Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Ρωσία και Ουκρανία (video)

Κατηγορία NEWS, Ευρώπη, Διεθνή-Κόσμος

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Συνομιλίες μεταξύ ρωσικής και ουκρανικής αντιπροσωπείας αρχίσουν σήμερα Δευτέρα στη Λευκορωσία εν μέσω αντεγκλήσεων και κατηγοριών.

Δείτε την ανάλυση του Γιώργου Φίλη στο τέλος του άρθρου.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας έδωσε στη δημοσιότητα τη φωτογραφία του χώρου όπου θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας καθώς βρισκόμαστε στην πέμπτη ημέρα του πολέμου. Image: Supplied

v

ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ στραμμένο στη Λευκορωσία είναι ο πλανήτης,καθώς σήμερα Δευτέρα (28/02), αρχίζουν στην πόλη Γομέλ, που βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανία, οι συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπειών από το Κίεβο και τη Μόσχα.

Η συνάντηση αποφασίστηκε ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, και του Ουκρανού ομολόγου του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Εν τω μεταξύ, την Κυριακή (27/02), ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, έθεσε σε υψηλό συναγερμό τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις αποτροπής, λέγοντας: «Ανώτατα στελέχη των ηγετικών χωρών του ΝΑΤΟ επιδίδονται σε επιθετικές δηλώσεις για τη χώρα μας».
ν

Βλαντίμιρ Πούτιν: Η Δύση μας επιτίθεται στην οικονομία και όχι μόνο. Οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ κάνουν απειλητικές δηλώσεις για τη Ρωσία. Image: Supplied
ν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε την Κυριακή νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, μερικές από τις οποίες τέθηκαν σε ισχύ από τη Δευτέρα και περιλαμβάνουν το κλείσιμο του εναέριου χώρου της Ε.Ε. για τα ρωσικά αεροσκάφη, το «πάγωμα» αποθεματικών και περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, καθώς και το μπλοκάρισμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου RT και του Sputnik στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Με απαγορεύσεις και λογοκρισία αντιλαμβάνεται η Δύση την ελευθερία του Τύπου.

Από την πλευρά της, η Μαργαρίτα Σιμονιάν, αρχισυντάκτρια του RT, απάντησε για το μπλοκάρισμα του πρακτορείου, αλλά και του Sputnik, λέγοντας: «Ξέρουμε να δουλεύουμε με απαγορεύσεις» και προσθέτοντας πως «κανείς δεν πρόκειται να απολυθεί».

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, ανακοίνωσε την Κυριακή πως η Ε.Ε. προτίθεται να δώσει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία αλλά και γενικότερη στρατιωτική βοήθεια ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Επίσης, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα, το οποίο δεν στήριξε η Ρωσία, για σύγκληση έκτακτης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του οργανισμού σχετικά με την ουκρανική κρίση και αυτή πρόκειται να διεξαχθεί επίσης σήμερα Δευτέρα.

Μακάρι οι ειρηνευτικές συνομιλίες να ευοδωθούν, αν και κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο, δεδομένης της επιθετικότητας του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Να σημειωθεί ότι οι συνομιλίες αρχίζουν χωρίς να έχει συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός.

Πάντως, από επιχειρησιακής άποψης, οι ουκρανικές Αρχές ανακοίνωσαν, την Κυριακή, πως η πόλη Μπερντιάνσκ που βρίσκεται στην περιοχή της Ζαπορίζια, καθώς και ο εκεί πυρηνικός σταθμός είναι υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού.

Στο βίντεο που ακολουθεί, ο καθηγητής Γεωπολιτικής, Γιώργος Φίλης, μιλά για τις εξελίξεις με επίκεντρο τον πόλεμο στην Ουκρανία.
ν

Γ. Φίλης : Οριακές καταστάσεις στη Παγκόσμια Γεωπολιτική | Ράδιο 98.4
ν

ν

 


Translate this post