις τράπεζες των ΗΠΑ από «σταθερές» σε «επικίνδυνες».
ν

Big banks feel the pressure of financial ‘contagion’
ν

ν

Ποιες τράπεζες έχουν ήδη καταρρεύσει

Θυμίζουμε ότι οι τράπεζες που έχουν καταρρεύσει πλήρως ή μερικώς μέχρι στιγμής είναι οι ακόλουθες:

1) Silvergate Capital Bank

2) Signature Bank

3) Silicon Valley Bank

4) First Republic Bank

5) Western Alliance Bancorporation

6) Credit Suisse

Θυμίζουμε ότι η Silicon Valley Bank είναι η 18η μεγαλύτερη τράπεζα στη χώρα και η πτώχευσή της η δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία στην ιστορία των ΗΠΑ.

Η Credit Suisse είναι όγδοη μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο. Για να σωθεί πήρε βοήθεια ύψους 50 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, αλλά αντιλαμβάνεται κανείς ότι καμία κυβέρνηση στη Γη δεν έχει τόσα χρήματα για να σώσει όλες τις τράπεζες, αν αρχίσει η κατάρρευσή τους μετά τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις.
ν

Η χρεοκοπία της Silicon Valley Bank ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη στην ιστορία των ΗΠΑ και σχεδόν 200 ακόμη τράπεζες βρίσκονται σε παρόμοια θέση. Image: AFP

ν

Ένας αρτιμελής κι ένας σακάτης

Υπάρχουν πιέσεις να εξαγοραστεί η Credit Suisse από την UBS. Κάτι τέτοιο θα ήταν παρόμοιο με έναν αρτιμελή δρομέα, ο οποίος, πριν ξεκινήσει μαραθώνιο, φορτώνεται έναν σακάτη στους ώμους του για να τρέξουν μαζί. Το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο.
ν

Οι περισσότεροι δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εξακολουθούσαν να βρίσκονται στο κόκκινο την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023. Image: AP

ν

Την Παρασκευή 17 Μαρτίου, με το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης να βρίσκεται για μια ακόμη ημέρα στο κόκκινο εξαιτίας της SVB και της Credit Suisse και τις τραπεζικές μετοχές να καταρρέουν, εκφράστηκαν φόβοι για άμεση κατάρρευση άλλων 34 τραπεζών.
ν

“34 More Banks at Risk of Failure!” – Could Your Bank Be The Next to Collapse?
ν

v

Έρχεται Μαύρη Δευτέρα;

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η κίνηση της Αμερικανίδας δικηγόρου Μπεθ Βαν Σάακ να πείσει το καθοδηγούμενο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν, εντάσσεται στην γενικότερη προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης να στρέψει αλλού το ενδιαφέρον των Αμερικανών.

Γιατί αυτό;

Διότι, όπως προειδοποιεί ο δισεκατομμυριούχος Bill Ackman, σε περίπτωση που η αμερικανική κυβέρνηση δεν υποσχεθεί την πλήρη ασφάλιση όλων των καταθέσεων, ακόμη και αυτών που υπερβαίνουν τις 250.000 δολάρια, τότε θα προκληθεί πανικός και από την Δευτέρα, 20 Μαρτίου, οι πελάτες των τραπεζών θα αρχίσουν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους.

Το ερώτημα είναι πώς με καταθέσεις ύψους 26,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από τον Σεπτέμβριο του 2022, είναι εφικτή η ασφάλιση αυτού του ιλιγγιώδους ποσού.

Σε ένα περίεργο tweet 649 λέξεων και μιας μόνο παραγράφου χθες Σάββατο, ο κ. Ackman προειδοποιεί για μια άνευ προηγουμένου οικονομική κατάρρευση, καθώς προβλέπει ότι οι ανασφάλιστοι πελάτες των τραπεζών μπορεί να προκαλέσουν μια μαμούθ κατάρρευση, εκτός εάν η κυβέρνηση παρέμβει για να εγγυηθεί τα κεφάλαιά τους.

