Η Ρωσία κατέρριψε ένα MiG-21 και ένα ελικόπτερο Puma της Ρουμανίας (vid)

Κατηγορία NEWS, Ευρώπη, Κόσμος

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η Ρωσία κατέρριψε ένα MiG-21 και ένα ελικόπτερο διάσωσης IAR-330 Puma της Ρουμανικής Πολεμικής Αεροπορίας πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Το μαχητικό και το ελικόπτερο της Ρουμανίας εξαφανίστηκαν μέσα σε δυο τεράστιες εκρήξεις. Image: News Media

v

ΕΝΑ ΜΑΧΗΤΙΚΟ MiG-21 και ένα ελικόπτερο διάσωσης IAR-330 Puma της Ρουμανικής Πολεμικής Αεροπορίας κατερρίφθησαν στη Μαύρη Θάλασσα το απόγευμα της Τετάρτης από τους Ρώσους, που έχουν καταλάβει όλη την ακτογραμμή της Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα. ένα MiG-21 LanceR από την 86η Αεροπορική Βάση της Ρουμανίας, που εκτελούσε αποστολή εναέριας περιπολίας-κατασκοπείας πάνω από την Δοβρουτσά, εξαφανίστηκε από τα ραντάρ το απόγευμα της Τετάρτης 2 Μαρτίου. Ένα ελικόπτερο IAR-330 Puma που στάλθηκε σε αποστολή έρευνας και διάσωσης του πιλότου εξαφανίστηκε επίσης από τα ραντάρ.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρουμανίας επιβεβαίωσε ότι το ελικόπτερο διάσωσης συνετρίβη και ότι υπήρξαν επτά θάνατοι.

Το ελικόπτερο συνετρίβη 11 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Constantin Spânu.

Η αιτία της συντριβής παραμένει προς το παρόν άγνωστη.

Τίποτα επίσης δεν έχει γίνει γνωστό για το αεροπλάνο MiG 21 LanceR που εξαφανίστηκε από τα ραντάρ.

Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την αεροπορική βάση Mihail Kogălniceanu 57 στις 7.50 μ.μ. Μέχρι στιγμής τίποτα δεν είναι γνωστό για την τύχη του πιλότου.

ν

ν

Η ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας βιώνει ένα ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφάλειας που συνδυάζει μεγάλης κλίμακας συμβατικές στρατιωτικές απειλές, διεθνοποιημένους εμφύλιους πολέμους και βολές με όπλα μαζικής καταστροφής. Τα εδάφη της Ουκρανίας που έχουν καταληφθεί από τη Ρωσία (καφέ χρώμα) καθιστούν τη Μαύρη Θάλασσα τμήμα της ρωσικής επικράτειας. Πηγή: SIPRI
ν

Επικίνδυνη κλιμάκωση

Η τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επιβεβαιώνει ότι στο ελικόπτερο που συνετρίβη βρίσκονταν επτά στρατιώτες και ότι όλοι έχασαν τη ζωή τους.

Εκτός από τα πέντε μέλη του πληρώματος που αναφέρθηκαν αρχικά, στο Puma είχαν επιβιβαστεί και δύο διασώστες από τις ρουμανικές ναυτικές δυνάμεις.

Tο απόγευμα της Τετάρτης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Βασίλε Ντιντσού εξέδωσε δήλωση με την οποία εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων από τη συντριβή του ελικοπτέρου.

«Το πλήρωμα του ελικοπτέρου IAR 330-Puma, σε αποστολή έρευνας και διάσωσης για το αεροσκάφος MiG 21 LanceR, βρέθηκε νεκρό στην περιοχή Gura Dobrogei, περίπου 11 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο», ανέφερε ο υπουργός σημειώνοντας ότι ήταν μια θλιβερή μέρα για την οικογένεια του Ρουμανικού Στρατού.
ν

Ένα MiG-21 Lancer της Ρουμανικής Πολεμικής Αεροπορίας παρόμοιο με αυτό που κατερρίφθη. Πηγή: Twitter/AeronewsGlobal
ν

Ρουμανικά μέσα ενημέρωσης μιλούν για οκτώ νεκρούς και αφήνουν να εννοηθεί ότι αεροσκάφος και ελικόπτερο κατερρίφθησαν από ρωσικούς πυραύλους πάνω από τη Δοβρουτσά (Dobrogea) στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, που μετά την κατάληψη της Οδησσού οι Ρώσοι τη θεωρούν πλέον δική τους περιοχή.

Αυτή είναι μια επικίνδυνη εξέλιξη.

Η Δοβρουτσά είναι ιστορική περιοχή της δυτικής ακτής της Μαύρης Θάλασσας μεταξύ του Κάτω Δούναβη και της ακτής που σήμερα μοιράζεται μεταξύ Ρουμανίας και Βουλγαρίας.

Η Ρουμανία, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, σχεδιάζει να καταργήσει σταδιακά τα αεροπλάνα MiG και να τα αντικαταστήσει με F-16s.
ν

 


Translate this post