Ο Τραμπ διέταξε το φόνο στρατιωτικού ηγέτη του Ιράν

Κατηγορία NEWS, Κόσμος

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι η δολοφονία ανώτατου στρατιωτικού ηγέτη διατάχθηκε από τον Τραμπ για «αποτροπή μελλοντικών ιρανικών επιθέσεων».

Ο στρατηγός των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης Κασίμ Σουλεϊμανί, δολοφονήθηκε κατόπιν εντολής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Image: AFP. Πηγή: Supplied

ν

Ο ΑΝΩΤΑΤΟΣ Ιρανός διοικητής Κασέμ Σουλεϊμανί (Qassim Soleimani) και ο αναπληρωτής επικεφαλής του στρατού του Ιράκ Χάσεντ αλ-Σααμπί (Hashed al-Shaabi) ήταν μεταξύ εκείνων που σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί σε αεροπορικό χτύπημα που έγινε στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, σύμφωνα με την ιρακινή κρατική τηλεόραση.

Πιο συγκεκριμένα, η ιρακινή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί, ο επικεφαλής της Δύναμης Κουντς («Ιερουσαλήμ») των Φρουρών της Επανάστασης, είναι ανάμεσα στους οκτώ νεκρούς της επίθεσης στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Νεκρός είναι επίσης ο Αμπού Μαχντί αλ-Μουχάντις, δεύτερος τη τάξει στις Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης.

Η επίθεση έγινε με τέσσερις ρουκέτες Κατιούσα που έπληξαν αυτοκινητοπομπή σε στρατιωτική βάση, η οποία βρίσκεται δίπλα στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Ο πρόεδρος Τραμπ «πανηγύρισε» το φόνο του Ιρανού στρατηγού, αναρτώντας στο Twitter την εικόνα της αμερικανικής σημαίας.
ν


ν

Ο στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί το 2016 σε συνάντηση αξιωματικών των Φρουρών της Επανάστασης. Image: AFP / Khamenei.IR. Πηγή: Supplied
ν

Ύστερα από τη δολοφονία του στρατηγού ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο της έντασης στην περιοχή.

Οι Φρουροί της Επανάστασης ‒επίλεκτο σώμα των ένοπλων δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν‒ επιβεβαίωσαν σήμερα τον θάνατο σε αεροπορικό βομβαρδισμό στη Βαγδάτη, την πρωτεύουσα του Ιράκ, του Κασέμ Σουλεϊμανί, επικεφαλής της Δύναμης Κουντς («Ιερουσαλήμ» στα περσικά), ειδικού απεσταλμένου της Τεχεράνης για τις ιρακινές υποθέσεις, επιρρίπτοντας την ευθύνη στις ΗΠΑ.
ν


ν

«Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοινώνουν ότι ο ένδοξος διοικητής των δυνάμεων του Ισλάμ, ο Χατζ Κασέμ Σουλεϊμανί, έπειτα από μια ζωή προσφοράς, έπεσε νεκρός. Έγινε μάρτυρας σε επίθεση της Αμερικής εναντίον του αεροδρομίου της Βαγδάτης σήμερα το πρωί», αναφέρει η ανακοίνωσή τους που μεταδόθηκε από την ιρανική κρατική τηλεόραση.
ν

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ

Την ώρα της επίθεσης, άλλοι Αμερικανοί πεζοναύτες επιτέθηκαν εναντίον του αρχηγού της Ιρακινής πολιτοφυλακής Καΐς Καζαλί (Qais Khazali) και του Χαντί αλ-Αμίρι (Hadi al-Amiri), ηγέτη της ιρακινής οργάνωσης Μπαντρ, σε μια γειτονιά της Βαγδάτης, σύμφωνα με το κανάλι Al Arabiya.

Νεκρός είναι επίσης ο Μοχάμεντ Ρεντά (Mohammed Reda), επικεφαλής του πρωτοκόλλου του αεροδρομίου της Βαγδάτης.

Αν και δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση ότι η Ουάσιγκτον διέταξε τις δολοφονίες, ορισμένοι νομοθέτες των ΗΠΑ αμφισβήτησαν ήδη τη νομιμότητα της αμερικανικής επιδρομής, καθώς το Κογκρέσο έμεινε στο σκοτάδι σχετικά με την αποστολή δολοφονίας. Ο γερουσιαστής Κρις Μέρφυ (Chris Murphy) αναφέρει σε ένα tweet του, ότι η μη εξουσιοδοτημένη από το Κογκρέσο επιχείρηση θα μπορούσε να ξεκινήσει έναν «μαζικό περιφερειακό πόλεμο», παρ’ όλο που ο Σουλεϊμανί ήταν «εχθρός των Ηνωμένων Πολιτειών»

Οι αιφνιδιαστικές δολοφονίες Ιρανών και Ιρακινών αξιωματούχων είναι αποτέλεσμα της κλιμάκωσης της έντασης που υπάρχει μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον, ύστερα από την επίθεση σιιτών στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη.

Αφορμή ήταν μια αμερικανική αεροπορική επιδρομή σε μια ιρακινή σιιτική πολιτοφυλακή το περασμένο Σαββατοκύριακο, που προκάλεσε την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη την Τρίτη, όπου οι διαδηλωτές έσπασαν παράθυρα, έβαλαν φωτιές και έγραψαν συνθήματα όπως «θάνατος στην Αμερική».

Αφορμή όλων αυτών ήταν επίθεση της ιρακινής σιιτικής πολιτοφυλακής με πυραύλους σε αμερικανική βάση στο Κιρκούκ, για την οποία οι Αμερικανοί κατηγόρησαν το Ιράν, αν και δεν προσκόμισαν κανένα αποδεικτικό στοιχείο.
ν

Qassem Soleimani, head of Iran’s elite military force, dead in Baghdad air strike | CBS News
ν

ν

 


Translate this post