«Η [κυβέρνηση] έχει περίπου 48 ώρες για να διορθώσει ένα λάθος που θα γίνει σύντομα και μη αναστρέψιμο. Επιτρέποντας στην [SVB Financial Group] να πτωχεύσει χωρίς να προστατεύσει όλους τους καταθέτες, ο κόσμος ξύπνησε και κατάλαβε τι σημαίνει μια ανασφάλιστη κατάθεση – μια μη εξασφαλισμένη μη ρευστοποιήσιμη απαίτηση σε μια χρεοκοπημένη τράπεζα», έγραψε στο Twitter.

«Οι μεγάλες τράπεζες [η JP Morgan, η Citigroup ή η Bank of America] είναι απούσες στο να εξαγοράσουν την SVB πριν από το open τη Δευτέρα, … επομένως, ή η [κυβέρνηση] θα εγγυηθεί όλες τις καταθέσεις, ή ο γιγαντιαίος ήχος που θα ακουστεί θα προέρχεται από την απόσυρση ουσιαστικά όλων των ανασφάλιστων καταθέσεων από όλες τις τράπεζες εκτός από τις «συστημικά σημαντικές».
ν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επιμένει ότι η χώρα του δεν αντιμετωπίζει μια συντριβή τύπου 2008. Image: AFP

ν

Πού θα βρεθούν τόσα χρήματα;

Όπως είπε ο Μπάιντεν, ο λογαριασμός για την ασφάλιση των σχεδόν 175 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όσες ήταν οι καταθέσεις των πελατών της Silicon Valley Bank που χάθηκαν, θα πληρωθεί από τα υπόλοιπα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και όχι από τους φορολογούμενους.

Αλλά, εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ συμφωνήσει να ασφαλίσει κάθε δολάριο από τα τρισεκατομμύρια που διατηρούνται σε τραπεζικούς λογαριασμούς σήμερα, όπως προτείνει ο κ. Ackman δεν είναι σαφές από πού θα προέλθουν αυτά τα χρήματα.

Μέχρι τώρα έχουν κλείσει οριστικά τρεις τράπεζες μέσα σε τρεις μέρες (η Silvergate Capital με έδρα την Καλιφόρνια, η Silicon Valley Bank, η 18η μεγαλύτερη τράπεζα στη χώρα και η Signature Bank με έδρα τη Νέα Υόρκη).

Ακολούθησε η First Republic Bank, η οποία υπέστη σφαγή στο Χρηματιστήριο με τη μετοχή της να υποχωρεί κατά 61,8 τοις εκατό μέσα σε μια μέρα (Τρίτη), πριν παρέμβουν 11 άλλες τράπεζες να τη στηρίξουν προσωρινά με 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ακολούθησε η Credit Suisse, η έβδομη μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα στον κόσμο, η οποία είχε το 2022 ζημιές 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι διαπραγματεύσεις της μετοχής της Credit Suisse ανεστάλησαν πολλές φορές αυτή την εβδομάδα, καθώς η τιμή της έπεσε κατακόρυφα και ενώ ο μεγαλύτερος μέτοχός της, η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε δημόσια ότι δεν σκοπεύει να τη στηρίξει.

Έτσι, όλο το βάρος έπεσε στην ελβετική κυβέρνηση που έδωσε στην Credit Suisse 50 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα.

Ωστόσο, καθώς σχεδόν 200 αμερικανικές τράπεζες ενδέχεται να έχουν οικονομικές επιπλοκές που δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί, η τραπεζική κρίση που ξέσπασε πριν από μια εβδομάδα στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μπορεί να είναι πιο σοβαρή από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί.
ν

Bad News For Banking: Why More Trouble Is Coming Following SVB And Signature Bank Collapse | Forbes
v

ν

 


Translate this post