Επικίνδυνη κλιμάκωση: Οι ΗΠΑ θέλουν να στείλουν μαχητικά της Πολωνίας στην Ουκρανία

Κατηγορία NEWS, Ευρώπη, Κόσμος

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συζητά με τους Πολωνούς την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας.

Ρωσικό RAC MiG-29 της Πολωνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Πηγή: FlightGlobal.com

v

ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ CNN, οι ΗΠΑ συνομιλούν με την Πολωνία για τη δυνατότητα αποστολής μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα διαβουλεύονται και με άλλες χώρες του ΝΑΤΟ που έχουν στον στόλο τους ρωσικά μαχητικά.

Αυτό επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, καθώς ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι πιέζει τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να στείλουν μαχητικά αεροσκάφη στη χώρα του.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος, στις συνομιλίες τους με την Πολωνία, οι ΗΠΑ εξετάζουν ποιες «εγγυήσεις θα μπορούσαμε να παράσχουμε για την ασφάλεια της Πολωνίας, εάν η χώρα αυτή αποφάσιζε να αποστείλει πολεμικά αεροπλάνα στην Ουκρανία». Ο εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε ποιες εγγυήσεις εξετάζονται.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι η αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία είναι μια «απόφαση που πρέπει να λάβει κάθε χώρα ξεχωριστά» (και όχι η ΝΑΤΟϊκή συμμαχία) και σημείωσε ότι υπάρχει πλήθος υλικοτεχνικών λεπτομερειών προς επεξεργασία, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου μεταφοράς των αεροσκαφών από την Πολωνία στην Ουκρανία.

Φυσικά υπάρχουν και πολλά άλλα τεχνικά προβλήματα που πρέπει να λυθούν.

Η Ουκρανία διαθέτει 28 αεροσκάφη MiG-29s με πυραύλους αέρος-αέρος μικρού βεληνεκούς R-73. Ωστόσο, Πολωνοί ειδικοί πιστεύουν ότι από τα MiG αυτά μόνο 23 είναι έτοιμα επιχειρησιακά, ενώ στερούνται πυραύλων μεσαίας και μεγάλης εμβέλειας κατευθυνόμενων από ραντάρ.

Δύο γερουσιαστές των Δημοκρατικών που συμμετείχαν σε βιντεο-κλήση με τον Ουκρανό πρόεδρο νωρίτερα το Σάββατο είπαν ότι ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε την πρόθεση της Πολωνίας να στείλει μαχητικά αεροσκάφη MiG, αλλά ότι «περιμένει από εσάς [τις ΗΠΑ] να της δώσετε την άδεια».

Η Ουκρανία ζητά από το ΝΑΤΟ να της αποστείλει ρωσικά μαχητικά, καθώς μόνο τέτοια μπορούν να πιλοτάρουν οι χειριστές της.

Από την άλλη μεριά, οι Ρώσοι έχουν διαμηνύσει πως οποιαδήποτε ανάμειξη των Δυτικών στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία θα θεωρηθεί πράξη κήρυξης πολέμου στην Ρωσική Ομοσπονδία και ότι θα απαντήσουν αναλόγως.

Βρισκόμαστε άραγε στο κατώφλι ενός νέου παγκοσμίου πολέμου;
ν

 


Translate this post