Οι εξωγήινοι μπορεί να χρησιμοποιούν ορφανούς πλανήτες ως διαστημόπλοια

Κατηγορία Εξωγήινη Έρευνα

ΕΞΩΓΗΙΝΗ ΕΡΕΥΝΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Οι εξωγήινοι είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιούν ορφανούς πλανήτες ως διαστημόπλοια, αναφέρει αστροφυσικός του Χιούστον.

Θα μπορούσε ένας πολιτισμός να επιβιώσει σε έναν πλανήτη ελεύθερης περιαγωγής; Image: PHL/UPR Arecibo/NASA

v

ΜΙΑ ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ ισχυρίζεται ότι οι εξωγήινοι θα μπορούσαν να κάνουν βόλτες στο σύμπαν χρησιμοποιώντας ως διαστημόπλοια ορφανούς πλανήτες.

Ένας ορφανός πλανήτης, γνωστός επίσης ως διαστρικός, νομάδας, ελεύθερος ή περιπλανώμενος πλανήτης, ή πλανήτης χωρίς ήλιο, είναι ένα πλανητικό σώμα το οποίο βρίσκεται σε απευθείας τροχιά γύρω από τον γαλαξία στον οποίο ανήκει χωρίς ωστόσο να ανήκει σε κάποιο ηλιακό σύστημα.

Το να ταξιδεύεις τεράστιες αποστάσεις μέσα στο διάστημα αποτελεί μια σημαντική τεχνολογική πρόκληση για οποιονδήποτε πολιτισμό είναι αρκετά προηγμένος ώστε να είναι ικανός να εγκαταλείψει τον πλανήτη του. Όμως δεν χρειάζεται να φτιάξει κανείς διαστημόπλοια για να κάνει διαστρικά ταξίδια, καθώς υπάρχει ήδη ένα ελεύθερα διαθέσιμο μέσο που συνήθως παραβλέπεται.

Οι ορφανοί πλανήτες είναι κόσμοι που συνήθως, έπειτα από κάποιο καταστροφικό γεγονός, εκδιώχθηκαν από το ηλιακό τους σύστημα και ταξιδεύουν ελεύθερα μέσα στο διαστρικό κενό.

Θα μπορούσε ένας πολιτισμός να τους χρησιμοποιήσει ως όχημα;

Πλανήτες μικρότεροι από τον Πλούτωνα

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη η αστροφυσικός Irina Romanovskaya του Κοινοτικού Κολλεγίου του Χιούστον, ένας ορφανός πλανήτης προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με ένα διαστημόπλοιο, όπως το ότι είναι ένα αυτόνομο περιβάλλον, δεν χρειάζεται τεχνητή βαρύτητα και έχει ήδη διαμορφωμένο οικοσύστημα που επιτρέπει σε έναν πολιτισμό να ευδοκιμήσει για γενιές ολόκληρες έως ότου ο πλανήτης φτάσει σε ένα ηλιακό σύστημα με έναν περισσότερο κατοικήσιμο κόσμο μέσα του.

Η Romanovskaya λέει επίσης ότι ορισμένοι πλανήτες ελεύθερης περιαγωγής που έχουν συλληφθεί από τη βαρύτητα ενός άλλου ηλιακού συστήματος θα μπορούσαν κάλλιστα να έχουν πάνω τους ενδιαφέροντα εξωγήινα τεχνουργήματα, ακόμη κι αν εγκαταλείφθηκαν από τους κατοίκους τους.

Σύμφωνα με την ίδια, αν θέλει κανείς να βρει τέτοιους κόσμους θα πρέπει να ψάξει στις εξωτερικές περιοχές των πλανητικών συστημάτων.

Προς ώρας ο πλησιέστερος προς τη Γη ορφανός πλανήτης που έχει ανακαλυφθεί είναι ο WISE 0855−0714 σε απόσταση 7 ετών φωτός, ενώ τον Νοέμβριο του 2012 ανακαλύφθηκε ο μακρινότερος (CFBDSIR 2149-0403) σε απόσταση μεγαλύτερη από τα 100 έτη φωτός από τη Γη. Και φυσικά δεν μπορούμε να τους προσεγγίσουμε.
ν

 


Translate this post