Ισχυρός σεισμός 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία – Πάνω από 6.000 οι νεκροί (vid)

Κατηγορία Διεθνή-Κόσμος

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  | Ενημ. 6/2/2023 12:17, 22:17, 23:48 | Ενημ. 7/2/2023 11:34, 19:32, 20:02

Posted by Youmagazine Staff

 

Σεισμός 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την Τουρκία και τη Συρία τα ξημερώματα της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου. Πάνω από 6.000 οι νεκροί.

H στιγμή που δεύτερος ισχυρός σεισμός χτυπά την πληγείσα περιοχή (vid).

Συνεχείς ενημερώσεις.

Ο σεισμός χτύπησε την ώρα του ύπνου. Πηγή: YouTube

v

ΣΕΙΣΜΟΣ ΙΣΧΥΟΣ 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε τα ξημερώματα τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία, σκοτώνοντας 6.256 ανθρώπους και στις δύο χώρες, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό και προκαλώντας τεράστιες και εκτεταμένες υλικές ζημιές και στις δυο πλευρές των συνόρων. Χιλιάδες είναι οι τραυματίες.

Κάπου 150.000 άνθρωποι στην Τουρκία έχουν μείνει άστεγοι.

Συνολικά από τον σεισμό έχουν επηρεαστεί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, περίπου 23 εκατομμύρια άνθρωποι. Από αυτούς τα 13,5 εκατομμύρια βρίσκονται στην Τουρκία. Πάνω από 8.000 είναι αυτοί που ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια.

Στις περιοχές που έπληξε ο σεισμός επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες και χιονιάς.
v

Βίντεο: Σεισμόπληκτοι στην Τουρκία προσπαθούν να ζεσταθούν
ν

ν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε επταήμερο εθνικό πένθος μετά τους φονικούς σεισμούς που έπληξαν τη χώρα τη Δευτέρα, και έθεσε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες. 

Την ώρα του σεισμού, που έγινε στις 04:17 τοπική ώρα σε βάθος 17,9 χλμ., οι κάτοικοι βρίσκονταν στα κρεβάτια τους. Έχουν καταρρεύσει εκατοντάδες κτίρια, ενώ ο σεισμός έγινε αισθητός στην Κύπρο, στον Λίβανο, στο Ιράκ, στο Ισραήλ, στην Παλαιστίνη και στην Αίγυπτο.

Έχουν επίσης καταγραφεί 145 μετασεισμοί, μετά τον φονικό σεισμό κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τρεις από αυτούς να είναι μεγαλύτεροι των 6 Ρίχτερ.

Στη Συρία η κατάσταση είναι δραματική, καθώς έχουν καταστραφεί τα περισσότερα νοσοκομεία στην περιοχή όπου χτύπησε ο σεισμός.
ν

Πυκνοί καπνοί έχουν καλύψει το λιμάνι της Αλεξανδρέττας (Iskenderun), καθώς πολλά κτίρια και βομηχανικές εγκαταστάσεις έχουν καταρρεύσει. Image: Supplied
ν

Ένας πατέρας κλαίει δίπλα στο παιδί του, στο νοσοκομείο al-Rahma στην πόλη Darkush, στην επαρχία Ιντλίμπ της βόρειας Συρίας. Ήταν οι μόνοι που επέζησαν από το σπίτι τους όταν κατέρρευσε. Ghaith Alsayed / AP
ν

Ένας πατέρας μεταφέρει το τραυματισμένο παιδί του στην επαρχία Ιντλίμπ της βόρειας Συρίας. Ghaith Alsayed / AP
ν

Ένας Σύριος, ο Οσάμα Αμπντούλ Χαμίντ, έχει μόλις βγει ζωντανός με τη γυναίκα του και τα τέσσερα παιδιά του από την πολυκατοικία του στο χωριό Αζμαρίν. Πολλοί από τους γείτονές τους δεν ήταν τόσο τυχεροί.

«Το κτίριο είναι τεσσάρων ορόφων και από τους τρεις από αυτούς, κανείς δεν κατάφερε να βγει», λέει ο Αμπντούλ Χαμίτ, ξεσπώντας σε κλάματα. «Ο Θεός μου έδωσε μια νέα ευκαιρία στη ζωή».
ν

Ένας Σύρος κλαίει καθώς κουβαλά το σώμα του γιου του που σκοτώθηκε στον σεισμό. Image: Bakr Alkasem / AFP
v

Βομβαρδισμένο τοπίο. Κάτοικοι αναζητούν επιζώντες στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν από τον σεισμό, στο χωριό Besnia κοντά στην πόλη Harim, στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, στα σύνορα με την Τουρκία. Image: Omar Haj Kadour / AFP
ν

Βίντεο: H στιγμή που δεύτερος ισχυρός σεισμός χτυπά την πληγείσα περιοχή
ν

ν

Ένα τραυματισμένο παιδί περιμένει τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο της Μπαμπ αλ Χάουα μετά από τον σεισμό που ταρακούνησε την επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, στα σύνορα με την Τουρκία. Image: Aaref Watad / AFP
v

Ένα άλλο τραυματισμένο παιδί και ένας άνδρας δέχονται τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο της Μπαμπ αλ Χάουα στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Image: Aaref Watad / AFP

ν

BREAKING: Hundreds dead after earthquake hits Turkey and Syria
ν

ν

Προηγούμενος σεισμός, στις 17 Αυγούστου 1999, σκότωσε 17.000 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 40.000, ενώ κατέρρευσαν χιλιάδες κτίρια.

Οι πόλεις που έχουν χτυπηθεί περισσότερο στην Τουρκία είναι το Γκαζιαντέπ (Αντιόχεια), η Μαλάτεια (Μελιτηνή), τα Άδανα, το Καχραμάνμαρας, η Οσμανίγιε, το Αντιαμάν (αρχ. Πέρρη), η Σανλιούρφα και το Ντιγιαρμπακίρ (Άμιδα). Επίσης το Κιλίς στα σύνορα με την Συρία.

Στη Συρία χτυπήθηκαν περισσότερο η Λαττάκεια και η Χάμα που έχει εν μέρει καταρρεύσει.

Στη Λαττάκεια κατέρρευσε το κτίριο της τηλεόρασης.

Σύμφωνα με αναφορές, αυτός είναι ο μεγαλύτερις σεισμός που έχει πλήξει έως τώρα τη Συρία.
ν

Η περιοχή της Τουρκίας όπου χτύπησε ο Εγκέλαδος. Πηγή: Twitter
ν

Εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί δραματικά. Πηγή: Twitter
ν

Σεισμός 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία (Watch on Twitter)
ν


ν

Over 300 Dead After Powerful Quake In Turkey, Syria, People Were Sleeping
v

ν

 


Translate this post